ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνέδριο αδιεξόδων και «μετά ΟΝΕ» συναίνεσης

Εκτακτο συνέδριο στις 31 Μάρτη - 2 Απρίλη εξήγγειλε αιφνιδιαστικά ο Κ. Καραμανλής σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «ξεφύγει» από τα αδιέξοδα μπροστά στις επικείμενες εκλογές

Κίνηση που έχει ως στόχο να βγάλει το κόμμα του από τα σοβαρά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, κυρίως εξαιτίας της ανυπαρξίας αντιπολιτευτικής δράσης και συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική, θεωρείται η χθεσινή αιφνιδιαστική εξαγγελία του Κ. Καραμανλή για πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ στις 31 Μάρτη με 2 Απρίλη. Με τη χθεσινή του κίνηση ο Κ. Καραμανλής στοχεύει: Πρώτον στο να εξασφαλίσει, στο μέτρο του δυνατού, ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στο προσκήνιο και θα συγκεντρώνει τα «φώτα της δημοσιότητας» το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο ότι η πλήρης ευθυγράμμισή του με την κυβερνητική πολιτική δεν του επιτρέπει να παρουσιάσει κάποια στοιχειώδη «αντιπολιτευτικά εύσημα» στην «κοινή γνώμη» μπροστά στις εκλογές, επιχειρεί μέσω των απολύτως ελεγχόμενων εσωκομματικών διαδικασιών να δείξει ότι αναλαμβάνει κάποιες...«πολιτικές πρωτοβουλίες»! Δεύτερον, μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου και την προβολή των νεοφιλελεύθερων «οραμάτων», τομών και θέσεων θα επιχειρήσει να προβάλει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τον Κ. Σημίτη για να οδηγήσει τη χώρα στη μετά ΟΝΕ εποχή. Τρίτον, θα προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα των συμμαχιών και συσπειρώσεων με στελέχη που βρίσκονται εκτός κόμματος (Αβραμόπουλος, Μάνος, Σαμαράς κ.ά.), ενώ θα δραστηριοποιήσει τις κομματικές δυνάμεις ενόψει των εκλογών.

Στη δήλωσή του ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι το συνέδριο θα είναι συνέδριο αρχών και θέσεων και ανοίγματος στην κοινωνία και δε θα είναι συνέδριο εσωστρέφειας. Απαιτείται, είπε, να ξεκαθαρίσουμε τι Ελλάδα θέλουμε για τη μετά ΟΝΕ εποχή. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για τα μικροκομματικά παιχνίδια που παίζει με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά τόνισε με νόημα: «Ο,τι και να κάνει η κυβέρνηση εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συναίνεση και τη διαφάνεια»!

Το εντυπωσιοθηρικό παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει ο πρόεδρος της ΝΔ γίνεται φανερό, από τη στιγμή που δεν είναι σίγουρη η πραγματοποίηση του συνεδρίου, αφού εξαρτάται από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Συνεργάτες του και στελέχη της ΝΔ αδυνατούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα γίνει αν οι εκλογές γίνουν το Μάρτη ή στα μέσα Απρίλη, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο. Η απάντηση που δίνουν είναι ότι...«δεν εξαρτάται από εμάς» και υπογραμμίζουν ότι απλά θα έχουν προηγηθεί 1 -2 μήνες προσυνεδριακών δραστηριοτήτων. Από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επιχειρήθηκε να δοθεί η διάσταση ότι το συνέδριο, σε ό,τι αφορά το στίγμα και τους στόχους του κόμματος, θα είναι «συνέδριο επανίδρυσης» και θα γίνουν αρκετές προσυνεδριακές διαδικασίες με στόχο την «προβολή των θέσεων του κόμματος». Με την εκτίμηση αυτή διαφώνησε ο Μ. Λιάπης, ο οποίος μιλώντας στο «Φλας» είπε ότι δεν πρόκειται για συνέδριο επανίδρυσης, αφού δε θα συζητηθεί ούτε το καταστατικό ούτε η κυβερνητική πλατφόρμα μια και ήδη έχουν παρουσιαστεί πολλά τμήματα του κυβερνητικού προγράμματος.

Την κίνηση του Κ. Καραμανλή έσπευσαν να επικροτήσουν με δηλώσεις τους στελέχη του κόμματος. Η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται δικαιωμένη για την απόφαση του Κ. Καραμανλή γιατί η ίδια είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ και την ουσιαστική επανίδρυση του κόμματος. Σήμερα, αναφέρει στη δήλωσή του, δεν υπάρχει βέβαια η ίδια άνεση χρόνου αλλά θεωρεί πολύ θετική την απόφαση του προέδρου της ΝΔ, γιατί, εκτός των άλλων, θα διαμορφώσει τη στρατηγική πρόταση του κόμματος για τη διακυβέρνηση στη μετά ΟΝΕ εποχή. Κατά τον Πρ. Παυλόπουλο με το συνέδριο η ΝΔ θα καταστήσει σαφείς στην κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές(!) τις τομές και ρήξεις που θα επιφέρει ως κυβέρνηση, ενώ ο Β. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι θα εξασφαλιστεί η δράση «για ενότητα ιδεών, σκοπών και στόχων».

Αποτυχημένο «λίφτινγκ»

Δε χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη φαντασία και αναλυτική ικανότητα για να αντιληφθεί κάποιος ότι η χτεσινή εξαγγελία του Κ. Καραμανλή, για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ, είναι μια εντυπωσιοθηρική κίνηση με ολοφάνερα ψηφοθηρικούς στόχους. Ταυτόχρονα είναι εξόχως αποκαλυπτική για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους τρόπους που επιχειρεί να τα συγκαλύψει μπροστά στις επικείμενες εκλογές.

* * *

Η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα καλύτερο στους ψηφοφόρους, κυρίως στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, από αυτά που έχουν «πάθει» από την κυβέρνηση Σημίτη. Γι' αυτό θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το «μικρότερο κακό» ώστε να εισπράξει, όπως υπολογίζει, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Με τη χτεσινή του κίνηση ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να πετύχει, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους: Πρώτον, να συγκαλύψει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανυπαρξία άσκησης αντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα δεν προτίθεται ούτε προεκλογικά να αντιπαρατεθεί σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά διακήρυξε χτες ο Κ. Καραμανλής, «ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη συναίνεση»!

* * *

Δ εύτερον, η ηγεσία της ΝΔ, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία τύχη εκλογικά με αυτή την «αντιπολιτευτική» τακτική και την πολιτική που εφαρμόζει, επιχειρεί να εμφανίσει τις εσωκομματικές πρωτοβουλίες της ως γενικότερες πολιτικές πρωτοβουλίες, που δήθεν αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού. Το κόλπο είναι παλιό και έχει εφαρμοστεί και από τον Κ. Σημίτη το 1996. Ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να εμφανίσει την εξασφαλισμένη «πανηγυρική» αποδοχή του από το κομματικό σώμα του συνεδρίου ως... αποδοχή του από την κοινωνία! Πρόκειται για μια κακότεχνη απόπειρα πολιτικού «λίφτινγκ» και «ανανέωσης» του γηρασμένου και αποκρουστικού προσώπου της ηγεσίας της ΝΔ, εξαιτίας της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Τρίτον, η προβολή των προτάσεων και θέσεων για τη διακυβέρνηση της χώρας στη μετα-ΟΝΕ εποχή, που θα γίνει στην προσυνεδριακή διαδικασία, αποτελεί στην πραγματικότητα τη συμβολή της ηγεσίας της ΝΔ στην καλλιέργεια κλίματος πολιτικής, και στο μέτρο του δυνατού, κοινωνικής συναίνεσης στα πιο σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που χαρακτηρίζουν τη μετα-ΟΝΕ εποχή. Είναι έμπρακτη απόδειξη της ταξικής στοχοπροσήλωσής της, την οποία βέβαια θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει από τα μεγάλα αφεντικά.

Με συνέδρια ή άλλα προεκλογικά πυροτεχνήματα η ηγεσία της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τη βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση των εργαζομένων ότι η πολιτική της, ταυτόσημη με αυτή της κυβέρνησης Σημίτη, βλάπτει σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα. Και η μόνη λύση είναι να καταδικαστεί και ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές.


Π. Κ.

Σε νέα φάση οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα εισηγηθεί ότι δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας και θα προτείνει την απόρριψη της προσφυγής του γερμανικού δημοσίου

Σε νέα φάση μπαίνει το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουν οι συγγενείς των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου Βοιωτίας να πάρουν τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Φυσικά, όλα αυτά με την προϋπόθεση να γίνει δεκτή από τον Αρειο Πάγο η εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλου και η κυβέρνηση της χώρας μας να προβεί στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 20 του Γενάρη, οπότε θα συζητηθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο της Βοιωτίας, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος θα εισηγηθεί την απόρριψη της αίτησης του γερμανικού δημοσίου, το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της ετεροδικίας και δε θέλει να συμμορφωθεί με την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων.

Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από προσφυγή των γερμανικών αρχών, οι οποίες ζητούν να αναιρεθεί απόφαση του Δικαστηρίου Λιβαδειάς που δικαίωνε τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς είχε επιδικάσει συνολικά 9.448.105.000 δραχμές ως αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση στους συγγενείς των θυμάτων του ναζισμού για τη ζημιά και την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο.

Το γερμανικό δημόσιο υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο (ΑΠ). Τον περασμένο Μάρτη, όταν το θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Τμήμα του ΑΠ, ο αρεοπαγίτης εισηγητής Π. Κακκαλής είχε προτείνει να γίνει αποδεκτή η αίτηση των γερμανικών αρχών, επικαλούμενος το προνόμιο της ετεροδικίας - που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο - και έτσι δεν μπορεί να δικαστεί σε άλλο κράτος. Παράλληλα, η υπόθεση παραπέμφθηκε τότε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 20 του Γενάρη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί ότι δεν υφίσταται θέμα ετεροδικίας και θα ζητήσει την απόρριψη της αίτησης του γερμανικού δημοσίου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θα αναφέρει ότι η διεθνής πρακτική αναγνωρίζει τον κανόνα της σχετικής ετεροδικίας, δηλαδή της ετεροδικίας αλλοδαπού κράτους μόνο για πράξεις κυριαρχικής εξουσίας, όχι όμως και για πράξεις συναλλακτικές. Επίσης, ο Π. Δημόπουλος θα επικαλεστεί το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο της Νυρεμβέργης, το οποίο έχει κρίνει ότι «το δικαίωμα ετεροδικίας δεν ισχύει όταν πρόκειται για αδικήματα ή πράξεις που αποδοκιμάζονται από το διεθνές δίκαιο, όπως είναι τα εγκλήματα κατά της ειρήνης, τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ