ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΟΧΙ στο χτύπημα της ασφάλισής τους

Καταγγέλλει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκουν γεωγραφική διεύρυνση του μειωμένου συντελεστή ασφάλισής τους 

Την προσπάθεια χτυπήματος της ασφάλισης των οικοδόμων, μέσα από την επέκταση αρνητικής διάταξης του νόμου 2520, σε όλες τις περιοχές της χώρας με κάτω από 5.000 κατοίκους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Το σχετικό αίτημα περιλαμβάνεται σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Καλαφάτη και άλλων συναδέλφων του.

«Η Ομοσπονδία μας, για άλλη μια φορά, καταγγέλλει την κατάπτυστη ερώτηση των εν λόγω βουλευτών και καλεί όλους τους οικοδόμους, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους και την Ομοσπονδία μας να παλέψουμε για την περιφρούρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανατροπή του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζοντας την επίμαχη διάταξη, η Ομοσπονδία τονίζει: «Με πειρατικό τρόπο και σε άσχετο νόμο, η κυβέρνηση πέρασε άρθρο που μειώνει κατά 50% το συντελεστή ελάχιστης ασφάλισης των Οικοδόμων σε αγροτικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Δηλαδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κοινωνική πολιτική με τις πλάτες των οικοδόμων και του ΙΚΑ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αφαιρεί το δικαίωμα από τους οικοδόμους να ασφαλίζονται, να έχουν περίθαλψη, να πάρουν σύνταξη, δικαίωμα που έχει κάθε εργαζόμενος».

«Ο βουλευτής λοιπόν - συνεχίζει η ανακοίνωση - έρχεται σήμερα και ζητάει να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια, σε δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, γιατί όπως ισχυρίζεται δεν μπορεί κάτοικοι μικρών κοινοτήτων να πληρώνουν ασφάλιση, όπως μ' εκείνον που κτίζει σπίτι στην Εκάλη, την Κηφισιά κλπ. Σημειώνουμε ότι τη συγκεκριμένη ερώτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Καλαφάτης, τη μοίρασε στην Κεφαλλονιά, για να κάνει μικροπολιτική, παίζοντας με την ελπίδα και το άγχος των εργαζομένων να αποκτήσουν στέγη».

Η Ομοσπονδία, απαντώντας στην Ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στέκεται σε τρία σημεία:

α) Με το σύστημα ασφάλισης που επιβλήθηκε κάτω από τους αγώνες του κλάδου, οι συντελεστές για τις οικοδομικές εργασίες καθιερώθηκαν με υπουργική απόφαση σε 1 - 1,50. Με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκε η καταλήστευση των ενσήμων μας. Στον κατάπτυστο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/98, παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου, συμπεριλήφθηκε τροπολογία που μειώνει τους συντελεστές από 1 - 1,50 σε 1 - 1,35.

β) Το 1,35 ανά τ.μ. είναι το ελάχιστο και ο εργαζόμενος διεκδικεί όχι τις ημέρες ασφάλισης που προβλέπονται από το συντελεστή, αλλά όσες πραγματοποιήσει. Κατά συνέπεια, ιδιαίτερα στις βίλες και πολυτελείς κατασκευές, οι πρόσθετες εργασίες βαρύνονται ανάλογα και με πρόσθετη ασφάλιση.

γ) Οι κ. βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος ασφάλισης στις μεγαλουπόλεις ξεπερνάει το 1,80 ανά τ.μ. πόσο μάλλον σε μικρότερες περιοχές που δεν υπάρχουν σύγχρονα μέσα παραγωγής και εκτέλεσης των εργασιών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται φανερό ότι αυξάνονται κατά πολύ οι μέρες εργασίας, άρα και ασφάλισης. Ετσι λοιπόν, τα επιχειρήματα των πολιτικάντηδων γυρολόγων απορρίπτονται από κάθε πλευρά.

Η Ομοσπονδία, τονίζει ότι δε θα είχε καμία αντίρρηση να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική η κυβέρνηση, «όχι όμως με τις πλάτες των οικοδόμων και των άλλων εργαζομένων, αλλά βάζοντας βαθιά το χέρι στον κρατικό κορβανά. Δεν το κάνει όμως, γιατί υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία

Τα ταξικά σωματεία αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Ολομέτωπη επίθεση ενάντια στην ανεργία, η οποία έχει αγγίξει το 30% του εργατικού δυναμικού, σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι της Πάτρας, συσπειρωμένοι γύρω από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και τα ταξικά Σωματεία. Οι ενέργειές τους για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν σε ευρύτατη σύσκεψη Σωματείων και Συνδικαλιστών που έγινε πρόσφατα, όπου καταλήχτηκε η πραγματοποίηση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης, την Τρίτη 11 Γενάρη αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων θα επισκεφθεί τον γγ της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου για να εκθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή, ενώ για το ίδιο θέμα την Τετάρτη 12 Γενάρη στις 10 π.μ., με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εργαζομένων και ανέργων στη Νομαρχία Αχαΐας και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε πως η κατάσταση στην πόλη έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντεργατικής πολιτικής, που αυξάνει τις στρατιές των ανέργων και καταστρατηγεί θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα, όπως το ωράριο και την ασφάλιση. Διαπιστώθηκε πως χέρι βοηθείας στην ακολουθούμενη αντεργατική πολιτική δίνουν οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής (Περιφέρεια, Δήμος, Νομαρχία), καθώς και η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, η οποία έχει προ πολλού χάσει την επαφή της με τους εργαζόμενους και έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό εξυπηρέτησης «ημετέρων».

Η πλειοψηφία των συνδικαλιστών τόνισε πως είναι ανάγκη να εγκαταλειφθούν αμέσως από το εργατικό κίνημα της Πάτρας οι ψευδαισθήσεις, πως αυτή η άθλια κατάσταση επιδέχεται διορθώσεις και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά σωματεία και τους συνδικαλιστές που θέλουν να τιμήσουν την εντολή που πήραν από τους συναδέλφους τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέα συγκέντρωση ανέργων

Νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση οικονομικής βοήθειας προς τους ανέργους, διοργανώνει την Τρίτη στις 11 π.μ. στα γραφεία του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους ανέργους του νομού. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση να δοθεί στους ανέργους έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 200.000 δραχμών, ώστε να μπορέσουν ν' αντιμετωπίσουν τις άμεσες και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Λάρισα αυξάνεται δραματικά εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο αριθμός των ανέργων μέσα στο 1999 αυξήθηκε κατά 5.620 σε σχέση με πέρυσι και ο συνολικός αριθμός τους στο νομό ανέρχεται στους 19.020, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 1997.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Απαιτούν στήριξη οι εργαζόμενοι

Ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να βρουν δουλιά

Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των 230 εργαζομένων του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου, που έκλεισε πρόσφατα, απολύοντάς τους χωρίς αποζημίωση, θα ζητήσει η Ενωση Προσωπικού στη συνάντησή της με τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα, τη Δευτέρα. Επίσης η Διοίκηση του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους των πρακτορείων την Τρίτη 11 Γενάρη, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία του σωματείου για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Το σωματείο θα ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να βρουν δουλιά οι 230 απολυμένοι και να ληφθούν μέτρα στήριξης, όπως πρόωρη συνταξιοδότηση για τους εργαζόμενους των πρακτορείων που είναι στα όρια της σύνταξης και παράταση ευνοϊκών διατάξεων των Φορέων Πρόνοιας μέχρι το Μάρτη 2000.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης, το Πρακτορείο οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων. «Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο μήνα δεν έχει δοθεί ούτε μία δραχμή στο ΤΣΕΥΠ, ούτε και οι παρακρατημένες εισφορές των ασφαλισμένων, καθώς και των εκδοτών».

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Σωματείου έχει συζητήσει με τις Διοικήσεις των Πρακτορείων Διανομής Τύπου Αργος - Ευρώπη για να καλυφθούν τυχόν ανάγκες για προσωπικό των παραπάνω Πρακτορείων από τους απολυμένους του Πρακτορείου Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου. Παράλληλα το Σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππα.

Τη βαθιά του ανησυχία για την απόλυση, παραμονές Πρωτοχρονιάς, χωρίς να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, των 230 εργαζομένων στο Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου, που διέκοψε τις εργασίες του, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στις προσπάθειες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Τύπου να παρέμβουν άμεσα για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. Παράλληλα καλεί όλα τα κόμματα της Βουλής και τους συνδικαλιστικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων για το δικαίωμα στην εργασία και γενικότερα για τα δικαιώματά τους.

ΠΝΟ
Αντίθετη με τις «συμβάσεις» της ΑΝΕΚ

Να μην προχωρήσει η εταιρία στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της

Την απόσυρση του σχεδίου νέας ατομικής σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, με την οποία η ΑΝΕΚ αξιώνει 2.000 περίπου ναυτεργάτες στα πλοία της να αποδεχτούν την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαιτεί με επιστολή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

Η επιστολή αφορά τους ναυτεργάτες των πλοίων ΛΑΤΩ, ΛΙΣΣΟΣ, ΑΠΤΕΡΑ, ΚΑΝΤΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β., ΚΡΗΤΗ Ι, ΚΡΗΤΗ ΙΙ, ΑΡΚΑΔΙ και ΠΡΕΒΕΛΗ. Οπως αναφέρεται, οι πλοίαρχοι των πλοίων αυτών καλούνται την 1η Γενάρη 2000 να υπογράψουν τόσο αυτοί όσο και όλο το πλήρωμα «νέες συμβάσεις ναυτικής εργασίας». Στις νέες συμβάσεις, όπως αναφέρεται ρητά:«Ο κάθε ναυτικός θα αναγράφει ιδιοχείρως και θα υπογράφει ότι: "Δεν ισχύει καμία προγενέστερη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΑΝΕΚ μέχρι σήμερα"»!

Στην επιστολή της η ΠΝΟ σημειώνει: «Η πρόθεσή σας που εμπεριέχεται στη σχετική εγκύκλιό σας να προβείτε σε σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων ναυτικής εργασίας δε μας βρίσκει σύμφωνους και τούτο διότι τα πληρώματα που υπηρετούν ήδη στα πλοία έχουν συνάψει τέτοιες συμβάσεις και έχει ήδη διαμορφωθεί για κάθε μέλος εργασιακό καθεστώς το οποίο προβλέπει και τις αμοιβές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ