Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Με ένα πλαίσιο διεκδίκησης που καθορίζει και την ευρύτητα, με την οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζεται η λαϊκή στήριξη αυτής της απεργίας

Με πρώτο επόμενο μεγάλο σταθμό - έχουν προηγηθεί συνελεύσεις σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις - τη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στο θέατρο «Περοκέ», οι οικοδόμοι όλης της χώρας προετοιμάζονται εντατικά για την πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 Νοέμβρη. Μια απεργία, το ενδιαφέρον της οποίας - από το ίδιο το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει - εκτείνεται αρκετά πέρα από τα όρια του συγκεκριμένου κλάδου. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο η στήριξή της απαιτείται να συναντήσει την πλατύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων.

Η απεργία ήδη δουλεύεται μέσα στα εργοτάξια και τα γιαπιά, οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο έχουν μπει στη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη, καθώς δέχονται ακόμα πιο έντονα την ολομέτωπη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις από τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, οι οικοδόμοι, με την απεργία τους, μπαίνουν μπροστά και ανοίγουν δρόμο και για τους υπόλοιπους κλάδους. Προβάλλουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τους στόχους πάλης, που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία τους, ένα πλαίσιο που απαντάει στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων. Ενα πλαίσιο που συναντά, βεβαίως, ήδη και αντιδράσεις από ποικίλα συμφέροντα που θίγονται άμεσα.

Από το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν και παλεύουν οι οικοδόμοι γίνεται αντιληπτό ότι η απεργία τους δεν περιορίζεται μόνο στα «στενά» αιτήματα του κλάδου, αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τα αιτήματα που θέτει κάνουν υπόθεση όλων την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας. Τη μετατρέπουν σε βήμα, για να βγει όλη η εργατική τάξη μπροστά, να ανοίξει δρόμος, για να συντονίσουν τη δράση τους και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα, που έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναδεικνύεται ήδη σε υποχρέωση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων να γίνει αυτή η απεργία των οικοδόμων κινητοποίηση, στην οποία να συμμετέχουν «αι γενεαί πάσαι». Να μπει η επιτυχία της απεργίας σαν καθήκον σε κάθε εργατικό σπίτι, σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας. Και στα πλαίσια αυτά, προβάλλει η ανάγκη να στηθούν παντού επιτροπές στήριξης της απεργίας, σε κάθε γειτονιά και χώρο εργασίας με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων (γυναικών, γονέων, μαθητών κ.ά.), επαγγελματοβιοτεχνών έως και των συνταξιούχων. Να μπουν στον αγώνα ακόμα πιο αποφασιστικά οι μετανάστες και οι νέοι οικοδόμοι. Να γίνει η απεργία μέσο, για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα η ενιαία δράση για την απόκρουση της ενιαίας επίθεσης που δέχονται από την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ