ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Ορεξη να 'χεις και χρόνο να διαβάζεις και να βγάζεις συμπεράσματα. Οταν όμως τρέχεις με την ψυχή στο στόμα πού να μείνει χρόνος. Κι όμως, δεν πρέπει να αφήνουμε τις λέξεις ξεκρέμαστες.

Παράδειγμα: Κυκλοφόρησε χτες σε ορισμένες μόνο εφημερίδες η είδηση για τη συλλογική σύμβαση των δημόσιων υπαλλήλων στη Γερμανία. Παρουσιάζεται σαν συμφωνία-σταθμός. Και είναι. Μόνο που οι λέξεις στο ρεπορτάζ δε λένε την αλήθεια. Πρόκειται για βαθιά ανατροπή που αφορά στο γιατί πληρώνεται ο εργάτης. Είναι παροχή ο μισθός που στην καλύτερη των περιπτώσεων δίνεται έναντι κάποιου έργου; `Η προσδιορίζει την τιμή πώλησης του εμπορεύματος εργατική δύναμη και εκφράζει κάθε φορά τους συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης; Εχει άμεση σχέση η επιδιωκόμενη τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης με τις κάθε φορά προσδιορισμένες ανάγκες της αναπαραγωγής της;

Η σύμβαση που υπέγραψαν στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση πάει τα πράγματα ενάμιση αιώνα πίσω.

Τα χρόνια προϋπηρεσίας ως στοιχείο υπολογισμού του μισθού δεν είναι μια απλή κατάκτηση. Μ' αυτήν αναγνωρίζεται μια απλή αλήθεια: Οτι χρόνο με το χρόνο η εργατική δύναμη χρειάζεται όλο και περισσότερα για να συντηρηθεί και αναπαραχθεί. Τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης επίσης αναγνωρίζουν το πρόσθετο οικονομικό βάρος, αλλά, το σημαντικότερο, ότι τα παιδιά είναι η αυριανή εργατική δύναμη. Που για να μπει αύριο στην αγορά πρέπει να συντηρηθεί - αναπτυχθεί σήμερα. Και γι' αυτό πρέπει να πληρωθεί ο εργάτης.

Η σύμβαση που υπέγραψαν οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία είναι εφιαλτική.

Δέχεται ότι ο μισθός είναι παροχή του αφεντικού προς τον εργάτη. Και σαν παροχή μπορεί να αυξάνεται αλλά και να μειώνεται ανάλογα με το πώς κάθε φορά το αφεντικό θα μετρά σαν παραγωγικό ή αντιπαραγωγικό τον εργάτη. Ως τρόπος πληρωμής αφορούσε μέχρι τώρα μόνο σε χώρους «μαύρης» εργασίας. Τώρα ισχύει επίσημα για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και προβάλλει ως μπούσουλας παγκόσμια.

Το θέμα είναι τεράστιο, θα επανέλθουμε από άλλη στήλη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! «Συμφωνία σταθμός για τις εργασιακές σχέσεις στη Γερμανία. Συμφωνήθηκε οι μισθοί να κυμαίνονται σε εύρος 90-110% του σημερινού επιπέδου τους ανάλογα με την επίδοση του κάθε υπαλλήλου. Μέχρι σήμερα ο μισθός προσδιοριζόταν βάσει των ετών προϋπηρεσίας και της οικογενειακής κατάστασης του υπαλλήλου (...) ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi δήλωσε: "Με αυτή τη συμφωνία θέτουμε τις βάσεις για σύγχρονες και ευέλικτες συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα"» (Το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Στα ατομικά φαινόμενα εκτροπής ταιριάζει η εξατομικευμένη ποινική απάντηση, ενώ στα ευρύτερα κοινωνικά και στα πολιτικά φαινόμενα μόνον οι κοινωνικές και οι πολιτικές απαντήσεις μπορούν να είναι δραστικές. Πρόκειται για κανόνα της λογικής. Το δίδαγμα κάποιων ταινιών του Χόλιγουντ ότι ένας μοναχικός πολίτης μπορεί να τα βάλει με το κράτος ή τις πολυεθνικές και να νικήσει, είναι ουτοπικό και αποπροσανατολιστικό. Η σύστοιχη εντύπωση, ότι "ένας εισαγγελέας" μπορεί με κάποια παρέμβασή του να αλλάξει τον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, είναι στην εποχή μας αβάσιμη ακόμη και θεσμικά: με τον τρόπο αυτόν η ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια της ποινικής δικαιοσύνης, κατά την εκτίμηση των αποδείξεων, θα μετατρέπονταν σε ανέλεγκτη διακριτική ευχέρεια επιλογής κυβερνήσεων. Ποιος θα το ήθελε;» (Ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΔΥΜΟΣ ΜΠΕΛΑΣ για τον Καραμανλή

Η ΧΩΡΑ: Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗΝ κα ΤΕΤΗ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ τη Δικαιοσύνη

Η ΝΙΚΗ: Γιατί δεν υπέγραψαν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΟΥΛΕΙΑ για 9.018 γυναίκες

Ο ΛΟΓΟΣ: 7 ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ για τις μετεγγραφές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΟΙΞΑΝ παράθυρα για τις μετεγγραφές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΟΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ έχουν δικαίωμα μετεγγραφής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η πρόκληση της Παιδείας

ΤΑ ΝΕΑ: Αρπα - κόλλα οι μετεγγραφές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ σε ΟΤΕ και τράπεζες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ τέλος στον ΟΤΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο ΟΤΕ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία

Η ΑΥΓΗ: Εξωθούνται σε αποχώρηση 6.200 εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ της ΕΕ η Τουρκία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα δρακόντεια μέτρα για το «μαύρο χρήμα»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θέλει ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ τις χαφιεδο - κάμερες!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κερδώα Παιδεία «"Η συζήτηση στη Βουλή εκτιμώ ότι θα συμβάλει να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, την πορεία της εκπαίδευσης και τις επιβαλλόμενες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να επιτύχουμε την αναβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα". Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού δίδει την αίσθηση πως η κυβέρνηση κατευθύνεται σε ευρεία μεταρρύθμιση της Παιδείας που θα λαμβάνει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης επένδυσης για το μέλλον» (Το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ηθικό το πρόβλημα «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τονίζουν ότι οι αιτίες για τη φθίνουσα πορεία του οργανισμού (σ.σ. ΟΤΕ) είναι τα ρουσφέτια και η κακοδιαχείριση» (Το πρώτο θέμα στην «ΑΥΓΗ»).

Κοινώς τους άδειασαν «Αλγεινές εντυπώσεις για Γιώργο Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Απόστολο Κακλαμάνη έχει προκαλέσει στη βάση του ΠΑΣΟΚ η απόφαση των τριών κορυφαίων στελεχών να μην υπογράψουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσαν 71 βουλευτές του Κινήματος» (Το πρώτο θέμα στη «ΝΙΚΗ»).

Οικογένεια «Σε μια έκρηξη ειλικρίνειας ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε χτες τις φιλοδοξίες που έχει ο ίδιος για την κόρη, την οποία άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε ότι θα ήθελε να δει και στην προεδρία της ΝΔ και γιατί όχι και πρωθυπουργό» (Το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

Τόσο αυθαίρετα «Με τις προτάσεις του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχει σήμερα ένας τηλεπικοινωνιακός γίγαντας στη χώρα που προσφέρει μεροκάματα, αλλά δεν προσφέρει υπηρεσίες» (Το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ