ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ
Υπαναχωρεί από τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση

Την πρόσληψη όλων των επιτυχόντων ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Σε πλήρη υπαναχώρηση σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, οδηγείται η κυβέρνηση στο θέμα της πρόσληψης των επιτυχόντων αλλά μη διορισθέντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998.

Οπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απ. Ανδρεουλάκος σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πρόσληψη μόνο ενός μικρού αριθμού των επιτυχόντων.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει όλους όσοι έπιασαν τη βαθμολογική βάση γιατί κάτι τέτοιο θα στερήσει από άλλους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους σε μελλοντικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατά τον υφυπουργό η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δε θα θίγονται όσοι ήδη έχουν διοριστεί και στη συνέχεια με βάση πανελλήνιο πίνακα κατά φθίνουσα σειρά θα διοριστούν όσοι αποκλείστηκαν με βάση τις, με απόφαση του ΣτΕ, αντισυνταγματικές προβλέψεις (δήλωση σε μία μόνο Νομαρχία, και ποσοστό πρόσληψης 50% από Γενικά Λύκεια και 50% από Τεχνικά).

Εμείς, είπε, ο Δ. Τσιόγκας, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των επιτυχόντων όπως ακριβώς κάναμε και με τον αγώνα που έκαναν κατά του εμπαιγμού τους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο βουλευτής κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ομηρία αυτών των ανθρώπων παρά τα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση. Υπενθύμισε ότι τότε οι βουλευτές της ΝΔ, για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους, έλεγαν ότι θα τακτοποιήσουν όλους τους επιτυχόντες και μάλιστα στη Βουλή είχαν καταθέσει σχετική Ερώτηση 42 βουλευτές της ΝΔ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο και τόνισε ότι είναι πέρα για πέρα άδικο να διοριστεί ένας μικρός μόνο αριθμός από τους επιτυχόντες. «Είναι κατάφωρη αδικία και η κυβέρνηση πρέπει να φέρει μια νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση όλων των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 1998» κατέληξε.

Την έκδοση του Ταϊλάν αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης πλέον η υπόθεση

Την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία αποφάσισε, με βούλευμά του, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κάνοντας δεκτό το αίτημα των γερμανικών αρχών. Παραδίδει, δηλαδή, στις γερμανικές αρχές έναν αγωνιστή, που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του για τα δικαιώματα του λαού του και σήμερα τον κατηγορούν για εμπρησμούς και απόπειρες ανθρωποκτονίας, πράξεις τις οποίες ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι διέπραξε. Η μόνη ελπίδα για να μην εκδοθεί ο Ταϊλάν είναι να μην κάνει δεκτό το βούλευμα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.

Στη χτεσινή του απόφαση, ο Αρειος Πάγος δεν έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης για συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση (εννοούν την αριστερή κουρδική οργάνωση DHKR - C) και για σχεδιασμό απόπειρας φόνου. Αδικήματα, που, σύμφωνα με προγενέστερη νομοθεσία (δηλαδή τη νομοθεσία κατά το χρόνο υποβολής του γερμανικού αιτήματος), είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχουν παραγραφεί.

Θυμίζουμε πως οι γερμανικές δικαστικές αρχές είχαν υποβάλει στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα έκδοσης του Ταϊλάν από την περασμένη άνοιξη. Κι αυτό, καθώς, παρά το γεγονός ότι ο Σινάν Μποσκούρτ αρχικά φυλακίστηκε αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και, μάλιστα, αποζημιώθηκε, οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανιστεί νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Χρ. Καράτσαλος, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα», η οποία συμμετέχει στην «Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Ταϊλάν», «ναι μεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από την οποία προκύπτει πως ο Ταϊλάν θα δικαστεί μόνο για τους εμπρησμούς, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα δικαστεί στη Γερμανία ακόμα και για τα αδικήματα για τα οποία στην Ελλάδα απαλλάχτηκε». Μάλιστα, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και να παραδοθεί στο καθεστώς της Τουρκίας. «Αν ο Ταϊλάν εκδοθεί στη Γερμανία, η πολιτική ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η έκδοσή του δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα σηματοδοτήσει την απαρχή τέτοιου είδους διώξεων μέσω του τρομονόμου, και των ενταλμάτων συλλήψεως», τόνισε ο Χρ. Καράτσαλος.

Για το σχεδιασμό της δράσης της, προκειμένου να αποφευχτεί η έκδοση του Ταϊλάν, η Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων πραγματοποιεί σύσκεψη, την επόμενη Τρίτη, 26/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας).

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα ο γιορτασμός απελευθέρωσης

Την 60ή επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τιμούν σήμερα, Σάββατο 23 του Οκτώβρη, με μια σεμνή, αλλά αγωνιστική εκδήλωση που διοργανώνουν, από κοινού, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το ΝΣ της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας έτσι την πραγματική αλήθεια για το ρόλο του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Απαξιώνουν την τεχνική βάση της «Ολυμπιακής»

Καταγγελίες για μεθοδεύσεις απαξίωσης της κερδοφόρας Τεχνικής Βάσης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αιχμές για «μίζες» με την αποστολή αεροπλάνων σε επισκευαστικά κέντρα του εξωτερικού, καθώς και αιχμές για «κυοφορούμενο μέγα σκάνδαλο» με την πώληση των αεροσκαφών «Α 300 - 600», διατυπώνουν οι τεχνικοί αεροπλάνων της εταιρίας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), η σύμβαση που προωθείται για τη συντήρηση - εξυπηρέτηση των αεροσκαφών των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» με την ΟΑ, στην οποία ανήκει η Τεχνική Βάση, έχει διάρκεια μόλις ενός έτους και χαμηλότερο τίμημα κατά 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλο τον κόσμο αυτές οι συμβάσεις έχουν 5ετή διάρκεια για τα παλιά αεροσκάφη και 7ετή για τα νέα αεροσκάφη.

Η προωθούμενη σύμβαση, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, γίνεται ταφόπλακα στην προοπτική της Τεχνικής Βάσης, ενώ παράλληλα διευκολύνει τους στόχους των εμπλεκομένων να μπορούν να στέλνουν εργασίες συντήρησης αεροσκαφών στο εξωτερικό, με τις ανάλογες «μίζες».

Οι εργαζόμενοι στην Τεχνική Βάση της ΟΑ - αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΠΤΑΟΑ - αναμένουν το αποτέλεσμα «από το μέγα σκάνδαλο που κυοφορείται με την πώληση των αεροσκαφών Α 300 - 600» και ετοιμάζονται για άμεσες αντιδράσεις.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 24/10/2004 πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

-- Τα Παραρτήματα Λάρισας των ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, ώρα 11.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους της περιόδου 1946 - 1949, στο Μεζούρλο, στο χώρο της θυσίας.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση για να τιμηθούν οι νεκροί του ΔΣΕ. Αναχώρηση ανήμερα, Κυριακή, ώρα 6.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: 210.8831.368 και 210.8234.296.

-- To Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, ώρα 11 π.μ., στη θέση του Μνημείου στη Μακρακώμη, διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση για την ιστορική μάχη της Μακρακώμης που δόθηκε στις 6/10/1943.

-- Η ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, ώρα 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου της «Λαμπούσας» διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τη νικηφόρα μάχη που έδωσε εκεί ο ΕΛΑΣ στις 3/9/44.

-- Σύσκεψη ιδρυτική Παραρτήματος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνεται με πρωτοβουλία Επιτροπής του Παραρτήματος Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 24/10/04 ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Αγ. Ιωάννου 12).

-- Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν των 10 ΕΠΟΝιτο-ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των Γερμανών κατακτητών στις 24/7/1944 στο κάστρο της οδού Μπιζανίου. Σήμερα Σάββατο ώρα 5 μ.μ., γίνεται το στεφάνωμα των μνημείων και αύριο Κυριακή 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία στην οδό Μπιζανίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοιξε η χωματερή

Ανοιχτή είναι από χθες η χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση των εμπλεκόμενων Δήμων Μίκρας, Βασιλικών και Θέρμης και των φορέων της περιοχής να αναστείλουν τον αποκλεισμό, μέχρι τις 17 Νοέμβρη, οπότε αναμένεται να συζητηθούν στο ΣτΕ οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί ενάντια στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Λαγκαδά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ