Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Τους «ξεπατώνουν» κυβέρνηση και οινοβιομήχανοι

Συγκέντρωση, με τρακτέρ, αύριο των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου. Ανακοίνωση - κάλεσμα της Γραμματείας Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης.

Eurokinissi

Ανάστατοι είναι οι αμπελοκαλλιεργητές όλης της χώρας, αφού η φετινή χρονιά για τα σταφύλια και τα παραγόμενα προϊόντα τους, είναι μία από τις χειρότερες, καθώς μεγάλες ποσότητες μένουν απούλητες και οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν, προκειμένου να τα πάρουν τζάμπα.

Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί φυσική συνέπεια της αντιαγροτικής πορείας που ακολούθησαν με την πολιτική τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αμπελοκαλλιεργητές διαμαρτύρονται έντονα για τα τραγικά αδιέξοδα όπου έχουν περιέλθει και απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην επαρχία Τυρνάβου, οι αμπελοκαλλιεργητές διεκδικώντας αγωνιστικά το δίκιο τους, αύριο Πέμπτη, πραγματοποιούν συγκέντρωση με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το οινοποιείο, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η «ρίζα» του κακού

Οι όροι και προϋποθέσεις για να «χτυπηθούν» μαζικά οι μικρομεσαίοι παραγωγοί σταφυλιών διαμορφώθηκαν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι αθρόες εισαγωγές σταφυλιών, μούστου και κρασιού από χώρες της ΕΕ είναι αποτέλεσμα των συνθηκών και συμφωνιών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και όχι των σταφυλοπαραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτών των συμφωνιών και συνθηκών μόνο την τελευταία πενταετία, 1998-2003, είχαμε αύξηση εισαγωγών κρασιού από 66.056 σε 184.000 εκατόλιτρα, ενώ την ίδια περίοδο είχαμε κάθετη πτώση στις εξαγωγές κρασιού από 695.631 σε 306.000 εκατόλιτρα. Με βάση αυτές τις συμφωνίες και συνθήκες, ξεπατώθηκαν στη χώρα μας πάνω από 200.000 στρέμματα αμπελώνων - 28% της συνολικής παραγωγής - και απαγορεύεται η φύτευση έως το 2010, πλην των 11.000 στρεμμάτων που μας έδωσαν ως νέα ποσόστωση.

Με τις νέες συμφωνίες του ΠΟΕ, που μειώνουν παραπέρα τους δασμούς στις εισαγωγές από τρίτες χώρες και τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, καθώς και του όγκου εισαγωγών - εξαγωγών, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Ηδη, ετοιμάζεται η νέα αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τα αμπελοοινικά, όπου οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι καταστροφικές για τα μικρομεσαία νοικοκυριά των αμπελουργών.

Αγώνας με προοπτική

Ενόψει και της αυριανής συγκέντρωσης στον Τύρναβο, η Γραμματεία Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αμπελοκαλλιεργητές να δράσουν τόσο για τα άμεσα αιτήματά τους, όσο και για την προοπτική τους. «Γιατί - προσθέτει - μπορεί φέτος να δοθεί κάποια λύση, αλλά η προοπτική δεν αλλάζει, εάν δε θέσουμε τέτοια ζητήματα που ν' ανοίγουν ορίζοντα για την αμπελοκαλλιέργεια».

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «στα πλαίσια αυτών των πολιτικών, δεν υπάρχει διέξοδος ως προοπτική, ούτε μπορούν να δοθούν λύσεις υπέρ των παραγωγών, που θα είναι "σύννομες" και "ανεκτές" από την ΕΕ και την ΚΑΠ». Και υπογραμμίζει: «Οσοι σπρώχνουν τους παραγωγούς και το κίνημά τους προς αναζήτηση λύσεων "εφικτών" και "σύννομων" με αυτές τις πολιτικές, τότε συνειδητά κοροϊδεύουν τους αγρότες και τους παγιδεύουν μέσα στα δικά τους πλαίσια, που, ήδη, υπάρχουν και που οδηγούν σταδιακά στην καταστροφή των μικρομεσαίων παραγωγών.

Είναι καθαρό πως η λογική του "δε γίνεται τίποτα", "είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε στους κανονισμούς της ΕΕ" κλπ., αποτελεί το άλλοθι αυτών των πολιτικών, που γιγαντώνουν τους εμποροβιομηχάνους του είδους και καταστρέφουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς».

Η ΠΑΣΥ τονίζει κατηγορηματικά πως «όλα γίνονται και όλα λύνονται στη βάση της αλλαγής συσχετισμών δύναμης και κάτω από την πίεση ενός ισχυρού μαζικού κινήματος.

Η πείρα έδειξε τα προηγούμενα χρόνια πως οι κανονισμοί και οι νόμοι τους γίνονται κουρελόχαρτα, όταν οι αγρότες βγουν μαζικά στους δρόμους του αγώνα.

Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996 αυτό απέδειξαν. Νόμος είναι το δίκιο του αγρότη που πηγάζει από τη δύναμη του κινήματός του».

Η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ καλεί τους αμπελοκαλλιεργητές να διεκδικήσουν:

1) Αμεση απορρόφηση των σταφυλιών με κρατική παρέμβαση σε τιμές που καλύπτουν το κόστος και αφήνουν ένα λογικό κέρδος (0,35 λεπτά/ κιλό για οινοποιήσιμα Επαρχίας Τυρνάβου). Σε περίπτωση που μείνουν σταφύλια στα αμπέλια να αποζημιωθούν. Κατάργηση της φορολογίας στο τσίπουρο που παράγουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί.

2) Κατάργηση των περιορισμών που έχουν επιβάλει στην αμπελοκαλλιέργεια και ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας. Διακρατικές συμφωνίες για προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

3) Στήριξη από το κράτος, οικονομική - επιστημονική, υποδομών της αμπελοκαλλιέργειας και καθετοποίηση της παραγωγής με ανάπτυξη της συνεταιριστικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

4) Κεντρικός σχεδιασμός για συνολική ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και των αμπελοοινικών προϊόντων, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας.

5) Μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ακρίβειας στα μέσα και εφόδια, στα καύσιμα και συνολικά σ' όλους τους συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος.

6) Ριζική αλλαγή του υπάρχοντος συνεταιριστικού κινήματος και προώθηση και στήριξη της δημιουργίας νέων παραγωγικών συνεταιρισμών που ασχολούνται από την κοινή παραγωγή έως την επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ