ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να γίνει εφαλτήριο νέων αγώνων

Με εντατικούς ρυθμούς και με όλες τις δυνάμεις τους οι οικοδόμοι όλης της χώρας προχωρούν στην οργάνωση και στην προετοιμασία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 του Νοέμβρη. Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στα γιαπιά και στα εργοτάξια οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου απλώνουν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, που θα γίνουν εκείνη τη μέρα σε όλη τη χώρα με κεντρική αυτή της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί. Η Ομοσπονδία τονίζει πως η απεργία πρέπει να γίνει εφαλτήριο νέων, πιο δυναμικών αγώνων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, η οποία τσακίζει τα δικαιώματά τους και τους καταδικάζει στην ανέχεια.

Οι οικοδόμοι, με την απεργία τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον κλάδο αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη, τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμο και για τους υπόλοιπους κλάδους για να απαντήσουν αγωνιστικά στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους. Αλλωστε, το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και παλεύουν οι οικοδόμοι καθορίζεται από τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν περιορίζεται στα «στενά» πλαίσια του κλάδου. Γιατί η επίθεση που δέχονται είναι κοινή και τέτοια πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας της. Αυτό μετατρέπει και την απεργία των οικοδόμων σε υπόθεση όλων των κλάδων των εργαζομένων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορέσουν να συντονίσουν το βηματισμό και τη δράση τους και να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση την περασμένη Κυριακή οι οικοδόμοι της Αθήνας στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν και προχωρούν, μέσα από τα παραρτήματα, τις εργατογειτονιές και τους τόπους δουλιάς, στη συγκρότηση επιτροπών στήριξης με τη συμμετοχή μαζικών συλλόγων (γυναικών, μαθητών, γονέων, εξωραϊστικών, κ.ά.) και εργατικών σωματείων.

Σ' αυτά τα πλαίσια ήδη έχουν παρθεί και οι πρώτες αποφάσεις κήρυξης απεργίας για εκείνη τη μέρα από συνδικάτα, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), αλλά και τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας. Αποφάσεις με κάλεσμα για στήριξη και συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η ΟΓΕ και το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών.

Οι συντηρητές ανελκυστήρων

Την πλήρη συμπαράσταση στην απεργία των οικοδόμων αποφάσισε και εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής του ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων. Στο ψήφισμα τονίζεται συγκεκριμένα: «Το πλαίσιο αιτημάτων ξεπερνά τα όρια του κλάδου των οικοδομών. Είναι αιτήματα όλων όσοι ασχολούνται με την οικοδομή και τις κατασκευές. Πιστεύουμε ότι η απεργία μπορεί να γίνει αφορμή ώστε να βγουν μπροστά εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες, να συντονίσουν τη δράση τους, να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας των οικοδόμων θα συμβάλει στην ανατροπή των πολιτικών των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και θα επιβάλει μια άλλη πολιτική, αντιιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλιακή, προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών».

Οι μισθωτοί τεχνικοί

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 του Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί σωματεία, συλλόγους μηχανικών και εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη με στόχο το συντονισμό και την κοινή δράση, τη Δευτέρα 1 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Πατησίων).

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΠΑΤΡΑΣ
Συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα προχώρησαν χτες το πρωί μέλη και στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, αντιδρώντας για την υπερβολική καθυστέρηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, στην οποία είχαν συμφωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα κρέμασαν κι ένα τεράστιο πανό από την οροφή του κτιρίου που έγραφε: «Να καταβληθούν τώρα τα χαμένα ημερομίσθια των Ολυμπιακών Αγώνων. Καμιά ανοχή σε αυτή την πολιτική».

Συγκεκριμένα, με αφορμή, τότε, την απόφαση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας για παύση των οικοδομικών εργασιών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρόσχημα την ασφάλεια, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας είχε συναντηθεί με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο, παρουσία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Καβαδά, όπου είχε συμφωνηθεί - μέσα από κάποιες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους - να καταβληθεί ως έκτακτη οικονομική αποζημίωση στους οικοδόμους το ποσό των 750 ευρώ, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από τον συμφωνηθέντα χρόνο όμως έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και το συγκεκριμένο επίδομα δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Ο Π. Καβαδάς, αφού αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος των οικοδόμων, κάλεσε τον Γ. Γιακουμάτο και σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μίλησε μαζί με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Δημήτρη Αγγελόπουλο, στον οποίο, ενώπιον όλων, δεσμεύτηκε ότι η εγκύκλιος θα έχει υπογραφεί και σταλεί στον ΟΑΕΔ της Πάτρας - απ' όπου θα μπορούν να προμηθευτούν το επίδομα - μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Μετά από αυτή την παρέμβαση οι οικοδόμοι έληξαν τη διαμαρτυρία τους και ο Δ. Αγγελόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «περιμένουμε αυτή τη φορά η κυβέρνηση να μην αθετήσει εκ νέου την υπόσχεσή της. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Αλλωστε την επόμενη ακριβώς ημέρα, την Τετάρτη, το συνδικάτο μας έχει γενική συνέλευση ενόψει της απεργίας του κλάδου στις 10 Νοέμβρη. Σε περίπτωση που το αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί θα αποφασίσουμε το τι μέλλει γενέσθαι».

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ - ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν σήμερα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών στο Χολαργό έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί οι αεροσυνοδοί - φροντιστές των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», απαιτώντας την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που συμφώνησαν με τη διοίκηση και τώρα τους λένε να περιμένουν μέχρι να πουληθεί η εταιρία!

Με το σημερινό συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι των ΟΑ απαιτούν από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, ο οποίος αρνείται να δει τους εκπροσώπους του κλάδου, να τοποθετηθεί υπεύθυνα απέναντι στον «πρωτοφανή εμπαιγμό του κλάδου και στην αθέτηση γραπτών συμφωνιών από την πλευρά της διοίκησης».

Υπενθυμίζεται ότι οι αεροσυνοδοί - φροντιστές είχαν εξαγγείλει πρόσφατα 48ωρη απεργία, η οποία απαγορεύτηκε δικαστικά μετά από προσφυγή της διοίκησης της εταιρίας.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) καταγγέλλουν ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» όταν η διοίκηση των ΟΑ τους ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τη συμφωνηθείσα σύμβαση, περιμένοντας τα αποτελέσματα του υπό προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας, ώστε ο κλάδος να διαπραγματευτεί απευθείας με το νέο ιδιοκτήτη!

ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Σημαντικές ανακατατάξεις στις εκλογές

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Σημαντικές ανακατατάξεις «ανέδειξε» η κάλπη, μετά τις διήμερες αρχαιρεσίες (Κυριακή 24/10 και Δευτέρα 25/10), για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και αντιπροσώπων στο σωματείο «Ενωση Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας). Η μεγάλη άνοδος (σε ψήφους και ποσοστά) των δυνάμεων του ψηφοδελτίου συνεργασίας της «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», που στήριξε το ΠΑΜΕ και έφεραν την «ΠΣΣ» δεύτερη δύναμη - εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» (ΔΑΚΕ) - ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εκλογής. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η μείωση των δυνάμεων της «Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΠΑΣΚΕ) που απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία και 233 ψήφους σε σχέση με την προηγούμενη δύναμή της.

Συγκεκριμένα στις αρχαιρεσίες του σωματείου για το 7μελές ΔΣ, από τους 591 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 577 (στις προηγούμενες είχαν ψηφίσει 642 εργαζόμενοι). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 570 (πριν 629) και τα άκυρα 7 (πριν 13). Η «Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία» έλαβε 164 ψήφους, από 47 πριν, και εξασφάλισε 2 έδρες, ενώ δεν είχε καμία. Η «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση» έλαβε 245 ψήφους, από 478 πριν, και 3 έδρες, από 6. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» πήρε 161 ψήφους και 2 έδρες, από 1 που είχε. Για την εκλογή αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τσιμεντοβιομηχανία, ψήφισαν 506 εργαζόμενοι και έλαβαν: «Προοδευτική Συνδικαλιστική Συνεργασία» 147 ψήφους και 3 αντιπροσώπους (είχε 1 αντιπρόσωπο), «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση», 216 ψήφους και 4 αντιπροσώπους (είχε 9 αντιπροσώπους) και «Δημοκρατική Συσπείρωση», 143 ψήφους και 3 αντιπροσώπους (είχε 2 αντιπροσώπους).

Κλήρωσε η λαχειοφόρος του ΠΑΜΕ

Η χτεσινή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου ανέδειξε ως πρώτο λαχνό τον αριθμό 31423. Ο κάτοχος αυτού του αριθμού στη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ, είναι και ο τυχερός που θα πάρει το αυτοκίνητο (μοντέλο «Πόλο»). Ο λαχνός αυτός έχει διακινηθεί από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στον νομό Πρέβεζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ