ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο τα κέρδη πάνε καλά

Αν κάτι πάει καλά στην Ελλάδα τα τελευταία, τουλάχιστον 15, χρόνια, αυτό είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ελληνικών ή ξένων). Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όσοι ελέγχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) - εκτός από τον ιδρώτα των εργαζομένων - καρπώνονται και ΟΛΑ, σχεδόν, τα οφέλη από την αξιόλογη - αύξηση του εγχώριου πλούτου καθώς επίσης και από τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και όποια άλλα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζουν βελτίωση. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, βιώνουν μόνιμα τα «προβλήματα της καθημερινότητας» που παραμένουν άλυτα ή και παρουσιάζουν όξυνση.

Το γεγονός ότι τα κέρδη πάνε από το καλό στο καλύτερο, αποτυπώνεται ανάγλυφα - εκτός από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και άλλες έρευνες - και στην τελευταία έρευνα της ICAP για τις Εξελίξεις στον Επιχειρηματικό Τομέα της Οικονομίας το 2003 που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας αυτής που εκπονήθηκε από τους Δ. Λ. Μανιατάκη, και Κ. Δ. Αϊβαλή (Διευθύνοντα Σύμβουλο και Οικονομικό Σύμβουλο της ICAP αντίστοιχα) - με βάση τους ισολογισμούς 23.721 μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) της μεταποιητικής βιομηχανίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού - είναι πως και το 2003, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είδαν τα κέρδη τους να διαμορφώνονται σε νέα, υψηλότερα επίπεδα, τα οποία εμφανίζουν αύξηση κατά 16,3% συγκριτικά με το 2002. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων, τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν πολύ πάνω από το ποσοστό αύξησης του τζίρου τους αλλά και τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Και ενώ ΚΑΙ τα στοιχεία της ICAP δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, προτιμά (μαζί με τους κάθε είδους υπέρμαχους των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας) να κλείνει τα μάτια για να μην βλέπει την πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτά, ο κύριος Γκαργκάνας, με την ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, επανέλαβε τις αντιδραστικές του θέσεις, προτείνοντας την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με την παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κύριος Γκαργκάνας, προτείνει για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα να πληρώνονται με μισθούς... Τουρκίας!

Η συνεχιζόμενη, για πολλοστή χρονιά, υψηλή κερδοφορία των - κυρίως μεγάλων ή πολύ μεγάλων - επιχειρήσεων στην Ελλάδα, δεν είναι τυχαία. Είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που χαράσσεται στις Βρυξέλλες. Και την πολιτική αυτή, υπηρετούν και υλοποιούν πιστά οι κυβερνήτες των χωρών - μελών της ΕΕ, σε παραλλαγές «συντηρητικές» ή «σοσιαλδημοκρατικές», που στην Ελλάδα έχουν τα χαρακτηριστικά χρώματα του «πράσινου» και του «γαλάζιου». Ετσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις πολιτικές επιλογές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών τις οποίες συναποφασίζει (που θεωρούν «κεκτημένο δικαίωμα» την ασυδοσία των επιχειρηματιών στα πλαίσια της «απελευθερωμένης» αγοράς), εξασφάλισε για το 2003 την παραπέρα αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ανέργων κλπ. Το ίδιο... θεάρεστο έργο - όπως προκύπτει και από τα διαθέσιμα στοιχεία για τους 9 μήνες του 2004 - συνεχίζει να προωθεί και η ΝΔ που κυβερνά τη χώρα τους 6 από τους 9 μήνες.

Καθώς, μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να υπηρετεί πιστά την ίδια πολιτική, είναι βέβαιο πως και φέτος τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων θα κλείσουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Σ' αυτό συνηγορούν τόσο τα αποτελέσματα από την κερδοφορία τους στο α΄ εξάμηνο του 2004 όσο και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, που οφείλεται στις κερδοσκοπικές αυξήσεις τις οποίες επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (ελέω «ελεύθερης αγοράς») όσοι έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με τη γλώσσα των αριθμών

Τα επίσημα στοιχεία, λένε, πως το 2003, 23.721 μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) μοιράστηκαν μεταξύ τους καθαρά προ φόρων κέρδη, συνολικού ύψους 5.969,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5.130,9 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη τους το 2002. Δηλαδή μέσα σε μια χρονιά, τα αφεντικά των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αύξησαν τα κέρδη τους κατά 838,6 εκατ. ευρώ ή 16,3%. Αν μάλιστα, αφαιρεθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν μείωση κερδών κατά 96%, τότε οι υπόλοιπες 19.553 επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών (περιλαμβάνονται και οι τράπεζες), αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% ή κατά 942 εκατ. ευρώ!

Τα στοιχεία της σχετικής έρευνας της ICAP, με τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 23.721 μεγάλων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά.

Αποκαλυπτικά, γιατί «φωτογραφίζουν» τους μεγάλους κερδισμένους, από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές που χαράζονται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζονται με την ίδια συνέπεια τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Προκλητικά, γιατί ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, χρόνο με το χρόνο σκαρφαλώνουν σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, οι μισθοί και συντάξεις παραμένουν στο γύψο. Και ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων του 3% ή 4% δεν αρκούν για την κάλυψη των απολύτως αναγκαίων. Και ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό για να τα φέρουν βόλτα, οι κυβερνώντες - με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλα «ευαγή ιδρύματα» που υπηρετούν τις πολιτικές λιτότητας - ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις!

Διαβάζοντας κανείς πιο προσεκτικά τα στοιχεία της έρευνας της ICAP (εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ»), διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι το 2003:

-- Πρώτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών για το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων, ανήλθε σε 16,3% με αύξηση των πωλήσεων (τζίρου) μόλις 7,3%. Το ποσοστό αύξησης των κερδών είναι υπερπενταπλάσιο του πληθωρισμού και υπερδιπλάσιο του ποσοστού αύξησης των πωλήσεων.

-- Δεύτερον, στη μεταποιητική βιομηχανία, τα κέρδη (το 2003) αυξήθηκαν κατά 9,6%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόνο 6,4%, ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε κατά 0,4% και ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού περιορίστηκε στο 76,5 από 77,1 το 2002.

-- Τρίτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων, που ανήλθε στο 33,1%, είναι υπερδεκαπλάσιο του πληθωρισμού και πολύ πάνω από το μέσο όρο αύξησης των κερδών για το σύνολο των επιχειρήσεων, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 8,4%.

-- Τέταρτον, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (τράπεζες, υγεία, μόρφωση κλπ) αύξησαν τα κέρδη τους 15,4%.

-- Πέμπτον, οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, εμφανίζουν κάθετη μείωση των κερδών, κατά 96%, ενώ οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν 3,1%.

Από την ανάγνωση των αναλυτικών στοιχείων της έρευνας (για τη διαμόρφωση των βασικών οικονομικών μεγεθών) στους επιμέρους κλάδους κάθε τομέα, προκύπτουν μια σειρά ενδιαφέρονται ευρήματα. Για παράδειγμα:

Στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε από 9,2% σε 9,8%. Επίσης, βελτιώθηκε το περιθώριο καθαρού κέρδους, καθώς ανέβηκε από το 5,7% στο 5,8%. Παρά τη συνεχιζόμενη για πολλοστή χρονιά αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων, το 2003 υπήρξε νέα μείωση των επενδύσεων στη μεταποίηση. Σημειώνεται, πως οι εξελίξεις στη μεταποίηση επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές των μεγεθών των πέντε μεγαλυτέρων από πλευράς πωλήσεων κλάδων (είδη διατροφής, προϊόντα πετρελαίου, μη μεταλλικά ορυκτά, μεταλλικά προϊόντα και φάρμακα). Το μερίδιο των 5 αυτών κλάδων ξεπερνά το 50% τόσο των συνολικών πωλήσεων, όσο και των μεικτών και των προ φόρων κερδών στη μεταποίηση.

Στον τομέα του εμπορίου εκτός από την υψηλή κερδοφορία (αύξηση κερδών 33,1%), το 2003 καταγράφηκε αξιόλογη βελτίωση της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (από 17,6% σε 21,8%) καθώς και του καθαρού περιθωρίου (από 3,3% σε 3,8%). Στην έρευνα, γίνεται αναφορά και στα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από την οποία προέκυψε - το κοινώς γνωστό - ότι οι επιδόσεις των μικρών (ατομικών, ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) εμπορικών επιχειρήσεων ήταν αρκετά κατώτερες των αντίστοιχων των ΑΕ και ΕΠΕ. Και στον τομέα του εμπορίου η δραστηριότητα συγκεντρώνεται σε ένα σχετικά μικρό αριθμό κλάδων. Οι πέντε μεγαλύτεροι βάσει πωλήσεων κλάδοι (μεταφορικά μέσα, καύσιμα - λιπαντικά, σουπερμάρκετ - πολυκαταστήματα, φάρμακα - καλλυντικά και είδη διατροφής) καλύπτουν το 40,7% των συνολικών κεφαλαίων, το 56,9% των πωλήσεων και το 43,6% των προ φόρων κερδών.

Στον τομέα των υπηρεσιών - εκτός από την αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15,4% - σημειώθηκε βελτίωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους (από 5,6% το 2002 ανέβηκε στο 6,1%) και της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ανέβηκε από το 6,5% το 2002 στο 7,0%).

Στον τομέα του τουρισμού, αν και τα επίσημα στατιστικά δεδομένα για το 2003 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, η εμφανιζόμενη μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στη μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η τοκογλυφία αποφέρει «χρυσούς καρπούς»

Οι 5 μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι εμφανίζουν για το α' εξάμηνο του 2004 αύξηση κερδών 37,1%, ποσοστό που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ

Από παλαιότερη κινητοποίηση τραπεζοϋπαλλήλων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κατακτήσεων
Από παλαιότερη κινητοποίηση τραπεζοϋπαλλήλων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών κατακτήσεων
Το εμπόριο χρήματος, με το οποίο ασχολούνται οι τράπεζες, ήταν πάντα από τα πιο αποδοτικά. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνεται από την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζουν οι (ελληνικοί και ξένοι) τραπεζικοί όμιλοι, που - κατά παράδοση - εμφανίζουν ποσοστά αύξησης των κερδών πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Στην Ελλάδα, όμως, η κερδοφορία για το τραπεζικό κεφάλαιο - και όχι μόνο- είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που επικρατεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τους ισολογισμούς των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα τα κέρδη και άλλοι δείκτες αποδοτικότητας των τραπεζών, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των αντίστοιχων δεικτών των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχειά (μεγέθη για το εξάμηνο του 2004 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003) προκύπτει ότι οι 5 μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει σε ύψος κερδοφορίας και δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας το μέσο όρο της Ευρώπης. Ενας από τους λόγους που οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τόσο υψηλή κερδοφορία, είναι και οι καλές επιδόσεις τους στην τοκογλυφία, αφού - σε σχέση με την ΕΕ - εξακολουθούν να διατηρούν το υψηλότερο επιτοκιακό περιθώριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών του α' εξαμήνου του 2004, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2003:

  • Τα προ φόρων κέρδη των 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζικών, ομίλων (Εθνική, Eurobank, Alphabank, Εμπορική και Αγροτική) εμφανίζουν αύξηση 37,1%, ενώ στην ευρωζώνη το ποσοστό αύξησης ανήλθε σε 23,7%.
  • Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών διατηρήθηκε στο 3% στο πρώτο εξάμηνο (τόσο για το σύνολο του κλάδου όσο και για τους 5 μεγαλύτερους ομίλους), ενώ στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4%.
  • Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 19,5% - και στο 23,34% για τους πέντε μεγάλους - έναντι 12% στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει, ότι για κάθε 100 ευρώ που τζιράρουν από την «τσέπη τους» οι Ελληνες τραπεζίτες παίρνουν πίσω μετά από 1 έτος (12 μήνες) 23,34 ευρώ έναντι 12 ευρώ που παίρνουν οι τραπεζίτες της ΕΕ.

Και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, όσο κι αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει ανήσυχος για την πορεία της κερδοφορίας τους, είναι ευοίωνες. Οι αναλυτές, εκτιμούν πως στο α' εννιάμηνο του 2004, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών (οι ισολογισμοί τους θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στις αμέσως επόμενες ημέρες) θα είναι αυξημένα συγκριτικά με πέρσι σε ποσοστά πάνω από 30%!

Η συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, θεωρείται βέβαιη, καθώς - όπως ομολογούν και οι πλέον αρμόδιοι - οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ευρείες δυνατότητες αύξησης των χορηγήσεων σε σχέση με την ευρωζώνη, καθώς τα δάνεια προς ιδιώτες, πλην στεγαστικών, αντιστοιχούν μόλις στο 9,7% του ΑΕΠ έναντι 15,9% στη ζώνη του ευρώ. Και για την αύξηση των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, προς τους οικονομικά ασθενέστερους, φροντίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας, που με την προσήλωσή τους στις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας αναγκάζουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό για να τα φέρουν βόλτα...

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καρχαρίες... και αθερίνα

Ο πρωτεργάτης του «τρομονόμου» και οι μεταγενέστεροι που τον συμπληρώνουν, ας έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους...

Οι κατηγορηθέντες της «17 Νοέμβρη» και του ΕΛΑ βρίσκονται έγκλειστοι και μάλιστα υπό ειδικό καθεστώς ενός συρμάτινου κλωβού, που μόλις τελευταία αποσύρθηκε.

Εγκλειστοι λοιπόν οι μεν, με εκατοντάδες χρόνια ποινών, ελεύθεροι όμως εκείνοι οι άλλοι οι διαπλεκόμενοι και περιπλεκόμενοι με την εξουσία. Και θα λειτουργήσει μεν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά, προς θεού, μη νομίζετε ότι θα ποινικοποιήσουμε την υπόθεση και θα παραδώσουμε δικούς μας στη Δικαιοσύνη.

Ομολογούν, δηλαδή, αδιάντροπα ότι αυτοί οι «τρομοκράτες» των σκανδάλων, σε βαθμό κακουργήματος, δεν πρόκειται να οδηγηθούν ποτέ στο εδώλιο, ωσότου προφανώς εξαντληθεί ο χρόνος παραγραφής.

Ο καημένος ο Γιάννης Αγιάννης που καταδιώχτηκε γιατί άρπαξε ένα καρβέλι για να χορτάσει την πείνα του. Και από την άλλη οι σύγχρονοι Ιαβέρηδες της υποκρισίας που καταδιώκουν τα θύματα και όχι τους θύτες που κλέβουν της «Παναγιάς τα μάτια» και κοντεύουν ν' αποτελέσουν παραπληρωματικό «κράτος εν κράτει».

Το μονότονα επαναλαμβανόμενο ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο ούτε την επιδερμίδα των παχύδερμων της παραεξουσίας δεν αγγίζει.

Οι οποίοι, με τη μεταφορική έννοια, ρίχνουν αφροδίχτυα και πιάνουν την αθερίνα, το γόνο και καταστρέφουν το πλαγκτόν ενώ αφήνουν ν' αλωνίζουν οι αιματοπότες καρχαρίες - που κατά το ατύχημα του Κάστρο, του εύχονταν να... πεθάνει, για να μην μπουν στον κόπο να τον δολοφονήσουν, όπως έκαναν πολλές φορές έως τώρα, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αυτοκρατορίας του τρόμου, που ξεκινάει νέο πόλεμο κατά του Ιράκ.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ