ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ξιφομαχίες» μετά τα πυροτεχνήματα

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρήκε την Ακρόπολη και το περιβάλλον της να «φλέγονται» στα πυροτεχνήματα. Το ίδιο βράδυ, η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος τσούγκριζαν τις σαμπάνιες τους περιχαρείς για το επιτυχές πανηγύρι. Ολα αυτά μέχρι τη 1/1/2000. Από την επόμενη μέρα, το υπουργείο Πολιτισμού άρχισε πάλι να «νοιάζεται» για τα μνημεία που, λίγες μέρες πριν ήταν αγνώριστα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων άρχισε να φτιάχνει τη «βιτρίνα» του. Σε ανύποπτο χρόνο, στην πλατεία Θησείου, στήθηκε από το δήμο ένα εβραϊκό μνημείο, σε απευθείας θέα από την Ακρόπολη και το ναό του Ηφαίστου, ενώ η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία Εβραίων, χωρίς να έχει ενημερωθεί το υπουργείο. Θυμίζουμε ότι η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος και εντάσσεται στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Αρα ο δήμος εξαπάτησε το υπουργείο, αφού δεν ενημέρωσε ως όφειλε. Αλλά, μεταξύ εδεσμάτων και πρωτοχρονιάτικων ευχών ο δήμαρχος δεν αποκάλυψε τα σχέδια του στην υπουργό Πολιτισμού. Εκ των υστέρων, τώρα, μετά από τις φιλοφρονήσεις αμφοτέρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κηρύσσει πόλεμο στο δήμο για την ενέργειά του. Μήπως αυτή η ανακολουθία θυμίζει προεκλογική περίοδο; Ωστόσο, το μνημείο είναι παράνομα εγκατεστημένο και πρέπει να απομακρυνθεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και το σχετικό έγγραφο που έχει στείλει η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο δήμο. Ομως, η περιοχή του Θησείου, όπως και ολόκληρη η περιοχή κάτω από την Ακρόπολη, είναι γεμάτη παράνομες εγκαταστάσεις (καφετέριες, καταστήματα κ.ά.) οι οποίες μένουν άθικτες εδώ και χρόνια. Η διαφορά είναι ότι οι ιδιοκτήτες αυτών, δε φέρουν πολιτικό τίτλο, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς και δεν εμπλέκονται σε κανέναν προεκλογικό ανταγωνισμό. Αντίθετα μάλιστα, θα προκαλούσε πολιτικές φθορές και προεκλογικό κόστος κάθε προσπάθεια να απομακρυνθούν. Ετσι, λοιπόν, σωστά αποκαλείται «πραξικοπηματική», από το ΚΑΣ, η ενέργεια του Δ. Αβραμόπουλου, αλλά είναι μόνο ένα συμβάν ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στο κέντρο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Πρεμιέρες στην περιφέρεια
«Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» στην Κοζάνη
«Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» στην Κοζάνη
  • Με ένα έργο που γνώρισε διεθνή επιτυχία, στο θέατρο και τον κινηματογράφο, το έργο «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» του Μάικλ Γκάτσο, κάνει πρεμιέρα, σήμερα, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στην Κεντρική του Σκηνή. Το έργο θεωρείται πλέον κλασικό, όχι μόνο για την αρτιότητα της γραφής του, αλλά και για την ανθρωπιά, τη συγκίνηση και την αισιοδοξία που αντιμετωπίζει ένα τόσο καυτό και καίριο θέμα των ναρκωτικών. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Ασημακόπουλου, σκηνοθεσία Πέπης Οικονομοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Μαρίας Κανταρτζή. Παίζουν: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Γιώργος Σμπυράκης, Γιώτα Μηλίτση, Μιχάλης Μαρκάτης, Γιώργος Σουξές, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Αννα Τσινάρη. Το «Ενα καπέλο γεμάτο βροχή» θα παίζεται μέχρι τέλος του Φλεβάρη και θα αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίο το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, επιτελώντας τον κοινωνικό του ρόλο, θα οργανώσει ημερίδες, συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις γύρω από το θέμα «Ναρκωτικά, νεολαία, οικογένεια», σε συνεργασία με την επιστημονική, εκπαιδευτική κοινότητα ΟΚΑΝΑ. Στα μέσα του Μάρτη θα ανέβει η σατιρική κωμωδία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του Μπιλ Ράσσελ, σε μετάφραση Μαρλέν Γεωργιάδη, σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, με την Τιτίκα Στασινοπούλου και τον Νίκο Δαδινόπουλο. Η παράσταση θα περιοδεύσει και στη Βόρειο Ελλάδα. Ενώ, στην Παιδική - Εφηβική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζονται οι παραστάσεις της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου και σκηνοθεσία Θωδ Εσπίριτου.
  • Πρεμιέρα, σήμερα και στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, όπου το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει το έργο των Α.Σακελλάριου - Χρ. Γιαννακόπουλου «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος», σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου, σκηνικά Πηνελόπης Συρογιάννη και κοστούμια Νότας Μπενετάτου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Ελένη Ζιώγα, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Ηλίας Χριστόπουλος, Κώστας Πασπάλης, Ευδοκία Ρουμελιώτη.
  • Με το έργο του Κέβιν Ελιοτ «Μια νύχτα με τον Ρετζ» κάνει, σήμερα, πρεμιέρα, το ΚΘΒΕ, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε μετάφραση Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα. Παίζουν: Γιάννης Ηλιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Δήμος Κουτρούλης, Αλέξανδρος Μούκανος, Χρήστος Σουγάρης, Χριστόδουλος Στυλιανού.
Κοινή συναυλία Λεοντή - Ανδριόπουλου

Δύο συνθέτες με ιδιαίτερα σημαντική κατάθεση στη μουσική δημιουργία του τόπου μας, ο Χρήστος Λεοντής και ο Ηλίας Ανδριόπουλος ανταμώνουν καλλιτεχνικά για πρώτη φορά σε μια μεγάλη συναυλία, που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη (11/1), στις 8.30μμ, στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής. Μια ξεχωριστή βραδιά, την οποία θα μοιραστούν οι δύο δημιουργοί. Στο πρώτο μέρος θ' ακουστούν οι «Προσανατολισμοί» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και με σολίστ στο τραγούδι τον Βασίλη Λέκκα. Θα συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, η Χορωδία του ΟΤΕ, η Παιδική Χορωδία και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου. Ποιήματα των «Προσανατολισμών» θα διαβάσει ο Αλέξης Κωστάλας. Το έργο είχε παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το Σεπτέμβρη του 1994, στο Ηρώδειο, με μεγάλη επιτυχία και με σολίστ την Αλκηστη Πρωτοψάλτη.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Χρήστος Λεοντής θα παρουσιάσει δυο κορυφαία έργα του: Σε πρώτη εκτέλεση την «Καντάτα Ελευθερίας», έργο που βασίζεται σε κείμενα των Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη και την «Καταχνιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου και κείμενα Νικηφόρου Βρεττάκου, η οποία θα παρουσιαστεί με καινούρια ενορχήστρωση και εναρμόνιση. Το έργο, που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας καθώς αναφέρεται στην Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση, είχε πρωτοκυκλοφορήσει τον Απρίλη του 1964, με ερμηνευτές τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα. Τα δύο έργα του Χρ. Λεοντή θα ερμηνεύσουν οι Νένα Βενετσάνου, Δώρος Δημοσθένους, Χρήστος Σίκκης και Λάκης Χαλκιάς, αφηγητές θα είναι οι Ουρανία Μπασλή και Χρήστος Τσάγκας. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα συμπράξουν η Χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής» και η Μεικτή Χορωδία Νέων Κηφισιάς. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ε` Συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων».

Μελωδικός ο «Δον Κιχώτης»

Η «Παιδική Αυλαία» κυκλοφόρησε σε CD, τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης του «Δον Κιχώτη», που παίζεται στο θέατρο «Αλίκη». Η εκπληκτική μουσική είναι του Δημήτρη Λέκκα και οι στίχοι του Γιάννη Καλατζόπουλου. Μια παράσταση που αξίζει να δουν τα μικρά παιδιά και όσοι αισθάνονται παιδιά. Το έργο του Θερβάντες, που παρουσιάζεται, από την «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου, ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κοτζιά, μουσική Δημήτρη Λέκκα, χορογραφίες Δέσποινας Λυκομήτρου. Παίζουν: Μανώλης Δεστούνης, Κωνσταντίνα Βαρσάμη, Χρύσα Παπαδοπούλου, Θάνος Παπαδόπουλος, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Εφη Μακρή, Δέσποινα Λυκομήτρου, Γιάννης Καλατζόπουλος.

Με το ανέβασμα του «Δον Κιχώτη» η «Παιδική Αυλαία» θέλησε να τιμήσει όσους ονειροπόλους μένουν ακόμη πιστοί στα ιδανικά τους και αγωνίζονται, κόντρα στους «ανεμόμυλος» και τους καιροσκόπους.

Βράβευση πνευματικών δημιουργών

Την απόδοση τιμής σε προσωπικότητες της πνευματικής δημιουργίας έχει θεσπίσει εδώ και χρόνια η Ελληνική Ραδιοφωνία - Τρίτο Πρόγραμμα με την απονομή μεταλλίου στο οποίο απεικονίζονται εναλλάξ ο Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μαρία Κάλλας. Φέτος θ' απονεμηθεί το μετάλλιο «Δημήτρης Μητρόπουλος» και η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, στη Στοά του Βιβλίου. Θα τιμηθούν: η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου, ο μεταφραστής, φιλόλογος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο ζωγράφος Νίκος Κεσσανλής, ο καθηγητής Γιώργος Κουμάντος, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ενώ ακόμη θα τιμηθεί, μετά θάνατο, ο μαέστρος Μιλτιάδης Καρύδης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Νέλλη Σεμιτέκολο (πιάνο) και ο Βαγγέλης Νίνα (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν έργα Θ. Αντωνίου και Γ. Κουρουπού.

Μουσικές «διαδρομές»

Είκοσι τρία χρόνια είχαν να εμφανιστούν μαζί επί σκηνής και το κοινό αποδεικνύει κάθε βράδυ ότι τους περίμενε. Ο λόγος για τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την επιτυχημένη μουσική παράσταση, που φιλοξενείται μέχρι και αύριο στο «Μύλο» Θεσσαλονίκης. Η τρίωρη παράσταση ξεκινάει με τα τραγούδια της νέας δισκογραφικής συνεργασίας τους «Θάλασσα στη σκάλα», σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και στη διάρκειά της παρουσιάζονται οι καλύτερες στιγμές της κοινής, αλλά και ανεξάρτητης πορείας τους. Μετά τη Θεσσαλονίκη οι δύο καλλιτέχνες αναμένεται να μεταφέρουν την παράστασή τους, στη «Σφεντόνα», στην Αθήνα.

Συνεχίζονται κάθε βράδυ οι «ζωντανές ιστορίες» στο «ΑΝ club». Σήμερα παρουσιάζουν τη δουλιά τους οι εκ Βελγίου προερχόμενοι «ZITA SWOON», ενώ τη συναυλία θα ανοίξει ο Μιχάλης Δέλτα των «ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ». Κυρίαρχη μορφή στο βέλγικο συγκρότημα - προέρχονται από τη μουσική σκηνή της Αμβέρσας - είναι ο Stef Kamil Carlens, πρώην μπασίστας των «Deus», ενώ και τα υπόλοιπα μέλη συνδέονται με άλλες μπάντες, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού, αυθεντικού ήχου. Αύριο, στον ίδιο χώρο, τη σκυτάλη παίρνουν οι «DARK NOVA» και τη Δευτέρα τα «Κινούμενα Σχέδια».

  • Ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που παρουσιάζουν οι Σάκης Βλαχάβας, Ηλίας Μαυρίκης, Δόμνα Παρασκευοπούλου, Κώστας Μπιλίσης και Παντελής Τσομπάνογλου, στη «Σκιά του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91), κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στον ίδιο χώρο, κάθε Δευτέρα θ' ακούγονται τραγούδια, που γεννήθηκαν στις δεκαετίες '60-'80, των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ. ά. από τραγουδιστές και μουσικούς που αγαπούν αυτό το είδος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ