ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οδηγός η μνήμη και η απαντοχή

«Ενας ζωγράφος, μες στο απόγευμα,/ σχεδίασε ένα τραίνο./ Το τελευταίο βαγόνι ξέκοψε από το χαρτί/ και ξαναγύρισε μονάχο του στην αποθήκη...».

Ο λόγος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου «συναντά» την εικαστική δημιουργία της ζωγράφου - χαράκτριας Λιάνας Παπαϊωάννου. Με οδηγό τη μνήμη και την απαντοχή, η Λ. Παπαϊωάννου μας ταξιδεύει με το χρωστήρα της σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας. Απομακρυσμένοι, παραμεθόριοι, εγκαταλειμμένοι, ξεχασμένοι στο χρόνο, μας «μιλούν» για την παγερή σιωπή του αποχωρισμού, κάποιο ξημέρωμα ή κάποιο δείλι του χειμώνα...

Η Λ. Παπαϊωάννου έχοντας ήδη στο ενεργητικό της δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εννέα συμμετοχές σε Μπιενάλε, καθώς και μία διπλή συνεχόμενη διεθνή βράβευση στο χώρο της έγχρωμης ξυλογραφίας, παρουσιάζει στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Από τις 5 έως τις 23/10, εκθέτει μία ενότητα έργων ζωγραφικής που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν θέμα τους σταθμούς τρένων ανά την Ελλάδα και κάποιες αμαξοστοιχίες εποχής.

«Υπεραστικά δίκτυα», «Από το Θησείο», «Φιλοτάς. Σταθμός στον ορίζοντα», «Δροσιά», «Νέος Καύκασος», «Η αμαξοστοιχία 944», «Δροσερό», «Αμύνταιο», «Ασέα»... είναι μερικά από τα είκοσι τέσσερα παρουσιαζόμενα έργα. Τοπία, χωρίς την ανθρώπινη μορφή, «πλημμυρισμένα» όμως από το πέρασμα, το άγγιγμα και τις «ευωδιές» της. Ολα είναι δουλεμένα με ακριλικό, υλικό που διακρίνεται για τη δυσκολία στη χρήση του, αφού στεγνώνει γρήγορα και δεν επιτρέπει λάθη. Τιθασεύοντας τη διακοσμητικότητα που προσφέρει το ακριλικό, η Λ. Παπαϊωάννου κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» τη λάμψη του και να τη μετατρέψει σε εσωτερικό φως, σε ατμοσφαιρικά χρώματα που γοητεύουν τη ματιά και αγγίζουν την ψυχή.

Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση πλαισιώνει μία μικρή ενότητα χαρακτικών. Πρόκειται για έγχρωμες ξυλογραφίες, που εκτίθενται για πρώτη φορά σε ατομική έκθεση. Δημιουργίες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αγάπη της Λ. Παπαϊωάννου για τη χαρακτική. Μια αγάπη που χρόνια τώρα υπηρετεί πιστά, τυπώνοντας με τα χέρια, χωρίς να καταφεύγει στον εύκολο δρόμο της τεχνολογίας.


Κυριακή 3/10
  • «Χιονισμένος Ερωδιός» και δύο ακόμα έργα από το δημοφιλές γιαπωνέζικο θέατρο «Καμπούκι»
    «Χιονισμένος Ερωδιός» και δύο ακόμα έργα από το δημοφιλές γιαπωνέζικο θέατρο «Καμπούκι»
    Αποσπάσματα από χαρακτηριστικά έργα του παραδοσιακού θεάτρου της Ιαπωνίας παρουσιάζει το θέατρο «Καμπούκι», σήμερα, αύριο και μεθαύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Akio Igarashi.
  • Αφιέρωμα στην ιστορική τετράδα του Πειραιά (Βαμβακάρη - Μπάτη - Δελιά - Παγιουμτζή) παρουσιάζεται στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), από τους Σωτήρη, Γιώργο Οικονόμου, Κωστή Χαλάτση και Αγγελο Ανδρή.
Δευτέρα 4/10
  • Εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4) έκθεση ζωγραφικής της Αθανασίας Ταμπουρά - Πεφτουλίδη με τίτλο «αλίρραντα».
Τρίτη 5/10
  • Εργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μεικτής τεχνικής σε καμβά ή ξύλο, παρουσιάζει ο Ευθύμης Ευθυμιάδης στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη).
Τετάρτη 6/10
  • Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου δίνει ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας», συνοδευόμενη από τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.
Πέμπτη 7/10
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «Αθηνών», του έργου του Θοδωρή Αθερίδη «από έρωτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη, κοστούμια Κατερίνας Κοντού, μουσική - τραγούδια Γιώργου Ανδρέου και απόδοση Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη και Αλίνα Κοτσοβούλου.
  • «Από έρωτα» στο Θέατρο Αθηνών
    «Από έρωτα» στο Θέατρο Αθηνών
    Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κυριακόπουλου εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Εκτίθενται 30 συνολικά έργα (λάδια και ακουαρέλες).
  • To «Αλεκτον» φιλοξενείται η μουσικοθεατρική παράσταση του Νίκου Καλογερόπουλου: «3 ΩΔΙΑ». Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται αποσπάσματα από το ομότιτλο ποιητικό έργο του και μουσική του Βασίλη Νούσια. Στο β΄ μέρος οι «Αποροι Αρχοντες» ερμηνεύουν τραγούδια από το θεατρικό έργο του «Οι κυνικοί ξανάρχονται», κομμάτια του Β. Νούσια, καθώς και τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου κ.ά. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (9.15μμ).
  • Η Ελένη Δήμου ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «An Club» (Σολωμού 13-15). Θα παρουσιάζει τραγούδια της νέας της δισκογραφικής δουλιάς της και γνωστά κομμάτια της.
Παρασκευή 8/10
  • Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, με μαέστρο τον Βλαντιμίρ Φεντοσέγιεφ, δίνει δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το σημερινό πρόγραμμα, με σολίστ τον πιανίστα Αλεξέι Βολοντίν, περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι. Αύριο, θ' ακουστούν έργα Τσαϊκόφσκι, με σολίστ τον πιανίστα Γιώργο Πέτρου.
  • Πρεμιέρα στην καινούρια Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, με τους μονολόγους «Ακόλαστες Εσπερίδες» του Ανδρέα Στάικου, με την Μπέττυ Αρβανίτη και «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με τη Ράνια Οικονομίδου.
  • Εργο του Νίκου Κυριακόπουλου
    Εργο του Νίκου Κυριακόπουλου
    Το σάζι έχει την τιμητική του, στο «Μπαράκι του Βασίλη». Πρωταγωνιστής το σχήμα «Saz Grubu» (Περικλής Παπαπετρόπουλος, Βασίλης Μπαραμπούτης, Κώστας Γράμπας, Στρατής Ψαραδέλης, Σπυριδούλα Μπάκα, Κώστας Μερετάκης).
Σάββατο 9/10
  • Στο «caf Αλάβαστρον» εμφανίζεται το μουσικό σχήμα «Loco Mondo». Παρουσιάζουν γνωστά κομμάτια των Μπομπ Μάρλεϊ, Μανού Τσάο κ.ά., καθώς και δικές τους συνθέσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ