Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ - ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Κόντρα σε πολυεθνικές και εργατοπατέρες

Οι καπνεργάτες πήραν μέρος στην απεργία ενάντια στις 200 απολύσεις, παρά και την έντονη αστυνομική παρουσία μέσα στο εργοστάσιο

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση της απεργίας
Από τα χαράματα στην περιφρούρηση της απεργίας
Μαζικά συμμετείχαν οι καπνεργάτες στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το «Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο» στο εργοστάσιο της «SOKOTAB» στο Κιλκίς, απαιτώντας από την επιχείρηση να ανακαλέσει τις 200 μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και να σταματήσει την προσπάθεια επιβολής της εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από τις 5 το πρωί ξεκίνησε η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας και τέλειωσε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Στο πλευρό των απεργών καπνεργατών βρέθηκαν, ενεργοί συμπαραστάτες, συνδικαλιστές του «Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου», στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές και απλοί εργάτες από άλλους χώρους δουλιάς και Σωματεία (οικοδόμοι, ξύλο, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι κλπ.) που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ηταν μια μάχη δύσκολη, γιατί οι εργάτες εκτός από την εργοδοτική τρομοκρατία που εκδηλώθηκε με την προστασία της αστυνομίας, είχαν να αντιμετωπίσουν και την υπονόμευση του αγώνα τους από τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, που καλούσαν ανοιχτά σε απεργοσπασία, ανοίγοντας πρώτοι το δρόμο για νέες υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματα των καπνεργατών.

Η πλειοψηφία των 800 εργαζομένων τόσο στην πρωινή βάρδια όσο και στην απογευματινή βάρδια, στάθηκε έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Και όσοι λίγοι μπήκαν για δουλιά, υποχρεώθηκαν, κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η εργοδοσία με τους «παλικαράδες της». Δηλαδή τους προϊστάμενους και τους επιστάτες των τμημάτων που απαιτούσαν από τις εργάτριες να τσακιστούν να μπουν στη δουλιά, απειλώντας με επιπτώσεις. Και αυτή η επιχείρηση εξελισσόταν υπό την επιτήρηση της Αστυνομίας, η οποία από νωρίς πήρε τη θέση της μέσα στο χώρο του εργοστασίου, πλάι στους νταήδες της εργοδοσίας, ενισχύοντας το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Κλιμακούμενη η εργοδοτική επίθεση

Η «SOKOTAB», εταιρία πολυεθνικών συμφερόντων, με βασικούς μετόχους την ευρωπαϊκή «Γιουνιβέρσαλ» και την αμερικανική «Φίλιπ Μόρις», με πρόσχημα τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής, απαιτεί από τους εργάτες να αποδεχτούν διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πατάει πάνω στην ανάγκη των καπνεργατών που κάθε χρόνο με το ζόρι παλεύουν να εξασφαλίσουν 100 μεροκάματα για να μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας και εκβιάζει να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία.

Ετσι, ενώ δεν έχει ανακαλέσει τις 200 απολύσεις που ανακοίνωσε, προτείνει ως «εναλλακτική λύση» να βγουν 500 από τους 800 εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή μια εβδομάδα στη δουλιά, μια εβδομάδα στην ανεργία. Επιχειρεί πιλοτικά να εφαρμόσει το σύστημα που προφανώς ετοιμάζεται να βάλει σε γενικευμένη εφαρμογή από την αρχή της επόμενης περιόδου επεξεργασίας του καπνού, του χρόνου.

Είναι η νέα επίθεση που εξαπολύει τσαλαπατώντας κεκτημένα των εργαζομένων.

Η εργοδοσία, έχοντας τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστών των δύο διασπαστικών - εργοδοτικών σωματείων που λειτουργούν στο Νομό Θεσσαλονίκης και στηρίζονται αντίστοιχα από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, έχει επιβάλει περικοπές στα μεροκάματα. Δεν τους πληρώνει την ώρα του διαλείμματος και τους αναγκάζει να πληρώνουν για τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο με ναυλωμένα λεωφορεία 40 ευρώ το μήνα, από το μισθό τους που με το ζόρι μπορεί να φτάνει τα 600 ευρώ.

Μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση, οι καπνεργάτες, μέσα και από τη συμμετοχή τους στη χτεσινή απεργία, ξεκαθάρισαν πως δεν πάει άλλο. Και σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τη συνέχιση των αγωνιστικών παρεμβάσεων, διεκδικώντας να καταργηθούν οι νόμοι που επιτρέπουν στην εργοδοσία να παίζει με το μεροκάματο και τη ζωή τους. Να μην περάσουν οι μαζικές απολύσεις και η εκ περιτροπής εργασία. Να μειωθεί το όριο των ενσήμων με τα οποία θα μπορούν να στοιχειοθετούν δικαίωμα να βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας, στα 80.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ