ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 64 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ 1940

Σε μήνυμά της για τα 64 χρόνια από το «ΟΧΙ» του 1940 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Το γεγονός ότι το 1940 ο ελληνικός λαός μπόρεσε να αποκρούσει την εισβολή του ιταλικού φασισμού-ιμπεριαλισμού και να τρέψει σε φυγή τις στρατιωτικές δυνάμεις του, είναι μια από τις πολλές αποδείξεις που υπογραμμίζουν πως ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αρκεί να το θελήσει και να δράσει.

Αυτό είναι το κύριο δίδαγμα που προκύπτει από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Μήνυμα εξαιρετικά επίκαιρο και όχι κατάλληλο για να τοποθετηθεί σε κάποιο μαυσωλείο, όπως κάνουν πολλές πλευρές, που ανασύρουν κάθε χρόνο το περιεχόμενο που τις συμφέρει, για τρέχουσα και γενικότερη ιδεολογική χρήση.

Ο εθνικισμός οποιασδήποτε απόχρωσης, η συμμετοχή σε άδικους πολέμους και ο ρατσισμός, είναι ξένα με το πνεύμα της λαϊκής ανάτασης που εκφράστηκε ολόκληρη τη δεκαετία 1940-1949. Οπως είναι ξένη και η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από τότε από τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως χρώματος.

Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν συσπείρωση και δράση, επιβάλλουν συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων σε εναντίωση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό».

Μηνύματα για την επέτειο

Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη 1940, επισημαίνει ότι «η γενιά της εποχής εκείνης έδωσε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό "ΟΧΙ" προς τον κατακτητή» και προσθέτει: «Η βάση αυτού του "ΟΧΙ" δεν ήταν υλική, δεν υπάκουε στη λογική του συσχετισμού δυνάμεων, δεν υπολόγιζε το κόστος της ανθρώπινης θυσίας. Η βάση ήταν ηθική». Και καταλήγει: «Καθώς αναλογιζόμαστε σήμερα τις ώρες του μεγάλου έπους της 28ης Οκτωβρίου 1940, στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον και δεσμευόμαστε να εργαστούμε για ένα κόσμο όπου θα κυριαρχούν η ειρήνη, η δημοκρατία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Στο μήνυμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Το πνεύμα αυτής της αντίστασης αποκτά σήμερα μια επιπλέον διεθνή και οικουμενική διάσταση μέσα από τα νέα κοινωνικά και αντιπολεμικά κινήματα, για έναν κόσμο διαφορετικό από τον κόσμο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και των πολέμων, για να ηττηθούν οι δυνάμεις που υπονομεύουν την ειρήνη και τους διεθνείς οργανισμούς, το Διεθνές Δίκαιο και το νομικό μας πολιτισμό».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΜΕ
Για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την προοπτική

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει ημερίδα μεθαύριο Σάββατο, 30/10, με συμμετοχή επιστημόνων - ερευνητών από τις χώρες της Ευρώπης. Θέμα της ημερίδας:

  • «Μετά τη διεύρυνση - Μετά τις ευρωεκλογές. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προοπτικές».
  • «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση από τη σκοπιά της σοσιαλιστικής προοπτικής».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, επί των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους και οι εργασίες της θα αρχίσουν στις 9 π.μ.

Θα μιλήσουν οι:

- Χ. Λερούζ, περιοδικό «Μαρξιστικές Μελέτες» (Βέλγιο).

- Χ. Μπραρ, περιοδικό «Λαλκάρ (Μ. Βρετανία).

- Σ. Χριστολιούμποβς, Εφημερίδα «Σοσιαλιστικής Λετονίας».

- Ντ. Αντονίνι, Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (Γαλλία).

- Εντ. Περέρα, Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Κούβα).

- Β. Σιντάκ, περιοδικό «Πολιτική Διαφώτιση» (Ρωσία).

- Γ. Μίχε, περιοδικό «Μαρξιστικά Φύλλα» (Γερμανία).

- Αν. Κατόνε, περιοδικό «Ερνέστο» (Ιταλία).

- Σ. Ριμπέιρο, περιοδικό «Μιλιτάντε», Ευρωβουλευτής (Πορτογαλία).

- Οσ. Σεν, περιοδικό «Γκελενέκ» (Τουρκία).

- Ρ. Γκρίφιθς, «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», Μ. Βρετανία.

- Α. Τερεσούκ, εφημερίδα «Εργατική Τάξη» (Ουκρανία).

- Γ. Τερέντιεφ, εφημερίδα «Εργαζόμενη Ρωσία» (Ρωσία).

- Τ. Γιαμπρόβα, περιοδικό «Μαρξισμός και Επικαιρότητα» (Ουκρανία).

- Γ. Βάγκνερ, ΔΣ του Ινστιτούτου Ενάντια στον Μιλιταρισμό, Τυμπινγκεν (Γερμανία).

- Θ. Παφίλης, ΚΜΕ, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Π. Γεωργιάδης, Διευθυντής του ΚΜΕ.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την Επιτροπή

Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου, για την επιλογή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αναβολή ζήτησε ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, αφου συναντήθηκε χθες το πρωί με τους προέδρους των τριών μεγαλυτέρων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς ήταν πολύ πιθανή η καταψήφιση της προτεινόμενης νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της συμμετοχής του Ιταλού Ρόκο Μπουτιλιόνε στη θέση του επιτρόπου σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαριέλ ντε Σαρνές, μέλους της ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, ο πρόεδρος της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο γνωστοποίησε στους προέδρους των ομάδων ότι θα κάνει περιοδεία στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διαβουλεύσεις και θα επιστρέψει σε λίγες εβδομάδες με τροποποιημένη τη σύνθεση της Επιτροπής. Παράλληλα, γίνονταν γνωστό από ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ότι η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διερευνά τις δυνατότητες σύγκλησης έκτακτης ευρωπαϊκής συνάντησης κορυφής σήμερα στη Ρώμη με θέμα την κρίση που δημιουργήθηκε με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λίγο μετά, ομως, οι πρεσβευτές των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψαν την πρόταση της προεδρίας για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Ο «Ριζοσπάστης», λόγω της σημερινής αργίας, θα κυκλοφορήσει και πάλι μεθαύριο, Σάββατο, όπως και οι υπόλοιπες πρωινές εφημερίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ