ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
«Μισθοφορική» προσαρμογή στο Νέο ΝΑΤΟικό Δόγμα

Ενα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση της πλήρους προσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Δόγμα και τις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για πρόσληψη 15.000 οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονη μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Το μοντέλο του επαγγελματικού - μισθοφορικού και ευέλικτου στρατού που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η ηγεσία του ΥΕΘΑ, είναι το καταλληλότερο και το πλέον ενδεδειγμένο για την απρόσκοπτη υπεράσπιση και εδραίωση των συμφερόντων της Νέας Τάξης Πραγμάτων στη Βαλκανική Χερσόνησο (όπως αυτά αποτυπώνονται και στο διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας), με ανοιχτές ή συγκεκαλυμμένες επεμβάσεις στο εσωτερικό χωρών της Βαλκανικής, υπό τον μανδύα πάντα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Η καθ' όλα επικίνδυνη αυτή εξέλιξη επιχειρείται να καλυφθεί από την εξαγγελία της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ενδεχόμενο, πάντως, που μέχρι στιγμής συναντά τις έντονες αντιδράσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Κ. Σημίτη για το σχέδιο νόμου, που προετοιμάζεται για την «ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων», «στη βάση νέων αρχών που προσδιορίζουν το σύγχρονο στρατό του 2000, με ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση του επαγγελματικού τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων», έτσι ώστε «να αυξηθεί ο αριθμός των αξιωματικών και υπαξιωματικών, αλλά συγχρόνως να δημιουργηθεί ο θεσμός του μόνιμου επαγγελματία στρατιώτη». Με αυτό τον τρόπο κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο «διαμορφώνεται μια διαφορετική υποδομή, στην υποστήριξη, τη διοικητική μέριμνα, τις ανάγκες, σε τοπικό επίπεδο, κάλυψης των νέων επιχειρησιακών ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τόνισε όμως ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Γενικότερα, πάντως, τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν στην ανάγκη «αναπροσαρμογής» των ΕΔ, της οποίας τον χρονικό ορίζοντα προσδιορίζουν για το 2010, έτσι ώστε οι ΕΔ - όπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος - «να καλύψουν όρους ασφάλειας και άμυνας, αλλά και συνεργασίας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, τόσο με τους γείτονες όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Να καταστούν δηλαδή, μεταφράζουμε εμείς, ικανές ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθούν και να υλοποιήσουν τα εγκληματικά σχέδια που εξυφαίνονται για τα Βαλκάνια.

Με τη σειρά του, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, επιβεβαίωσε την πρόσληψη 15.000 οπλιτών και τη μείωση της θητείας ακόμα και κατά 2 ή 3 μήνες. Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών στόχων αυτής της απόφασης, δηλώνοντας πως «στόχος είναι να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις Ενοπλες Δυνάμεις» και για το στόχο αυτό θα προσφερθούν πολύ δελεαστικοί μισθοί ώστε να προσελκυστούν ικανοί άνθρωποι.

ΚΚΕ
Απόφαση ΝΑΤΟική και αντιλαϊκή!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε επαγρύπνηση καλεί τον ελληνικό λαό η ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις γύρω από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το Γραφείο Τύπου σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει: «Η δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι πρόκειται να αυξηθεί κατά 15.000 άτομα ο αριθμός των έμμισθων οπλιτών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, αποτελεί ενέργεια που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της χώρας. Πρόκειται για απόφαση ΝΑΤΟική, αντιλαϊκή και σύμφωνη με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να συγκροτούν μισθοφορικές δυνάμεις και πολεμικά αποσπάσματα - φρουρούς της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης".

Η απόπειρα του υπουργού να συνδέσει το ζήτημα με τη μείωση της θητείας, για να γίνει πιο "εύπεπτο" από το λαό, είναι απατηλή και προκαλεί τα πατριωτικά αισθήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η ενίσχυση του πατριωτισμού δε συνδέεται με το κυνήγι χρημάτων από ανάγκη. Συνδέεται με την καλλιέργεια ιδανικών που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τους στόχους της διεθνούς πλουτοκρατίας.

Κάνει σοβαρό λάθος η κυβέρνηση, αν πιστεύει ότι θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να εκμεταλλεύεται την ανεργία και τη φτώχεια, που δημιουργεί η πολιτική της, για να ετοιμάζει κρέας για τα κανόνια του ιμπεριαλισμού.

Το νέο μέτρο πρέπει να ανησυχήσει το λαό, να αυξήσει την επαγρύπνησή του και την πάλη του κατά της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Πρέπει να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και να μη συναινέσουν με την κυβερνητική πρόκληση».

Οχι στον επαγγελματικό στρατό

Ηκυβέρνηση, μεθοδεύοντας την πλήρη επαγγελματοποίηση του στρατού, προσπαθεί να κρύψει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, πίσω από τις υποσχέσεις για δήθεν μείωση της στρατιωτικής θητείας των κληρωτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ισχυρίζεται ότι η αύξηση του επαγγελματικού τμήματος του στρατού είναι αναγκαία, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων (γήρανση του πληθυσμού, μείωση του αριθμού των στρατευσίμων), αλλά και της ανάγκης ύπαρξης ενός εξειδικευμένου προσωπικού για τη χρήση των νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων όπλων και οπλικών συστημάτων. Τα επιχειρήματα αυτά «εμπλουτίζονται» και με την επίκληση του εξ Ανατολών κινδύνου, με τη γιγάντωση και τον υπερεξοπλισμό του τουρκικού στρατού.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αποσιωπά το ότι και το δημογραφικό πρόβλημα αντανακλά τις συνέπειες της δικής της πολιτικής, αλλά και το γεγονός ότι το μέγεθος και ο προσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων έχει να κάνει κυρίως με το ποια πολιτική υπηρετούν. Και είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός δε θέλει έναν στρατό - εργαλείο του ΝΑΤΟ για τις επεμβάσεις κατά των λαών, δε θέλει έναν στρατό - απειλή για τις λαϊκές ελευθερίες.

Στην ουσία, όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά προσχήματα, τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προωθήσει την πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις και τα δεδομένα από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Μια από τις απαιτήσεις αυτές είναι ακριβώς η δημιουργία επαγγελματικών στρατών απ' όλα τα κράτη - μέλη, αφού έτσι ικανοποιούνται οι νέοι στρατηγικοί σχεδιασμοί της «Συμμαχίας», με την ανάπτυξη δυνάμεων ταχείας επέμβασης, τον πλήρη κεντρικό έλεγχο των οπλικών συστημάτων, τη δημιουργία «στεγανοποιημένων» τμημάτων των εθνικών στρατών υπό τον έλεγχο και την επιχειρησιακή διοίκηση των ΝΑΤΟικών επιτελείων.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, αυτή που αφορά στη χρησιμοποίηση του στρατού για την αντιμετώπιση των «εσωτερικών εχθρών» του συστήματος, των εργαζομένων, των λαών. Η συγκρότηση του στρατού σε επαγγελματική βάση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σώμα «πραιτοριανών», που θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των αφεντικών τους, να κινηθούν κατά του λαού, όταν απειληθούν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους.

Ηδη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προσλάβει δεκαπέντε χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες, ενώ μελετά και την αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού δόγματος για να εξυπηρετηθούν καλύτερα, αφ' ενός, τα σχέδια για τις νέες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αφ' ετέρου, για να αξιοποιηθεί ο στρατός των μισθοφόρων για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού» εχθρού.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά, τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και σε μεγαλύτερους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ημερίδα για την τρομοκρατία και τις πολιτικές της διαστάσεις

Ειδική ημερίδα με θέμα «Η τρομοκρατία και οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος», διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την ερχόμενη Τετάρτη, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52. Οι εργασίες της ημερίδας θα αρχίσουν στις 12 το μεσημέρι με την εισηγητική ομιλία, η οποία θα περιλαμβάνει τις θέσεις του Κόμματος γύρω από το θέμα, θα ακολουθήσουν δεκάλεπτες τοποθετήσεις, καθώς και ερωτήσεις και σχολιασμοί από τους συμμετέχοντες. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 7 το βράδυ.

Το ΚΚΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης της ημερίδας θεωρώντας το θέμα εξαιρετικά κρίσιμο, σημαντικό και επίκαιρο, με στόχο να αναπτύξει τις θέσεις του, αλλά και να συντελέσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου πλούσιου διαλόγου με πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Στην εισηγητική ομιλία θα θιχτούν επιγραμματικά τα παρακάτω ζητήματα:

  • Οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις, η κρατική τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα. Αυτοτέλεια και αλληλοσύνδεσή τους.
  • Η πάλη κατά της «τρομοκρατίας». Η τρομοκρατία ως πρόσχημα για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Αλλοθι για το χτύπημα των λαϊκών και απελευθερωτικών κινημάτων, για τον παραπέρα περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών,
  • Η κρατική τρομοκρατία και η σύνδεσή της με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις, την καθοδήγηση και τη δράση τους, το νέα δόγμα του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη διεθνοποίησή τους.
  • Η νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την τρομοκρατία και οι στόχοι της.
  • Η στάση του λαϊκού και δημοκρατικού κινήματος της χώρας μας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ