ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Στο δρόμο οι αγρότες της Βύσσας

Σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στον κόμβο της Καβύλης, προχωρούν σήμερα το πρωί οι αγρότες του Δήμου Βύσσας στο Βόρειο Εβρο. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας, που διοργανώνει την κινητοποίηση, αποφασίζει να κλιμακώσει τον αγώνα, παίρνοντας υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και οι συνάδελφοί τους συνολικά, μετά την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και όλους τους αγρότες του νομού σε σύσκεψη προκειμένου να καθορίσουν και να συντονίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ.

Ο χειμώνας για τον αγροτικό κόσμο του Βόρειου Εβρου προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες και κυρίως με τις μεγάλες αδιάθετες ποσότητες της πατάτας, που οι περισσότερες σαπίζουν στα χωράφια, του σκόρδου, του σκληρού σιταριού και του καλαμποκιού. Μάλιστα, οι τιμές για τα δύο τελευταία προϊόντα είναι εξευτελιστικές. Ακόμη οι εξελίξεις για το βαμβάκι και τα τεύτλα προδιαγράφονται πολύ άσχημες. Οι αγρότες που αποτελούν ένα ποσοστό πάνω από το 50% του ενεργού πληθυσμού, βρίσκονται σε δυσχέρεια, κάτι που έχει επέκταση σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι πατατοπαραγωγοί στη Βύσσα, τη Σαγήνη, την Οινόη, το Σοφικό. Υπάρχουν περί τις πέντε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες πατάτας από την οποία έχουν διατεθεί μόνο τα χίλια στρέμματα και με την εξευτελιστική τιμή των 7 λεπτών. Τώρα έρχεται να προστεθεί και η φθινοπωρινή πατάτα, η οποία είναι γύρω στα χίλια στρέμματα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια», τονίζεται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου: «Για άλλη μια χρονιά ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας δοκιμάζεται σκληρά. Οι αποφάσεις που υπέγραψαν και υλοποιούν τα τελευταία 12 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ το 1996, οδηγούν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες σε ξεκλήρισμα και την ύπαιθρο στην ερήμωση. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πληρώνουμε σήμερα ακριβά. Το σημερινό φαινόμενο, να δυσκολευόμαστε να πουλήσουμε την παραγωγή μας ή όταν την πουλάμε να τη δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές, δε θα είναι συγκυριακό και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα επόμενα χρόνια, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ».

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ
Εξυμνούν τα αντιδραστικά μέτρα

Την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών κατάγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο η Δ. Μανωλάκου

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη σκληρή αντιαγροτική πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοαγρότες και τις βιομηχανίες τροφίμων από τη θέση της Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, εμφανίστηκε κατά την ακρόαση, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η νεοφιλελεύθερη Μάριαν Φίσερ Μπολ, πρώην υπουργός Γεωργίας της Δανίας.

Η υποψήφια Επίτροπος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε «μεταρρύθμιση με όραμα» και μοναδικό δρόμο, προκειμένου να μη λειτουργεί η ευρωπαϊκή γεωργία με μεθόδους του 1960 και να μην οδηγηθούμε σε επανεθνικοποίηση, με την οποία η ίδια διαφωνεί. Υποστήριξε ότι η μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ συμφωνήθηκε ομόφωνα και ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα, αφού οι δαπάνες για τη γεωργία θα μειωθούν σταδιακά και όχι απότομα! Η κα Φίσερ Μπολ τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της σημερινής ΚΟΑ ζάχαρης, αποφεύγοντας, ωστόσο, επίμονα να πάρει θέση για το περιεχόμενό της και τις προτεινόμενες μειώσεις. Θεοποίησε το «ευρωσύνταγμα», την αγορά και τη διαδικασία της Λισαβόνας, με την οποία προτίθεται να συνδέσει την Κοινοτική Αγροτική Πολιτική, τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και αυτόν της μεταποίησης.

Με αοριστολογίες και ευχολόγια επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σχετικά με το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και την απερήμωση ολόκληρων περιοχών της υπαίθρου. «Οι μικρομεσαίοι αγρότες», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «είναι θύματα της ΚΑΠ που εξυμνείτε, μιας ΚΑΠ που ευνοεί μόνο τους μεγαλοαγρότες και τις βιομηχανίες τροφίμων και που εσείς με τις θέσεις σας, και ως υπουργός Γεωργίας της Δανίας, υποστηρίξατε. Μπορούν, επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες να αναμένουν από τη δραστηριότητά σας κάτι διαφορετικό, εκτός από τον πλήρη αφανισμό τους και τη σώρευσή τους στις ουρές των ανέργων στα αστικά κέντρα;». Η υποψήφια Επίτροπος απάντησε ότι επιθυμεί την παραμονή του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο, αλλά στα πλαίσια μιας «ισόρροπης ανάπτυξης γεωργίας και υπαίθρου» και εφόσον οι αγρότες παράγουν ό,τι ζητούν οι καταναλωτές. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τιμές κατανάλωσης δεν ήταν ποτέ χαμηλότερες. Παρέκαμψε, προφανώς, το γεγονός ότι το γεωργικό εισόδημα το διαμορφώνουν οι ποσοστώσεις, οι τιμές και οι επιδοτήσεις που κάθε χρόνο μειώνονται, εκδιώκοντας από την ύπαιθρο εκατοντάδες μικρομεσαίους αγρότες, που δεν μπορούν να αντέξουν τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση. Φαίνεται, επίσης, ότι η κυρία Φίσερ Μπολ ούτε ψωνίζει, αλλά ούτε διαβάζει εφημερίδες. Ετσι μόνο εξηγείται η «άγνοιά» της για την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, αφού ακόμη και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών είναι πολύ υψηλότερες του πληθωρισμού.

Σημειώνουμε ότι η υποψήφια Επίτροπος είναι ιδιοκτήτης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης 2.040 στρεμμάτων, μιας δασικής εκμετάλλευσης και μιας άλλης φάρμας από κοινού με το σύζυγό της. Ηταν επίσης μέχρι πρόσφατα (20 Σεπτέμβρη 2004) κάτοχος μετοχών της «Danisco» (βιομηχανία ζάχαρης), τις οποίες πούλησε, αφού στην προοπτική της ΕΕ είναι το κλείσιμο πολλών εργοστασίων!

Πολλές ενώσεις παραγωγών έχουν τοποθετηθεί κατά της υποψηφιότητας της Μάριαν Φίσερ Μπολ ως Επιτρόπου Γεωργίας, με βασικό επιχείρημα ότι δεδομένων των δραστηριοτήτων και των αντιδραστικών θέσεών της θα διαλύσει την ευρωπαϊκή οικογενειακή εκμετάλλευση και θα καταστρέψει την ύπαιθρο σε Βορρά και Νότο.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΑΔΙΟΥ
Με μητρώο και ζώνες...

Να έχουν χαρτιά που θα ταυτοποιούν τα ελαιόδεντρά τους με τα δηλωθέντα στο ελαιοκομικό μητρώο καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν δηλώσει μέχρι 1.500 κιλά λάδι, προκειμένου να εισπράξουν την προκαταβολή της επιδότησης. Για όσους έχουν δηλώσει πάνω από 1.500 κιλά τα πράγματα αλλάζουν λίγο. Στην περίπτωση αυτή η ανώτατη επιδοτούμενη ποσότητα θα καθορίζεται φέτος με βάση το γινόμενο της απόδοσης του ελαιόδεντρου για κάθε περιοχή (ελαιοκομική ζώνη), επί τον αριθμό των ελαιόδεντρων που προκύπτουν από τη δήλωση του παραγωγού στο Ελαιοκομικό Μητρώο και επί τον συντελεστή «εξομάλυνσης» 2,4. Κι αν υπάρχει διαφορά, θα εξεταστεί στη συνέχεια.

Φέτος η κυβέρνηση επιχειρεί να επιδείξει απλούστευση των διαδικασιών και ταχύτητα στην καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης (1,1736 ευρώ/κιλό) για την προηγούμενη σοδειά, βοηθούμενη από το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν μικρή (343.356 τόνοι λαδιού δηλώθηκαν στην ΕΕ). Ετσι δε θα ισχύουν τα 500 και τα 1.400 κιλά, όπως πέρσι και καταργήθηκαν οι σχετικοί κόφτες (διοικητικά μέτρα περιορισμού) που μπήκαν επιπρόσθετα για τον περιορισμό των επιδοτούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου. Κατά τ' άλλα χρησιμοποιήθηκε η πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης και σε σχετική υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι οι Ομοιογενείς Ελαιοκομικές Ζώνες (ΟΕΖ), δίνουν πανελλαδική παραγωγή λαδιού για την περίοδο 2003/2004 325.074 τόνους.

Αν όμως η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη από το πλαφόν των 419.000 τόνων θα ξαναγινόταν του βαμβακιού στο λάδι... Κατά τ' άλλα, χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί περιμένουν να δικαιωθούν, όπως τους έταξε η ΝΔ, από τις ενστάσεις που έκαναν για την προπέρσινη παραγωγή.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Τσάμπα θέλουν τη σοδειά οι μεγαλέμποροι

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών και μηλοπαραγωγών της Καστοριάς, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται «τα οξυμένα προβλήματα διάθεσης και οι εξευτελιστικές τιμές που προσφέρουν οι εμποροβιομήχανοι στους πατατοπαραγωγούς του Ν. Καστοριάς», τα οποία «τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία ενώ, την ίδια περίοδο, οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων, μιας και οι τιμές του καταναλωτή είναι πολλαπλάσιες των τιμών παραγωγού. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, όπως είναι μηλοπαραγωγοί του νομού και αυτό είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς που προωθεί η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και η κυβερνητική πολιτική».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να διασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές και βιώσιμο αγροτικό εισόδημα στους πατατοπαραγωγούς Καστοριάς, αλλά και στους μηλοπαραγωγούς και σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να περιορίσει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των εργαζομένων;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ