ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΕΚΙΔΕ - ΝΑΟΥΣΑ
Βήμα συντονισμού και ταξικής αντεπίθεσης
  • Την αναγκαιότητα να απαντήσουν αγωνιστικά οι εργαζόμενοι του κλάδου στην κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση ανέδειξε η σύσκεψη, που πραγματοποίησε η ΟΕΚΙΔΕ το Σάββατο στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εκλεγμένων συνδικαλιστών από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
  • Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας προσανατολίζεται η διοίκηση της Ομοσπονδίας

Από τη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου στη Νάουσα
Από τη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου στη Νάουσα
ΝΑΟΥΣΑ (του απεσταλμένου μας Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Αποφασιστικό βήμα για τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου μπροστά στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου που βρίσκεται σε κλιμακούμενη εξέλιξη, αποτέλεσε η περιφερειακή σύσκεψη που διοργάνωσε το Σάββατο στη Νάουσα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Η σύσκεψη χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των σωματείων της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΚΙΔΕ, όχι μόνο να εκφράσουν από τη Νάουσα έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους συναδέλφους τους στην «Τρικολάν», αλλά να διαμορφώσουν και το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων για το επόμενο διάστημα, στη βάση των σύγχρονων, πραγματικών αναγκών των εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα.

Αντικείμενο της σύσκεψης, αποτέλεσε, επίσης, ο καθορισμός της πρώτης απεργιακής απάντησης του κλάδου στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που απεργάζεται η κυβέρνηση και η οποία αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα παραπέρα τις συνθήκες φτώχειας και ανέχειας που βιώνουν σήμερα τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από 16 εργασιακούς χώρους και συνδικάτα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργάνων άλλων κλάδων από τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Η πλούσια ζωντανή εμπειρία που μετέφεραν από τις περιοχές και τους χώρους δουλιάς τους οι συνδικαλιστές, συντέλεσε στη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης εικόνας για την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την Κλωστοϋφαντουργία, ιδιαίτερα ύστερα από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ και το Σύμφωνο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που επέτεινε την επιδοτούμενη μετανάστευση επιχειρήσεων του κλάδου, σε χώρες των Βαλκανίων.

Ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση

Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου
Στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου
Στην εισήγησή του ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, αναφέρθηκε στις πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας που έχασε ο κλάδος την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των λουκέτων και της μετανάστευσης των επιχειρήσεων με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης και πάντα στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και των υπερκερδών των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου. «Η απολύσεις, η ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλιά, η μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία είναι στην ημερήσια διάταξη», σημείωσε ο Δήμος Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα που υμνούν οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, είναι βασικοί μοχλοί για την κερδοφορία και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για τη συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης σε λιγότερα χέρια καπιταλιστών».

«Ο προσανατολισμός του αγώνα μας πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των εργατικών οικογενειών, να εμποδίζει να παίρνονται με αντιλαϊκά μέτρα, να απορρίπτει την πολιτική που υποκαθιστά τις πραγματικές ανάγκες με τα ψίχουλα που πετάνε τα κόμματα του δικομματισμού», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας και κατέληξε, λέγοντας ότι «μόνο όταν η εξουσία ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της και η οικονομία αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων μπορούν να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Καζάνι που βράζει ο κλάδος

Ο ένας μετά τον άλλο, οι συνδικαλιστές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας ανέβηκαν στο βήμα της σύσκεψης και μετέφεραν την εικόνα από τα εργοστάσια του κλάδου. Στη Λάρισα, εκατοντάδες θέσεις εργασίας χαμένες από τη μετανάστευση, μόνο μέσα στο 2004 και δεκάδες λουκέτα σε μικρές βιοτεχνίες. Στη Σιάτιστα, οι γουνεργάτες σε αφανισμό, στην Κατερίνη και τον Κορινό, ο όμιλος «Ηλιάδη» (γνωστός και από τα προβλήματα στην «ΗΛΤΕΞ» της Θεσσαλονίκης), αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, στην ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ της Αλεξανδρούπολης οι εργάτες βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή, λόγω των εξελίξεων στον όμιλο Λαναρά.

Στη FANCO της Κομοτηνής, το καζάνι της αντίδρασης βράζει μπροστά στην ανασφάλεια που προκαλούν οι μετακινήσεις των εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα και η επιβεβαιωμένη πρόθεση του Λαναρά να κλείσει το κοπτήριο. Στα Κλωστήρια της Νάουσας, αβεβαιότητα και αναταραχή λόγω αναδουλιάς και μειωμένη τροφοδοσία των εργοστασίων με πρώτη ύλη για τα συνθετικά νήματα, με τον πέλεκυ των απολύσεων να κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Προβλήματα και μείωση προσωπικού, επίσης, στις επιχειρήσεις του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, των Φαρσάλων και των Γιαννιτσών.

Το θερμό χειροκρότημα όλων των εργαζομένων κέρδισε η τοποθέτηση της Ολγας Κρομμυδούσα, προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στην «Τρικολάν», που διανύουν την τρίτη βδομάδα κατάληψης στο εργοστάσιο. Η συνδικαλίστρια μετέφερε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σημειώνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ενότητα όλων των εργαζομένων, αφού «η εργατική τάξη πλήττεται συνολικά από τις πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ».

Ταξική αλληλεγγύη και αγωνιστικός προσανατολισμός

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η αναγκαιότητα να μεγαλώσει η έμπρακτη αλληλεγγύη του κλάδου στους εργάτες και τις εργάτριες της Τρικολάν και να εκφραστεί με κινητοποιήσεις ο αγωνιστικός προσανατολισμός του κλάδου. Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε η εκλεγμένη, με τη στήριξη του Συνασπισμού, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Πλεκτικής και Ιματισμού Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ Ντίνα Ταχταλίδου, η οποία, θορυβημένη από την επιτυχία της σύσκεψης και την αγωνιστική διάθεση του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, επιχείρησε να δυναμιτίσει τη σύσκεψη και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν στη συρρίκνωση του κλάδου. Η συνδικαλίστρια απομονώθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας για όλα τα εργοστάσια του κλάδου, προκειμένου να εκφραστεί και έμπρακτα η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων που κατέγραψε και η σύσκεψη της Νάουσας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να μετατραπεί η αγανάκτηση σε δράση

Την Κυριακή η γενική συνέλευση

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι οικοδόμοι όλης της χώρας στην προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 Νοέμβρη, με πρώτο σημαντικό σταθμό τη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, την ερχόμενη Κυριακή 24 Οκτώβρη στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «Περοκέ».

Οι συνδικαλιστές στην Αθήνα ήδη έχουν αλωνίσει και συνεχίζουν με καθημερινές εξορμήσεις εργοτάξια και γιαπιά, προπαγανδίζοντας τη συνέλευση και την ανάγκη για μαζική συμμετοχή, ώστε να προχωρήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην οργάνωση της απεργίας και ταυτόχρονα στο δυνάμωμα του Συνδικάτου. Την ίδια στιγμή, το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και καθορίζεται από τις σύγχρονες ανάγκες τους, ξεπερνάει τα όρια του κλάδου και βάζει καθήκον στήριξης της απεργίας απ' όλη την εργατική τάξη, συνολικότερα τα λαϊκά στρώματα.

Μπροστά στην απεργία η γενική συνέλευση του Συνδικάτου της Αθήνας μετατρέπεται σε σημαντικό βήμα για την οργάνωση και την προετοιμασία της και την απάντηση των οικοδόμων στην επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει και το Συνδικάτο στη σχετική ανακοίνωση: «Σήμερα περισσότερο από χτες χρειαζόμαστε συνδικάτο ταξικό, δυνατό, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης, για να αναμετρηθούμε με την επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βάζουν στο στόχαστρο εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις». Προτρέπει, ταυτόχρονα, όλους τους οικοδόμους να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε δράση και ο καθένας να πάρει θέση μάχης και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγώνα.

Δώσαμε πολλές και σκληρές μάχες, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, σήμερα με τη συμβολή όλων μας μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Δεν υπάρχουν ούτε αυτόματες και πολύ περισσότερο μαγικές λύσεις. Εμείς διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις, εμείς δημιουργούμε τα εργαλεία μας. Γι' αυτό, χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό, μαζικό, ταξικό συνδικάτο. Ενότητα των Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών σε ταξική βάση. Συντονισμό της πάλης με άλλους εργαζόμενους και ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ.

Αλλωστε, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, τα χρόνια που πέρασαν, συνοδεύτηκαν από υψηλή ανάπτυξη και τεράστιος πλούτος συσσωρεύτηκε. Οι οικοδόμοι όμως, δουλεύοντας στο Ολυμπιακό Χωριό σε συνθήκες βάρβαρης εντατικοποίησης, άφησαν πίσω τους 5 νεκρούς και δεκάδες σακατεμένους. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες θησαύρισαν, παίρνοντας και από πάνω 7 δισ. δραχμές μόνο για πανωπροίκια. Οι εργάτες έφτυσαν αίμα για να γίνουν η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, γεμίζοντας τα σεντούκια των εταιριών. Την ίδια στιγμή και ενώ τα έργα πληρώθηκαν αδρά με χρήματα των εργαζομένων, έχουν γίνει απροσπέλαστα για τους ίδιους. Το ίδιο συμβαίνει με τα Ολυμπιακά έργα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα παραχωρήσει όσο όσο στους κεφαλαιοκράτες.

από την επίσκεψη των συνδικαλιστών στο χώρο της κατάληψης στην Τρικολάν
από την επίσκεψη των συνδικαλιστών στο χώρο της κατάληψης στην Τρικολάν
«Βαστάτε!»

«Κουράγιο. Βαστάτε! Είμαστε μαζί σας». Λέξεις και φράσεις από εργάτες σε εργάτες. Ολες οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που βρέθηκαν το Σάββατο στη Νάουσα για τη σύσκεψη της ΟΕΚΙΔΕ, πέρασαν πρώτα από το κατειλημμένο εργοστάσιο της «Τρικολάν» για να μεταφέρουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους, μαζί και μια μικρή συμβολική οικονομική ενίσχυση για τον πολυήμερο αγώνα. Και δεν ήταν μόνο εργαζόμενοι του κλάδου. Μαζί τους βρέθηκαν και αντιπρόσωποι από τους οικοδόμους της Λάρισας, από τους χώρους του μετάλλου, του επισιτισμού, του τουρισμού, των τροφίμων και των ποτών, εμποροϋπάλληλοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΣ Νάουσας, με τον επικεφαλής της παράταξης Α. Φίλη, όπως και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Λάρισας Π. Λιόλιος, στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους εργαζόμενους, ανέλαβε να δώσει σε δυο γραμμές τη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης, την αναγκαιότητα να γιγαντωθεί ακόμα παραπάνω η έμπρακτη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στο δίκαιο αγώνα της «Τρικολάν»: «Είμαστε στο πλευρό σας. Μόνο ο μαζικός ταξικός αγώνας μας μπορεί να αντρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και να αναπτερώσει την ελπίδα για μια καλύτερη προοπτική για όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας». Κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της «Τρικολάν» απέστειλαν επίσης τα Παραρτήματα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΕΠΠ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δυναμικά στην απεργία!

Εικοσιτετράωρη απεργία χτες των εργαζομένων στις Δημοτικές, Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Συνδέσμους των ΟΤΑ Μαγνησίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών και Διαδημοτικών Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συνδέσμων ΟΤΑ στη Μαγνησία, καθώς το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 95%. Οι εργαζόμενοι απέργησαν διεκδικώντας την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της χτεσινής τους κινητοποίησης πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο και πορεία στους δρόμους, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στους Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας, όσο και σε άλλους περιφερειακούς δεκάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, ενώ στις δημοτικές επιχειρήσεις εφαρμόζονται ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι είναι Ατομα με Αναπηρίες υποχρεώνονται σε βαριές εργασίες, όπως στο Δήμο Αγριάς, τα ωράρια καταστρατηγούνται και οι αποδοχές είναι μικρότερες κι από τις προβλεπόμενες.

Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας στην απεργία οι εργαζόμενοι, μεταξύ των άλλων, απαίτησαν:

  • Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και σταθερή απόδοση των μισθών κάθε μήνα
  • Αμεση εφαρμογή και τήρηση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Εναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Γ. Παχής, δήμαρχος Σκοπέλου, και ο Β. Λινάρδος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ενώ στην ομιλία του ο Τ. Τριανταφυλλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές και Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς και Συνδέσμους ΟΤΑ, απηύθυνε κάλεσμα κοινής δράσης σε όλα τα συλλογικά όργανα των δήμων και κοινοτήτων για τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων προς τους ΟΤΑ από το κράτος, γενναίας αύξησης του ποσοστού που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μια σειρά άλλων αιτημάτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμα στην εργασία. Χτες, για μια ακόμα φορά, προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υποχωρούν, εάν δε δικαιωθούν. Κατήγγειλαν, δε, ως βασικό υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει την κυβέρνηση της ΝΔ, που παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις της, ότι, δηλαδή, θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα και θα ξαναπιάσουν δουλιά, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα γι' αυτό, αντίθετα τους αφήνει στο έλεος της ασύδοτης δράσης της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ κι ενώ ο μεγαλοεργολάβος Κ. Μπαλάφας άφησε εδώ και τρεις μήνες χωρίς δουλιά τους 240 εργαζόμενους και τους χρωστά μισθούς τριών μηνών, δεδουλευμένες υπερωρίες και επιδόματα αδείας, ανέθεσε και σε μια νέα κατασκευαστική εταιρία, τη «Θεσσαλική», ν' αναλάβει μέρος του έργου χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τους προσλάβει!!!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Γκατζή, βουλευτή του Κόμματος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, όπου έγινε συζήτηση της Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα ο Ν. Γκατζής, η κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τον Κ. Μπαλάφα, ενώ, ταυτόχρονα, αρνήθηκε την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ