Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και Πρόνοια ΑΕ!

Η κυβέρνηση σκέφτεται να λειτουργήσει ορισμένα ιδρύματα Πρόνοιας, με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, όπως η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού

Το αίτημα για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών είναι πρωταρχική διεκδίκηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων
Το αίτημα για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών είναι πρωταρχική διεκδίκηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων
Τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία για την άσκηση της όποιας κοινωνικής πολιτικής για τους ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ), που θα επικεντρώνεται κυρίως στους πλέον εξαθλιωμένους, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να επεκτείνει το νομικό καθεστώς της Ανώνυμης Εταιρίας, με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθείται για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, στη διαχείριση μιας σειράς ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων που θα μετατραπούν σε κέντρα αποκατάστασης. Και ανέφερε συγκεκριμένα, τα Ιδρύματα της Αμφιλοχίας, του Λουτρακίου και του Αιγίου.

Απ' την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή των υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Αποκατάστασης προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Και επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι με αυτόν τον τρόπο διπλοπληρώνουν και τριπλοπληρώνουν αυτές τις υπηρεσίες, ενώ πρακτικά επιβαρύνονται και τα ήδη προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνάντηση, που έγινε προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα της ΣΕΑΑΝ, οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ανακοστολόγησης των θεραπειών για τους ΑμεΑ, την παροχή των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων, για τα επιδόματα, τον εκδημοκρατισμό του αναπηρικού κινήματος, αλλά και ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους με αυτισμό.

Ο υφυπουργός απέφυγε τα ζητήματα της λειτουργίας των ιδρυμάτων και γενικότερα της Υγείας και Πρόνοιας, που του έθιξαν οι συνδικαλιστές και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές γίνονται στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση στον τομέα της Πρόνοιας. Εστι, μίλησε για καλύτερη διαχείριση και αναδιανομή στις πιο βαριές περιπτώσεις. Ο Γ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι θα γίνουν αυξήσεις στα επιδόματα το 2005 περίπου 10% και αλλαγές στα κριτήρια χορήγησής τους, στη λογική της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή, κινείται στην πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την αναδιανομή της μικρής πίτας των επιδομάτων στους πλέον εξαθλιωμένους ανάπηρους.

Για το ζήτημα του εκδημοκρατισμού του αναπηρικού κινήματος ανέφερε ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή στο υπουργείο που θα εξετάσει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών αναπηρικών οργανώσεων. Τέλος, πέρα από κάποια διαδικαστικά ζητήματα, δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για την παροχή των θεραπειών και τεχνικών βοηθημάτων, λέγοντας ότι αποτελούν αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ τόνισαν ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα μεγάλα αιτήματα των αναπήρων και ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αναπήρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν τα «σφαγεία» των αναπήρων, αξιοποιώντας και νέα εργαλεία για επιτάχυνση περικοπών(2022-09-28 00:00:00.0)
Καλεί σε συμμετοχή στο παναναπηρικό συλλαλητήριο στις 2 Δεκέμβρη(2016-11-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή(2014-07-23 00:00:00.0)
Σήμερα το συλλαλητήριο(2011-06-18 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην εμπορευματοποίηση(2008-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ