Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να γίνει εφαλτήριο νέων αγώνων

Με εντατικούς ρυθμούς και με όλες τις δυνάμεις τους οι οικοδόμοι όλης της χώρας προχωρούν στην οργάνωση και στην προετοιμασία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους για τις 10 του Νοέμβρη. Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στα γιαπιά και στα εργοτάξια οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου απλώνουν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, που θα γίνουν εκείνη τη μέρα σε όλη τη χώρα με κεντρική αυτή της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί. Η Ομοσπονδία τονίζει πως η απεργία πρέπει να γίνει εφαλτήριο νέων, πιο δυναμικών αγώνων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, η οποία τσακίζει τα δικαιώματά τους και τους καταδικάζει στην ανέχεια.

Οι οικοδόμοι, με την απεργία τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον κλάδο αλλά και ολόκληρη την εργατική τάξη, τραβούν μπροστά και ανοίγουν δρόμο και για τους υπόλοιπους κλάδους για να απαντήσουν αγωνιστικά στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους. Αλλωστε, το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και παλεύουν οι οικοδόμοι καθορίζεται από τις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν περιορίζεται στα «στενά» πλαίσια του κλάδου. Γιατί η επίθεση που δέχονται είναι κοινή και τέτοια πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας της. Αυτό μετατρέπει και την απεργία των οικοδόμων σε υπόθεση όλων των κλάδων των εργαζομένων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορέσουν να συντονίσουν το βηματισμό και τη δράση τους και να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση την περασμένη Κυριακή οι οικοδόμοι της Αθήνας στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν και προχωρούν, μέσα από τα παραρτήματα, τις εργατογειτονιές και τους τόπους δουλιάς, στη συγκρότηση επιτροπών στήριξης με τη συμμετοχή μαζικών συλλόγων (γυναικών, μαθητών, γονέων, εξωραϊστικών, κ.ά.) και εργατικών σωματείων.

Σ' αυτά τα πλαίσια ήδη έχουν παρθεί και οι πρώτες αποφάσεις κήρυξης απεργίας για εκείνη τη μέρα από συνδικάτα, όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), αλλά και τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας. Αποφάσεις με κάλεσμα για στήριξη και συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η ΟΓΕ και το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών.

Οι συντηρητές ανελκυστήρων

Την πλήρη συμπαράσταση στην απεργία των οικοδόμων αποφάσισε και εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής του ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων. Στο ψήφισμα τονίζεται συγκεκριμένα: «Το πλαίσιο αιτημάτων ξεπερνά τα όρια του κλάδου των οικοδομών. Είναι αιτήματα όλων όσοι ασχολούνται με την οικοδομή και τις κατασκευές. Πιστεύουμε ότι η απεργία μπορεί να γίνει αφορμή ώστε να βγουν μπροστά εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες, να συντονίσουν τη δράση τους, να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας των οικοδόμων θα συμβάλει στην ανατροπή των πολιτικών των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και θα επιβάλει μια άλλη πολιτική, αντιιμπεριαλιστική-αντιμονοπωλιακή, προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών».

Οι μισθωτοί τεχνικοί

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 του Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί σωματεία, συλλόγους μηχανικών και εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη με στόχο το συντονισμό και την κοινή δράση, τη Δευτέρα 1 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Πατησίων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ