Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Στο δρόμο οι αγρότες της Βύσσας

Σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στον κόμβο της Καβύλης, προχωρούν σήμερα το πρωί οι αγρότες του Δήμου Βύσσας στο Βόρειο Εβρο. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Βύσσας, που διοργανώνει την κινητοποίηση, αποφασίζει να κλιμακώσει τον αγώνα, παίρνοντας υπόψη τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και οι συνάδελφοί τους συνολικά, μετά την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και όλους τους αγρότες του νομού σε σύσκεψη προκειμένου να καθορίσουν και να συντονίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ.

Ο χειμώνας για τον αγροτικό κόσμο του Βόρειου Εβρου προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες και κυρίως με τις μεγάλες αδιάθετες ποσότητες της πατάτας, που οι περισσότερες σαπίζουν στα χωράφια, του σκόρδου, του σκληρού σιταριού και του καλαμποκιού. Μάλιστα, οι τιμές για τα δύο τελευταία προϊόντα είναι εξευτελιστικές. Ακόμη οι εξελίξεις για το βαμβάκι και τα τεύτλα προδιαγράφονται πολύ άσχημες. Οι αγρότες που αποτελούν ένα ποσοστό πάνω από το 50% του ενεργού πληθυσμού, βρίσκονται σε δυσχέρεια, κάτι που έχει επέκταση σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι πατατοπαραγωγοί στη Βύσσα, τη Σαγήνη, την Οινόη, το Σοφικό. Υπάρχουν περί τις πέντε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες πατάτας από την οποία έχουν διατεθεί μόνο τα χίλια στρέμματα και με την εξευτελιστική τιμή των 7 λεπτών. Τώρα έρχεται να προστεθεί και η φθινοπωρινή πατάτα, η οποία είναι γύρω στα χίλια στρέμματα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο με σταυρωμένα χέρια», τονίζεται στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου: «Για άλλη μια χρονιά ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας δοκιμάζεται σκληρά. Οι αποφάσεις που υπέγραψαν και υλοποιούν τα τελευταία 12 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ το 1996, οδηγούν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες σε ξεκλήρισμα και την ύπαιθρο στην ερήμωση. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πληρώνουμε σήμερα ακριβά. Το σημερινό φαινόμενο, να δυσκολευόμαστε να πουλήσουμε την παραγωγή μας ή όταν την πουλάμε να τη δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές, δε θα είναι συγκυριακό και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα επόμενα χρόνια, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ