ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Βγήκαν στους δρόμους

Αγωνιστική συγκέντρωση και αποκλεισμός του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης χτες, έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σταφυλοπαραγωγών Τυρνάβου

ICON

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των σταφυλοπαραγωγών Τυρνάβου
ΛΑΡΙΣΑ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Στο δρόμο του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, βγήκαν χτες οι αμπελοκαλλιεργητές της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας το δίκιο τους και το ψωμί τους. Διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση όπου έχουν περιέλθει, καθώς η παραγωγή τους μένει απούλητη και οι οινοβιομήχανοι τους εκβιάζουν για να την πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές, παρά τη βροχή που έπεφτε συνεχώς, έδωσαν το «παρών» τους με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το Οινοποιείο Τυρνάβου. Εκεί προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Κοζάνης, όπου και πέταξαν συμβολικά δεκάδες τελάρα με σταφύλια. Με την κινητοποίησή τους, οι αμπελοκαλλιεργητές διαμήνυσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία - στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που εφαρμόζει - αφήνει ασύδοτους τους οινοβιομήχανους, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή τους.

Τη χτεσινή συγκέντρωση διοργάνωσαν Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της επαρχίας Τυρνάβου και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, τόνισε ότι οι αμπελοκαλλιεργητές επιβάλλεται να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ο οποίος για να έχει προοπτική πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, το αδιέξοδο όπου βρίσκονται οι αμπελοκαλλιεργητές, οι αθρόες εισαγωγές στη χώρα μας σταφυλιών, μούστου και κρασιού, καθώς και οι εκβιασμοί των οινοβιομηχάνων και εμπόρων είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Πρόσθεσε, δε, ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει αν περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς για τα αμπελοοινικά, στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ και της προσυμφωνίας του ΠΟΕ, που οδηγεί σε δραστική μείωση των εισαγωγικών δασμών, στην κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και παραπέρα μείωση των τιμών.

Εκ μέρους των αγροτικών οργανώσεων της επαρχίας Τυρνάβου, μίλησαν οι Ζ. Κουτιλίτσας πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δαμασίου, Γ. Χαλιβέλας πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Ν. Μπαντόγιας πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Β. Βασιλείου πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, Δ. Παπαφύκος πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων, Γ. Σακοράφας μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα.

Μιλώντας στους αγρότες, οι Θ. Νασίκας, δήμαρχος Τυρνάβου, και Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, επανέλαβαν τα γνωστά υπερεπαναστατικά λόγια, που μεταχειρίζονται τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να εμφανιστούν ότι δήθεν εναντιώνονται στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως, οι αγρότες ξέρουν ότι είναι οι ίδιοι που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπονόμευσαν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις που είχε τότε η ΝΔ. Τώρα, που το κόμμα τους βρίσκεται στην κυβέρνηση, λειτουργούν ως «αναχώματα», για να εμποδίζεται η ουσιαστική αγωνιστική αντίδραση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει και η δική τους κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό το «ποιόν» τους στον αγροτικό κόσμο, που δεν ξεγελιέται από τα μεγάλα λόγια και τις δήθεν επαναστατικές κραυγές.

Τα αιτήματα

Στη χτεσινή συγκέντρωση, μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό ο Μπ. Μπακούλας, της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας με επικεφαλής τον Χρ. Κιτσίδη, της Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Αμπελώνα και άλλων φορέων.

Τα αιτήματα των αμπελοκαλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου, σύμφωνα με το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης, είναι:

  • Τιμή 0,35 ευρώ ανά κιλό για τη φετινή παραγωγή κρασοστάφυλων με κρατική παρέμβαση. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος. Να καλυφθεί όση παραγωγή μείνει στα αμπέλια, καθώς και η διαφορά τιμής διάθεσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεση απαγόρευση των εισαγωγών σταφυλιών, μούστου και κρασιού στη χώρα, για να απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή. Ισότιμες διακρατικές συμφωνίες για την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων.
  • Κατάργηση του φόρου στο παραδοσιακό τσίπουρο για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.
  • Κρατική παρέμβαση και μέτρα για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και στις δυσβάσταχτες τιμές της λαϊκής κατανάλωσης, από την οποία κερδοσκοπούν οι εμποροβιομήχανοι και μεσίτες.
  • Κατάργηση των περιορισμών στην αμπελοκαλλιέργεια και ανάπτυξη σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας. Στήριξη της συνεταιριστικής μεταποιητικής βιομηχανίας για ουσιαστική παρέμβασή της στον αμπελοοινικό τομέα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια - στα καύσιμα - και σε όλους τους συντελεστές κόστους.
Ευρωπαϊκή Ενωση και αγρότες

Χρόνια τώρα η προπαγάνδα των απολογητών της ΕΕ εστιάζεται ειδικά στις αγροτικές επιδοτήσεις και στη «ζωτικής σημασίας στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, χωρίς την οποία δε θα υπήρχε ελληνική γεωργία». Ομως, μια πολύ πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ, αποκαλύπτει πόση σχέση έχουν παρόμοιοι ισχυρισμοί με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 20-22% του πληθυσμού της χώρας μας, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ποσοστό το οποίο είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ(Μόνο η Ιρλανδία, η χώρα του λεγόμενου οικονομικού θαύματος, μας προσπερνάει σε αυτόν το δείκτη). Στον αγροτικό τομέα, το αντίστοιχο ποσοστό φτώχειας, φτάνει στο 34,9%. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα, ότι τα αγροτικά νοικοκυριά περιλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό φτωχών απ' όλες τις άλλες κατηγορίες ακόμη και από την κατηγορία των ανέργων. Επιπλέον αναφέρεται ότι «η παραδοσιακή ΚΑΠ δεν εμπόδισε την κοινωνική αναδιάρθρωση συντηρώντας τεχνητά ένα διογκωμένο αγροτικό τομέα, όπως έχει κατηγορηθεί: τα αγροτικά νοικοκυριά έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με το 1982» και λίγο πιο κάτω: «Οι αλλαγές που έγιναν στην ΚΑΠ μετά το 1992 δε φαίνεται να λειτούργησαν προς προοδευτικότερη κατεύθυνση. Αντίθετα τα φτωχότερα νοικοκυριά περιθωριοποιήθηκαν και η ανισότητα εντός των αγροτικών νοικοκυριών μεγάλωσε». Φυσικά, η μελέτη και οι αναλύσεις που συνοδεύουν τη δημοσίευσή της στις οικονομικές εφημερίδες, τονίζουν με έμφαση ότι εάν δεν υπήρχαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις και οι εξισωτικές αποζημιώσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Αυτό που δεν πρόκειται να διαβάσει κανείς σε τέτοιες μελέτες, είναι οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Δυνατότητες οι οποίες στραγγαλίζονται μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της ΚΑΠ, με τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, την αγρανάπαυση, την απουσία επενδύσεων που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα των αγροτικών νοικοκυριών κλπ.

Αυτές οι δυνατότητες είναι δουλιά του αγροτικού αλλά και ολόκληρου του λαϊκού κινήματος να αναδειχτούν. Να διεκδικηθούν λύσεις ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων των τροφίμων. Συνολικά μια άλλη αγροτική πολιτική. Γιατί η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν έχει σχέση μόνο με τη στήριξη και την εξασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Συνδέεται με τη διατροφή του λαού. Με την εξασφάλιση ποιοτικής και φτηνής τροφής και την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας από όλα τα προβλήματα (διοξίνες, τρελές αγελάδες κλπ) που γεννά η υποταγή της αγροτικής παραγωγής, στο κυνήγι του κέρδους μιας χούφτας πολυεθνικών.


Γώργος ΝΤΟΓΚΑΣ

Συνάντηση Μπασιάκου - Μίλερ

Από τους πιο τακτικούς επισκέπτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τείνει να γίνει ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τ. Μίλερ. Μετά τις προηγούμενες συναντήσεις που είχε με τον απελθόντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη, χτες συναντήθηκε και με τον Ε. Μπασιάκο στο πλαίσιο «μιας εθιμοτυπικής και συγχρόνως πολύ ουσιαστικής και χρήσιμης συνάντησης», όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά. Επίσης, ανάμεσα στα θέματα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αλλά και οι αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Το τι ακριβώς είπε και ζήτησε ο Αμερικανός πρέσβης από τον Ελληνα υπουργό δεν ανακοινώθηκε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ