ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τελειώνει αύριο η οικονομική εξόρμηση

Στο «νήμα» βρίσκεται η οικονομική εξόρμηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καθώς αύριο το απόγευμα τελειώνει η διακίνηση των κουπονιών της λαχειοφόρου αγοράς. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, οι τοπικές Γραμματείες που δεν έχουν «κλείσει», θα πρέπει να εξοφλήσουν τους λαχνούς που έχουν χρεωθεί ή να παραδώσουν όσους δε διέθεσαν.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη με την κλήρωση του Λαϊκού λαχείου (πρώτος λαχνός) θα κληρώσει και το πρώτο αυτοκίνητο (μοντέλο «Γιάρις»).

Στην επόμενη κλήρωση στις 26 Οκτώβρη θα κληρώσει με τον ίδιο τρόπο το δεύτερο αυτοκίνητο (μοντέλο «Πόλο»).

Από τις μεγάλες περιοχές πιο κοντά στην εκπλήρωση του οικονομικού πλάνου βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Αθήνα και έπονται Πειραιάς και Αττική. Στις ώρες που απέμειναν οι τοπικές Γραμματείες αυτών των περιοχών μπορούν και πρέπει να ανεβάσουν ακόμα ψηλότερα την κάλυψη του πλάνου τους.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Με ένα πλαίσιο διεκδίκησης που καθορίζει και την ευρύτητα, με την οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζεται η λαϊκή στήριξη αυτής της απεργίας

Με πρώτο επόμενο μεγάλο σταθμό - έχουν προηγηθεί συνελεύσεις σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις - τη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στο θέατρο «Περοκέ», οι οικοδόμοι όλης της χώρας προετοιμάζονται εντατικά για την πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 Νοέμβρη. Μια απεργία, το ενδιαφέρον της οποίας - από το ίδιο το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει - εκτείνεται αρκετά πέρα από τα όρια του συγκεκριμένου κλάδου. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο η στήριξή της απαιτείται να συναντήσει την πλατύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων.

Η απεργία ήδη δουλεύεται μέσα στα εργοτάξια και τα γιαπιά, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο έχουν μπει στη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη, καθώς δέχονται ακόμα πιο έντονα την ολομέτωπη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις από τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, οι οικοδόμοι, με την απεργία τους, μπαίνουν μπροστά και ανοίγουν δρόμο και για τους υπόλοιπους κλάδους. Προβάλλουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τους στόχους πάλης, που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία τους, ένα πλαίσιο που απαντάει στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων. Ενα πλαίσιο που συναντά, βεβαίως, ήδη και αντιδράσεις από ποικίλα συμφέροντα που θίγονται άμεσα.

Από το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν και παλεύουν οι οικοδόμοι γίνεται αντιληπτό ότι η απεργία τους δεν περιορίζεται μόνο στα «στενά» αιτήματα του κλάδου, αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα αιτήματα που θέτει κάνουν υπόθεση όλων την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας. Τη μετατρέπουν σε βήμα, για να βγει όλη η εργατική τάξη μπροστά, να ανοίξει δρόμος, για να συντονίσουν τη δράση τους και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναδεικνύεται ήδη σε υποχρέωση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων να γίνει αυτή η απεργία των οικοδόμων κινητοποίηση, στην οποία να συμμετέχουν «αι γενεαί πάσαι». Να μπει η επιτυχία της απεργίας σαν καθήκον σε κάθε εργατικό σπίτι, σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας. Και στα πλαίσια αυτά, προβάλλει η ανάγκη να στηθούν παντού επιτροπές στήριξης της απεργίας, σε κάθε γειτονιά και χώρο εργασίας με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων (γυναικών, γονέων, μαθητών κ.ά.), επαγγελματοβιοτεχνών έως και των συνταξιούχων. Να μπουν στον αγώνα ακόμα πιο αποφασιστικά οι μετανάστες και οι νέοι οικοδόμοι. Να γίνει η απεργία μέσο, για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα η ενιαία δράση για την απόκρουση της ενιαίας επίθεσης που δέχονται από την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική τα λαϊκά στρώματα.

Αιτήματα που αφορούν κάθε λαϊκή οικογένεια

Οι οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Κρατικά σώματα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας. Κατάργηση των ιδιωτικών μηχανισμών που χρησιμοποιεί η εργοδοσία.
  • Θωράκιση, κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, άνοιγμα του δρόμου για εφαρμογή 6ωρου - 5ήμερου - 30ωρου.
  • Κατώτερο μεροκάματο 60 ευρώ. Κανένας εργατικός μισθός να μην είναι κάτω από 1.200 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Σταθερή εργασία. Πραγματοποίηση έργων με δημόσιες επενδύσεις που να υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών (λαϊκές κατοικίες, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Εργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
  • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκάματου που διεκδικούμε για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων για κατοχύρωση δικαιώματος στη σύνταξη, αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, προσδιορισμό του συντελεστή στις οικοδομικές εργασίες σε 1-1,70
  • Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ και κλιμάκωση μετά τα 4.050 ένσημα σε ποσοστό 3% ανά 300 μέρες.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρη κάλυψη των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση της εισφοράς των ασφαλισμένων στα φάρμακα και του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές σπουδαστές παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Αλλαγή του προσανατολισμού του ΟΕΚ. Καταβολή των οφειλών του κράτους. Καμιά εργατική κατοικία πάνω από 400- 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στην κατεύθυνση της δωρεάν και ποιοτικής λαϊκής στέγης.
  • Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθούν οι διατάξεις που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των μεταναστών και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νομιμοποίησης.
Για την οργάνωση της πάλης στο επόμενο διάστημα

Μεγάλη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, μεθαύριο Τρίτη, στην Αθήνα

Μεγάλη ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών διοργανώνει, μεθαύριο Τρίτη 19 Οκτώβρη, στην Αθήνα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 το απόγευμα.

Στη σύσκεψη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστές θα εξετάσουν το πρόγραμμα δράσης των ταξικών δυνάμεων για το επόμενο τρίμηνο και θα συζητήσουν για την προετοιμασία της συγκέντρωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης, που προγραμματίζει το ΠΑΜΕ για την Κυριακή 31 Οκτώβρη.

Μπροστά στο χειμώνα, στην κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και με δεδομένη την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων (ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις), οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανεβάζουν τους ρυθμούς της δράσης τους, παίρνουν πρωτοβουλίες, οργανώνουν την πάλη τους στα βασικά μέτωπα πάλης, δουλεύουν για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από το ταξικό πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλουν.

Με το ίδιο πνεύμα, το ΠΑΜΕ ενισχύει και τη διεθνιστική του δράση. Την Κυριακή 31 Οκτώβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης για τους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Β. Κορέας. Η εργατική τάξη της χώρας μας στέκεται αλληλέγγυη στους λαούς που είναι στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας Πέντρο Ρος, ενώ θα παραβρεθούν και συνδικαλιστικοί ηγέτες από 31 χώρες του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ