Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οδηγός η μνήμη και η απαντοχή

«Ενας ζωγράφος, μες στο απόγευμα,/ σχεδίασε ένα τραίνο./ Το τελευταίο βαγόνι ξέκοψε από το χαρτί/ και ξαναγύρισε μονάχο του στην αποθήκη...».

Ο λόγος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου «συναντά» την εικαστική δημιουργία της ζωγράφου - χαράκτριας Λιάνας Παπαϊωάννου. Με οδηγό τη μνήμη και την απαντοχή, η Λ. Παπαϊωάννου μας ταξιδεύει με το χρωστήρα της σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ελλάδας. Απομακρυσμένοι, παραμεθόριοι, εγκαταλειμμένοι, ξεχασμένοι στο χρόνο, μας «μιλούν» για την παγερή σιωπή του αποχωρισμού, κάποιο ξημέρωμα ή κάποιο δείλι του χειμώνα...

Η Λ. Παπαϊωάννου έχοντας ήδη στο ενεργητικό της δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εννέα συμμετοχές σε Μπιενάλε, καθώς και μία διπλή συνεχόμενη διεθνή βράβευση στο χώρο της έγχρωμης ξυλογραφίας, παρουσιάζει στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία. Από τις 5 έως τις 23/10, εκθέτει μία ενότητα έργων ζωγραφικής που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν θέμα τους σταθμούς τρένων ανά την Ελλάδα και κάποιες αμαξοστοιχίες εποχής.

«Υπεραστικά δίκτυα», «Από το Θησείο», «Φιλοτάς. Σταθμός στον ορίζοντα», «Δροσιά», «Νέος Καύκασος», «Η αμαξοστοιχία 944», «Δροσερό», «Αμύνταιο», «Ασέα»... είναι μερικά από τα είκοσι τέσσερα παρουσιαζόμενα έργα. Τοπία, χωρίς την ανθρώπινη μορφή, «πλημμυρισμένα» όμως από το πέρασμα, το άγγιγμα και τις «ευωδιές» της. Ολα είναι δουλεμένα με ακριλικό, υλικό που διακρίνεται για τη δυσκολία στη χρήση του, αφού στεγνώνει γρήγορα και δεν επιτρέπει λάθη. Τιθασεύοντας τη διακοσμητικότητα που προσφέρει το ακριλικό, η Λ. Παπαϊωάννου κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» τη λάμψη του και να τη μετατρέψει σε εσωτερικό φως, σε ατμοσφαιρικά χρώματα που γοητεύουν τη ματιά και αγγίζουν την ψυχή.

Την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση πλαισιώνει μία μικρή ενότητα χαρακτικών. Πρόκειται για έγχρωμες ξυλογραφίες, που εκτίθενται για πρώτη φορά σε ατομική έκθεση. Δημιουργίες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αγάπη της Λ. Παπαϊωάννου για τη χαρακτική. Μια αγάπη που χρόνια τώρα υπηρετεί πιστά, τυπώνοντας με τα χέρια, χωρίς να καταφεύγει στον εύκολο δρόμο της τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ