Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ
Εξυμνούν τα αντιδραστικά μέτρα

Την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών κατάγγειλε στο Ευρωκοινοβούλιο η Δ. Μανωλάκου

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη σκληρή αντιαγροτική πολιτική που ευνοεί τους μεγαλοαγρότες και τις βιομηχανίες τροφίμων από τη θέση της Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, εμφανίστηκε κατά την ακρόαση, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η νεοφιλελεύθερη Μάριαν Φίσερ Μπολ, πρώην υπουργός Γεωργίας της Δανίας.

Η υποψήφια Επίτροπος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε «μεταρρύθμιση με όραμα» και μοναδικό δρόμο, προκειμένου να μη λειτουργεί η ευρωπαϊκή γεωργία με μεθόδους του 1960 και να μην οδηγηθούμε σε επανεθνικοποίηση, με την οποία η ίδια διαφωνεί. Υποστήριξε ότι η μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ συμφωνήθηκε ομόφωνα και ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα, αφού οι δαπάνες για τη γεωργία θα μειωθούν σταδιακά και όχι απότομα! Η κα Φίσερ Μπολ τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της σημερινής ΚΟΑ ζάχαρης, αποφεύγοντας, ωστόσο, επίμονα να πάρει θέση για το περιεχόμενό της και τις προτεινόμενες μειώσεις. Θεοποίησε το «ευρωσύνταγμα», την αγορά και τη διαδικασία της Λισαβόνας, με την οποία προτίθεται να συνδέσει την Κοινοτική Αγροτική Πολιτική, τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και αυτόν της μεταποίησης.

Με αοριστολογίες και ευχολόγια επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, σχετικά με το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και την απερήμωση ολόκληρων περιοχών της υπαίθρου. «Οι μικρομεσαίοι αγρότες», τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «είναι θύματα της ΚΑΠ που εξυμνείτε, μιας ΚΑΠ που ευνοεί μόνο τους μεγαλοαγρότες και τις βιομηχανίες τροφίμων και που εσείς με τις θέσεις σας, και ως υπουργός Γεωργίας της Δανίας, υποστηρίξατε. Μπορούν, επομένως, οι μικρομεσαίοι αγρότες να αναμένουν από τη δραστηριότητά σας κάτι διαφορετικό, εκτός από τον πλήρη αφανισμό τους και τη σώρευσή τους στις ουρές των ανέργων στα αστικά κέντρα;». Η υποψήφια Επίτροπος απάντησε ότι επιθυμεί την παραμονή του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο, αλλά στα πλαίσια μιας «ισόρροπης ανάπτυξης γεωργίας και υπαίθρου» και εφόσον οι αγρότες παράγουν ό,τι ζητούν οι καταναλωτές. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τιμές κατανάλωσης δεν ήταν ποτέ χαμηλότερες. Παρέκαμψε, προφανώς, το γεγονός ότι το γεωργικό εισόδημα το διαμορφώνουν οι ποσοστώσεις, οι τιμές και οι επιδοτήσεις που κάθε χρόνο μειώνονται, εκδιώκοντας από την ύπαιθρο εκατοντάδες μικρομεσαίους αγρότες, που δεν μπορούν να αντέξουν τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση. Φαίνεται, επίσης, ότι η κυρία Φίσερ Μπολ ούτε ψωνίζει, αλλά ούτε διαβάζει εφημερίδες. Ετσι μόνο εξηγείται η «άγνοιά» της για την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, αφού ακόμη και ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών είναι πολύ υψηλότερες του πληθωρισμού.

Σημειώνουμε ότι η υποψήφια Επίτροπος είναι ιδιοκτήτης μιας γεωργικής εκμετάλλευσης 2.040 στρεμμάτων, μιας δασικής εκμετάλλευσης και μιας άλλης φάρμας από κοινού με το σύζυγό της. Ηταν επίσης μέχρι πρόσφατα (20 Σεπτέμβρη 2004) κάτοχος μετοχών της «Danisco» (βιομηχανία ζάχαρης), τις οποίες πούλησε, αφού στην προοπτική της ΕΕ είναι το κλείσιμο πολλών εργοστασίων!

Πολλές ενώσεις παραγωγών έχουν τοποθετηθεί κατά της υποψηφιότητας της Μάριαν Φίσερ Μπολ ως Επιτρόπου Γεωργίας, με βασικό επιχείρημα ότι δεδομένων των δραστηριοτήτων και των αντιδραστικών θέσεών της θα διαλύσει την ευρωπαϊκή οικογενειακή εκμετάλλευση και θα καταστρέψει την ύπαιθρο σε Βορρά και Νότο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την πλήρωσε ακριβά η μικρομεσαία αγροτιά(2007-01-06 00:00:00.0)
Σαρώνουν τη μικρομεσαία αγροτιά(2005-07-03 00:00:00.0)
Για την 93η επέτειο του Κιλελέρ(2003-03-02 00:00:00.0)
Ο εξαγνισμός της αντιαγροτικής πολιτικής και οι θέσεις του ΚΚΕ(2003-02-16 00:00:00.0)
Ανισόρροπη... κοροϊδία(2002-09-11 00:00:00.0)
Κανένα πρόγραμμα δεν αναιρεί τις αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ(2000-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ