ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS από τα Ανω Λιόσια

Από τα Ανω Λιόσια, από μανάδες και γυναίκες των Ανω Λιοσίων πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την καταγγελία-διαμαρτυρία μας αυτή, γιατί δεν έχουμε κανέναν άλλο τρόπο άμυνας, μπροστά στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε ολομόναχες, σε ένα ζοφερό περιβάλλον διαπλοκής και συγκλινόντων συμφερόντων, που μας εμπαίζουν συνεχώς.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2004

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ" ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΕΤΟΣ, ΜΗΔΕΝ

Η Ολυμπιακή Δάδα έσβησε στις 30/8/2004, με χαρές, με πανηγύρια και με διθυραμβικούς επαίνους από την παγκόσμια κοινότητα.

Στον Ολυμπιακό όμως Δήμο των Ανω Λιοσίων η ΑΣΒΕΣΤΗ ΔΑΔΑ των σκουπιδιών καίει ασταμάτητα επί 45 τώρα χρόνια!!! Το περίφημο εργοστάσιο ανακύκλωσης παραμένει ένα ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ατιμώρητο ψέμα, ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ή λειτουργεί υποτυπωδώς. Ωστόσο, οι δαπανηρότατες εκστρατείες και η προπαγάνδα ανακύκλωσης ξαναφούντωσαν ξεδιάντροπα.

Οι εργολάβοι, που με τις εφημερίδες τους μας έταζαν χώρους αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων, σφυρίζουν αδιάφορα... ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ... Το τελευταίο κύτταρο του ΨΕΥΔΟΧΥΤΑ Φυλής αρκεί για σκουπίδια 4 ακόμη μηνών... Οι περίφημες χωροθετήσεις δεν έγιναν ακόμη... Σε λίγο τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας θα θάψουν ό,τι απέμεινε άθαφτο στη γειτονιά μας. Η θανατηφόρος λάσπη της Ψυττάλειας θα ολοκληρώσει το έγκλημα.

Τα Ανω Λιόσια διαρκώς στην πρώτη γραμμή υποβάθμισης και απαξίωσης...

Ολοι οι αρμόδιοι "τα έχουν βρει" ο καθένας με τον τρόπο του...

Οι κ. κ. βουλευτές μας, ΟΛΩΝ, ΣΧΕΔΟΝ, ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, απέδειξαν ότι ο τόπος μας είναι γι' αυτούς τόπος άντλησης ψήφων και μόνο. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ...

Ωστόσο, ο καρκίνος θερίζει στις γειτονιές μας και οι ελπίδες μας για κάτι καινούριο θάβονται κάτω από τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις των εκάστοτε, εναλλασσόμενων, αρμοδίων...

Τα πανάρχαια αναβολικά των διαπλεκόμενων ανόμων φάνηκαν ισχυρότερα από το Σύνταγμα και τους νόμους, αφού αποδείχτηκε πάλι πως ακόμα και στο θάνατο υπάρχουν ταξικές διακρίσεις και επιλογές. Ζητάμε τη βοήθεια κάθε πολιτισμένου και ευαίσθητου ανθρώπου!

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

ΜΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ»

Λαϊκές και αντιλαϊκές πολιτικές

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά κινήματα, με αγώνες σκληρούς, θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις αντιλαϊκές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές που προωθούνται και επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά κινήματα, με αγώνες σκληρούς, θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις αντιλαϊκές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές που προωθούνται και επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους
Καμία σχέση με τα εθνικά λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν οι πολιτικές που έλεγαν και λένε: Ταυτίζω τα συμφέροντα π.χ. της Ελλάδας και του λαού της με τα συμφέροντα τα αμερικανονατοϊκά. Πάρε ονειροπόλε κοσμοκράτορα τα νιάτα της πατρίδας μου, να σε βοηθήσουνε να ταπεινώνεις, να σκοτώνεις τους όποιους λαούς θέλεις, όπου Γης. `Η, ότι ελευθερία, πατριωτισμός, ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και υπερηφάνεια της όποιας μικρής χώρας περνάει μέσα από τις αμερικανικές, ευρωμονοπωλιακές, ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Οτι οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις, στην όποια χώρα, εξυπηρετούνε τα συμφέροντα της χώρας αυτής, και όχι αποκλειστικά και μόνο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Επίσης απόψεις που δικαιώνουν την ίδρυση και δράση του παρθενώνα της Μακρονήσου για τους πρωτοπόρους μαχητές του ελληνικού λαού, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τους. Ηταν αμάρτημα γιατί τά 'διναν όλα για όλα και τραγουδώντας: Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα, το δίκιο και τη λευτεριά; `Η όταν δικαιολογούν τη διευκόλυνση των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων που περνάνε από τα εδάφη των χωρών τους για να δολοφονούν τον όποιο γειτονικό τους λαό.

Και, τέλος, απόψεις που στηρίζουνε την ασυδοσία και απάνθρωπη συμπεριφορά των πλουσίων εναντίον των φτωχών. Και, παράλληλα, ευλογούν και δικαιώνουν τις ανατροπές στα πρώην σοσιαλιστικά καθεστώτα, την ανατροπή του Σοσιαλισμού. Ενώ, ταυτόχρονα, καταδικάζουν εθνικοαπελευθερωτικούς, διεθνιστικούς, αντιφασιστικούς, αντινατοϊκούς, αντιιμπεριαλιστικούς, αντικαπιταλιστικούς δίκαιους πολέμους.

Με όλα αυτά επιχειρείται να επισκιαστεί η αντίθετη φιλολαϊκή πολιτική του ΚΚΕ με τις πλούσιες πατριωτικές παραδόσεις - κατακτήσεις ιστορικών σταθμών, υπερηφάνειας, που βρίσκονται στο ενεργητικό της χώρας μας, όπως φυσικά και άλλων χωρών.

Αυτές οι αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες πολιτικές κεφαλαιοκρατικής, καπιταλιστικής, ιμπεριαλιστικής έμπνευσης και πρακτικής που στην αιώνια πορεία τους στηρίχτηκαν και στηρίζονται σε αδικίες, ψέματα και απάτες, μόνο δεινά έχουν δώσει στην ανθρωπότητα. Και όσο υπομονετικά, ανεκτικά και μοιρολατρικά θα αντιμετωπίζονται, ο χορός των πολέμων, διχασμών, φτώχειας, δυστυχίας και αθλιότητας, φόβου και αβεβαιότητας, καλά θα κρατεί.

Ομως η ανθρωπότητα μπορεί με αγώνες σκληρούς, με τα λαϊκά κινήματά της να καταφέρει να τις αποβάλει από πάνω της αυτές τις πολιτικές. Για να μπορέσει να ηρεμήσει ο εργαζόμενος. Να ανασάνει ελεύθερα και να ζει με σιγουριά την αληθινή πολυπόθητη ειρήνη και αρμονική ζωή. Με την εργατική τάξη στην εξουσία, δεμένη με όλα τα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων, με πολιτικές του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Πολιτικές που, τώρα, με πείρα πλουσιότατη, μπορούνε απόλυτα να εδραιωθούν για να μπει τελεία και παύλα στις καπιταλιστικές παλινορθώσεις.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Κρήτη

Για το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό

Παρακαλώ, όπως μου παραχωρήσετε λίγο χώρο στην έγκριτη εφημερίδα σας, για να κάμω μια παρέμβαση (έστω και καθυστερημένα). Αναφέρομαι στο «Οδοιπορικό στην κατεχόμενη Κύπρο» της Αλεξάνδρας Φωτάκη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Στην πέμπτη στήλη της 16ης σελίδας, αναφέρεται στους Ελληνοκυπρίους που ζουν στη Βρετανία και δίνει μια εντελώς παραπλανητική εικόνα. Ο κύριος Σίμος που έδωσε αυτήν την εντύπωση στη δημοσιογράφο σας, δεν αντιπροσωπεύει τα αισθήματα και τον πατριωτισμό των Ελληνοκυπρίων που ζουν στη Βρετανία. Ούτε ο βρετανικός Τύπος κατόρθωσε να παρασύρει την κοινότητά μας. Αντίθετα η παροικία των Ελληνοκυπρίων είχε αντιταχθεί πολύ πιο πριν από τον κυπριακό λαό που ζει στην Κύπρο, στο 5ο σχέδιο Ανάν.

Πριν ακόμα τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο και πριν το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλου, οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο είχαν εκδηλώσει μαζικά την αντίθεσή τους στο Σχέδιο Ανάν, αμέσως μετά την ατυχή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν. Ενώ στη Βρετανία οι εκδηλώσεις ενάντια στο Σχέδιο Ανάν άρχισαν αμέσως μετά τη γνωστοποίησή του.

Πιστεύω ότι η αλλοίωση της θέσης του ΑΚΕΛ ήταν η άμεση αντίθεση των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο, αλλά και των Ελληνοκυπρίων παροίκων της Βρετανίας. Επιπρόσθετα στη Βρετανία υπήρχε ισχυρή κίνηση ενάντια όχι μόνο στο Σχέδιο Ανάν 5, αλλά σε όλα τα σχέδια Ανάν.

Αυτά τα λίγα για αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας της Ελληνοκυπριακής παροικίας Βρετανίας.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σημείωση:

Βεβαίως τα όσα αναφέρει ο επιστολογράφος, σχετικά με το οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη», και τη στάση των Ελληνοκυπρίων που ζουν στη Βρετανία, τα λέει ο κ. Σίμος και ο «Ρ» απλώς τα αναφέρει.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ισχυρή Ελλάδα!

Γωνιανάκης Κώστας, Ηράκλειο Κρήτης. Την Παρασκευή 1η Οκτώβρη, το βράδυ, η σύζυγός μου και εγώ γίναμε αυτόπτες μάρτυρες των περίφημων μέτρων ασφαλείας, που συνεχίζονται, βέβαια, και μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ξεκινώντας να κάνουμε μια βόλτα κατά μήκος του παλιού λιμανιού του Ηρακλείου, μας σταμάτησε ένας λιμενικός, περίπου 50 μέτρα από το Κούλε, απαγορεύοντάς μας την είσοδο. Η αιτιολογία ήταν ότι είχε αράξει ένα κρουαζιερόπλοιο. Στο μεταξύ, οι επιβάτες του μπαινόβγαιναν ελεύθερα στο «δικό» τους πλέον λιμάνι.

Ποιος περήφανος Κρητικός θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι Ελληνικό Σώμα Ασφαλείας θα έκλεινε μια απόσταση 4 χλμ. για ΕΝΑ κρουαζιερόπλοιο; Μιλάμε για την κυρίαρχη Ελλάδα ή για κάποια αποικία του περασμένου αιώνα; Μα φυσικά, μιλάμε για την κυρίαρχη Ελλάδα, το μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οψιμος αντικομμουνισμός

Καρυπίδης Κυριάκος, αντιστασιακός. Την περίοδο των εκλογών ακόμα, σήκωσα τη σημαία του Κόμματος, του ΚΚΕ, στην ταράτσα του σπιτιού μου στην Αρνα Λακωνίας. Οπως φάνηκε, θεωρούσαν το χωριό «ταμένο» στο δικομματισμό και κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη σημαία του ΚΚΕ που ύψωσα στο σπίτι μου γιατί χαλούσε την εικόνα. Ετσι έκριναν σκόπιμο να παραβιάσουν τον οικογενειακό χώρο και να σκίσουν τη σημαία. Λες και δε θα τοποθετούσα άλλη... Δεν πειράζει, ας ξέρουν ότι δε θα υποστείλουμε τη σημαία. Θα τη σηκώνουμε πιο ψηλά.

Για την ουσία των γεγονότων

Σας διαβάζω όλο και πιο συχνά, καθημερινά, χάρη στο διαδίκτυο. Είμαι πενηντάρης, χωρίς καμιά σχέση με το χώρο σας, μάλλον «κολεγιόπαιδο». Εκτιμώ ότι θίγετε την ουσία των γεγονότων μακριά από την υπερ-ξύλινη γλώσσα αμφοτέρων των άλλων. Φθάσαμε σε ένα γνωσιολογικό επίπεδο, όπου η ουσία δεν κρύβεται πλέον.

Είναι αλήθεια ότι διατηρείτε ακόμα ορισμένα δυνατά στερεότυπα των μαύρων και των άσπρων σε σημαντικά θέματα και αποφεύγετε την είσοδο της τεχνολογίας, μοναδικό ίσως μέσο, εκτός του πεζοδρομίου, έκφρασης και οργάνωσης του εκτός της εξουσίας πολίτη, ίσως όμως να αλλάξει και αυτό. Γιατί όχι μια πιο έντονη ενημερωτική πολιτική παράλληλα με την κριτική, πριν τα έκτροπα υλοποιηθούν.

Ακόμα μια φορά, συγχαρητήρια.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ