ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Αποκλιμάκωση» με ... νέα αεροπορική επίθεση

Στα ερείπια του σπιτιού τους...

Associated Press

Στα ερείπια του σπιτιού τους...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νέα αεροπορική επιδρομή έκανε χτες στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστινίους κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τζαμπάλιγια με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ελικόπτερο. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «ομάδα μαχητών» που επιχείρησε να πλησιάσει οχυρές θέσεις του. Πληροφορίες από παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως επρόκειτο για δύο μέλη της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα» και ένα της «Χαμάς».

Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν εξέταζε το ενδεχόμενο να «μειώσει» την ένταση των επιχειρήσεων που ο στρατός διεξάγει τις τελευταίες 18 μέρες, και στις οποίες έχουν βρει το θάνατο σχεδόν 130 Παλαιστίνιοι, δεκάδες εκ των οποίων παιδιά. Ο υφυπουργός Αμυνας, Ζέεβ Μπόιμ, δήλωσε ότι ο στρατός θα αποκλιμακώσει τις κινήσεις του σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» προς τους Παλαιστινίους, οι οποίοι άρχισαν χτες το Ραμαζάνι. «Δεν επιθυμούμε να δυσκολέψουμε (την κατάσταση) για τον πληθυσμό», είπε. Αλλά οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν το νέο φονικό, που, όπως ισχυρίστηκε ο στρατός, απέτρεψε επίθεση με αυτοσχέδιο πύραυλο «Κάσαμ». Μάλιστα, ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε πως ως «ασπίδα», ή «καμουφλάζ», οι τρεις «μαχητές» είχαν μαζί τους «παιδιά που τους βοηθούσαν»... νομιμοποιώντας έτσι εκ των προτέρων κάθε δολοφονία παιδιού.

Οσον αφορά στην υπόθεση του επικεφαλής περιπόλου που κατηγορείται πως γάζωσε το κορμάκι μιας ήδη τραυματισμένης 13χρονης Παλαιστίνιας με κάπου 20 σφαίρες, το προκαταρκτικό πόρισμα της ισραηλινής στρατιωτικής Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο υπό διαθεσιμότητα στρατιωτικός «δεν μπορεί να αποδειχθεί» ότι «επιβεβαίωσε το θάνατο» (ορολογία που σημαίνει ρίψη «χαριστικής βολής»). Και αυτό παρότι στρατιώτες που βρίσκονταν μαζί του επιτόπου μίλησαν στον Τύπο και επιβεβαίωσαν ότι ο μη κατονομαζόμενος αξιωματικός άδειασε εξ επαφής έναν ολόκληρο γεμιστήρα στο κορμί του παιδιού...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Προηγείται» - ποιος άλλος - ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ποτάμια μελάνης αφιερώνει ο διεθνής Τύπος στις «επιτυχείς εκλογές» του Αφγανιστάν - που κάθε παρά επιτυχείς και εκλογές ήταν. Η Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ, μάλιστα, διερωτήθηκε αν μετά το «θερισμό των σπόρων της δημοκρατίας» (ναι!..) στην υπό κατοχή χώρα, μπορεί υπάρξει «πρόβλεψη για το Ιράκ». Οσο για τις εκατοντάδες καταγγελίες παρατυπιών, παραμερίζονται, αφού μετά τους ωμούς αμερικανικούς εκβιασμούς, οι περισσότεροι και πιο ισχυροί αντίπαλοι του ανθρώπου των ΗΠΑ Χάμιντ Καρζάι απέσυραν τις ενστάσεις τους και υπαναχώρησαν από την αρχική απόφασή τους να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Το πιο χαρακτηριστικό, δε, σχετικά με την «ανεξάρτητη επιτροπή που θα διερευνήσει» τις καταγγελίες, σημείωσε ανταποκριτής του BBC, είναι ότι σε αυτήν δε συμμετέχει ούτε ένας Αφγανός...

Ετσι, μοιάζει να επικυρώνεται το αποτέλεσμα που επιδίωκαν οι κινητήριες κατοχικές δυνάμεις - ΗΠΑ και Γερμανία - που ήταν η νομιμοποίηση της εξουσίας του Καρζάι.

Ο - και σημερινός - δοτός «Πρόεδρος» φέρεται να λαμβάνει ποσοστό πάνω από 50% βάσει των πρώτων καταμετρήσεων των ψήφων, που πάντως χτες δεν έφθαναν ούτε το 1% του συνόλου.

  • Πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Μούντο» φέρουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην... Κίνα, και το Πεκίνο να «διαπραγματεύεται» την παράδοσή του με τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές μοιάζουν αρκετά τραβηγμένες, όμως η θεωρία της «έκπληξης του Οκτώβρη», δηλαδή της σύλληψης του Σαουδάραβα ώστε να επηρεαστεί υπέρ του Μπους το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζουν να κυκλοφορούν.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Ανακοίνωση αλληλεγγύης από τη Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος ΒΔ Ελλάδας

Στην επέτειο των τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος ΒΔ Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη της στην αντίσταση και τον αγώνα για την ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού. Εκφράζει την οργή της για την ανοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας απέναντι στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της κυβέρνησης του Σαρόν. Καλεί το λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στο καθεστώς των πολέμων της Νέας Τάξης, να απαιτήσει το τέλος της ισραηλινής κατοχής και του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Μέση Ανατολή.

Το φιλειρηνικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της ΒΔ Ελλάδας απαιτεί τον τερματισμό της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς, που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ. Καταγγέλλει την πολιτική που εξομοιώνει του θύτες με τα θύματα. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το φιλειρηνικό φρόνημα του ελληνικού λαού και να βγει από τις συμμαχίες με τους σφαγείς των λαών.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αθωώθηκε αρχηγός της αντιπολίτευσης

ΧΑΡΑΡΕ.--

Αθώος κρίθηκε χτες απ' το Ανώτατο Δικαστήριο της Χαράρε ο Μόργκαν Τσβανγκιράι, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου (φιλοβρετανικού) «Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή» που κατηγορούνταν από την κυβέρνηση για προδοσία και συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο δικαστής Πάντινγκτον Γκάρβε ανακοίνωσε τη δικαστική απόφαση σημειώνοντας πως δε βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες και πως ήταν αναξιόπιστες οι καταθέσεις των βασικών μαρτύρων της ενάγουσας πλευράς.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προς συζήτηση η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την ερχόμενη βδομάδα ή τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να συζητήσει η σερβική Βουλή την πρόταση μομφής που κινεί η αντιπολίτευση σε βάρος του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς, με αφορμή το διάγγελμα που απηύθυνε προ 15ημέρου με στόχο να πείσει τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχει στις «εκλογές» της 23ης του μήνα στο προτεκτοράτο.

Ο πρόεδρος της σερβικής Βουλής, Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, δήλωσε πως η κίνηση μομφής θα συζητηθεί ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα εφ' όσον βεβαίως η αντιπολίτευση υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος.

Την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Τάντιτς με αιτιολογία πως το περιεχόμενο του διαγγέλματός του παραβίασε το σερβικό Σύνταγμα, προωθούν από κοινού βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Προς ανάπτυξη η δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Εως το τέλος Νοέμβρη θα έχουν αναπτυχθεί στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, οι περίπου 4.500 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης, ανακοίνωσε χτες στην Αμπούτζα ο προεδρεύων του οργανισμού, Νιγηριανός πρόεδρος Ολοσενγκούν Ομπασάντζο μετά από συνάντησή του με πρέσβεις δυτικών χωρών.

Η δύναμη των 4.500 στρατιωτών θα αποτελείται από πέντε τάγματα, εκ των οποίων το πρώτο (που θα συγκροτούν Ρουαντέζοι στρατιώτες) αναμένεται να αναπτυχθεί στο Νταρφούρ έως την ερχόμενη Κυριακή. Το επόμενο (στρατιώτες από τη Νιγηρία) έχει προγραμματιστεί να φθάσει στην περιοχή ως τις 30 του μήνα. Ωστόσο, δεν έγινε άμεσα γνωστό ποιες άλλες αφρικανικές χώρες θα συνδράμουν με στρατιώτες την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ.

Το ίδιο 24ωρο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτίμησε πως από?τον περασμένο Μάρτη ως σήμερα έχασαν τη ζωή τους στο Νταρφούρ τουλάχιστον 70.000 άμαχοι εξαιτίας των χείριστων συνθηκών διαβίωσης μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Εκπρόσωπος του οργανισμού εξέφρασε μάλιστα το φόβο πως θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των νεκρών μέσα στο προσεχές διάστημα εκτός και εάν προθυμοποιηθούν οι χώρες - μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν περισσότερη οικονομική βοήθεια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ