ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκατόμβη αμάχων από την κατοχή

Ετοιμάζεται μεγάλη «εκκαθαριστική» επιχείρηση κατά της Φαλούτζα

Γείτονες σκάβουν με τα χέρια για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις σπίτι στη Φαλούτζα

Associated Press

Γείτονες σκάβουν με τα χέρια για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις σπίτι στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αντιδράσεις προκάλεσαν σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί Ιρακινοί, κυρίως γυναικόπαιδα, από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 100.000, με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τις κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περίμετρο της Φαλούτζα, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της πόλης.

Ο κίνδυνος βίαιου θανάτου στο Ιράκ, σήμερα, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την εισβολή. Και η εκτίμηση αυτή πέφτει κατά πολύ, (1,5 μεγαλύτερος), αν δε συνυπολογιστεί η περίπτωση της Φαλούτζα, όπου έχουν καταγραφεί τα 2/3 των βίαιων θανάτων. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των βίαιων θανάτων αμάχων Ιρακινών, κυρίως γυναικοπαίδων, ευθύνονται οι επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και ιδίως οι αεροπορικές επιδρομές.

Αυτά υποστηρίζει, εν ολίγοις, στα συμπεράσματα της έρευνάς του, ο Λες Ρόμπερτς, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του νοσοκομείου «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Ο Ρόμπερτς, μαζί με τους συνεργάτες του και τη βοήθεια Ιρακινών γιατρών, πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο Ιράκ, το Σεπτέμβρη, σε τυχαίο δείγμα 988 νοικοκυριών σε 33 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η ερώτηση που τέθηκε ήταν να απαριθμήσουν πόσους συγγενείς είχαν χάσει από βίαιο θάνατο από το Γενάρη του 2002 μέχρι το Μάρτη του 2003 και από τότε μέχρι σήμερα. Ο Ρόμπερτς σημειώνει ότι «η κατοχή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στο Ιράκ, σήμερα, καθώς ευθύνεται σε μεγάλο μέρος και για την κατάρρευση των υποδομών υγείας της χώρας».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όπως και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, δήλωναν ότι θα μελετήσουν την έρευνα σε βάθος. Εντούτοις, έσπευδαν να συμπληρώσουν ότι πιθανότατα είναι «υπερβολική» στα αποτελέσματά της, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πρόχειρους, πάντα, απολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί σε σειρά ανεξάρτητων ιστοσελίδων. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών αμάχων από την εισβολή μέχρι σήμερα κυμαίνεται ανάμεσα στις 10.000 - 37.000.

Σε κλοιό η Φαλούτζα

Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται από χθες το πρωί στην περίμετρο της σουνιτικής πόλης. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επισήμως, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι, ήδη, μεγάλα τμήματα των αμερικανικών δυνάμεων που στάθμευαν νοτίως και δυτικά της Βαγδάτης έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στη Φαλούτζα, αφήνοντας τη θέση τους στις βρετανικές δυνάμεις που προωθήθηκαν στην περιοχή της Μαχμουντίγια από το νότο. Αν και δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη ημερομηνία, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή εκτιμούσαν από τη συγκέντρωση των δυνάμεων ότι δεν αποκλείεται η επίθεση να εξαπολυθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, που την Πέμπτη στοίχισαν τη ζωή 3 αμάχων. Στο Μπάλαντ, την ίδια μέρα, από επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ στη Βαγδάτη από έκρηξη σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός άμαχος, ενώ τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, επίσης, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών στο νοτιοανατολικό προάστιο Φανταλίγια, ενώ δολοφονήθηκε από αγνώστους ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.

Χθες, στη Μοσούλη από την έκρηξη 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3 συμπολίτες του και 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Κοντά στη Μπαακούμπα, επίσης, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάλα.

Διάψευση από Μόσχα

Κατηγορηματικά διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κρύβονται πίσω από την εξαφάνιση 350 τόνων εκρηκτικών από αποθήκη του Ιράκ. Αυτό είχε δηλώσει «χωρίς αμφιβολία», στην «Washington Times», ο υφυπουργός Αμυνας Τζον Σόου, τονίζοντας ότι η εξαφάνιση έγινε λίγο πριν από την εισβολή σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος.

Τώρα θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Ιράν...

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί στήριξαν ή ενθάρρυναν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό, ώστε να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες.

Στο Ιράν τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1988, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν απάνθρωπα ή φυλακίστηκαν χιλιάδες προοδευτικοί πατριώτες κομμουνιστές, συνδικαλιστές και δημοκράτες, μεταξύ των οποίων 38 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Tudeh του Ιράν. Γι' αυτούς, βέβαια, δεν υπήρξε τότε η ανάλογη ευαισθησία.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι πράγματι απαράδεκτη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο λαό του Ιράν και πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο λαός πρέπει να θέσει τέρμα σε αυτό το καθεστώς. Υποστηρίζουμε επιπρόσθετα το αίτημα που έχει υποβληθεί στον ΟΗΕ από τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Αυγούστου και Σεπτέμβρη του 1988 να πληροφορηθούν για την τύχη των εξαφανισθέντων συγγενών τους.

Σημειώνουμε, όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σχέδιο τύπου Ιράκ, το οποίο εξαγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, ονομάζοντας το Ιράν χώρα - άξονα του κακού, υιοθετήθηκε από το NATO, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο "Μέση Ανατολή" που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του NATO στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνιο και έγινε αποδεκτό και από την ΕΕ.

Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρούν, προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, να εξασφαλίσουν τη συναίνεση ή ανοχή των λαών για την εξαπόλυση νέων πολέμων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι οι λαοί δε θα πέσουν σ' αυτήν την παγίδα. Οσοι ονειρεύονται ένα νέο Ιράκ, να είναι βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουν το γενικό ξεσηκωμό των λαών εναντίον τους».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απαγωγές, έρευνες και μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας στρατιώτης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκε χθες στο πόδι - το πόσο σοβαρή ήταν η κατάστασή του και ποια είναι η εθνικότητά του δεν έγινε αμέσως γνωστό - σε ανταλλαγή πυροβολισμών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ηταν ασαφές αν το επεισόδιο σχετίζεται με την αναζήτηση τριών γυναικών, εργαζομένων του ΟΗΕ, που απήχθησαν την Πέμπτη και για την εξεύρεση των οποίων βρισκόταν χθες σε εξέλιξη «μεγάλη επιχείρηση». Η «αστυνομία» που έχουν εκπαιδεύσει οι κατοχικές δυνάμεις έκανε 7 συλλήψεις σε σχέση με την απαγωγή, όμως, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, «δε βρισκόταν πιο κοντά» στον εντοπισμό της τοποθεσίας όπου κρατούνται οι τρεις γυναίκες που συνέδραμαν το «εκλογικό» εγχείρημα του ΟΗΕ -μια Φιλιππινέζα διπλωμάτης, μια ειδικός του ΟΗΕ με διπλή βρετανική/ βορειοϊρλανδική υπηκοότητα και μια Κοσσοβάρα μουσουλμάνα. Δεν ήταν καν σαφές, αν η απαγωγή έγινε από «Ταλιμπάν» ή εγκληματική συμμορία.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Αιματηρές λεηλασίες και χρήση πυρός από κυανόκρανους...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε πλήθη νεαρών οπλισμένων με ματσέτες και καλάσνικοφ και κυανόκρανους αποστολής του ΟΗΕ μαίνονταν χτες για δεύτερο 24ωρο στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια. Η εκρηκτική κατάσταση, που οφείλεται σε αδιευκρίνιστες διαφορές μεταξύ της χριστιανικής και μουσουλμανικής κοινότητας στο ανατολικό προάστιο Πέινσβιλ, είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλει χτες ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβερία, Γκάιντ Μπράιντ, 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στους δρόμους της Μονρόβια και να εξουσιοδοτήσει την αποστολή των περίπου 15.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ να κάνει χρήση βίας «εν λευκώ» προκειμένου να επιβάλει την τάξη...

Σύμφωνα με ανώνυμες αστυνομικές πηγές, κατά τα επεισόδια λεηλασίας και εμπρησμών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, εκ των οποίων τρεις πολύ σοβαρά. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στρατιωτικό όχημα του ΟΗΕ που συμμετείχε σε επιχείρηση καταστολής των επεισοδίων κοντά στην αγορά του προαστίου Πέινσβιλ συνέθλιψε κάτω απ' τις ρόδες του τουλάχιστον τρεις νεαρούς! Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ...

Κατά τις λεηλασίες και τους εμπρησμούς αναφέρθηκε ο πυρπολισμός τριών χριστιανικών ναών, δύο τζαμιών και δεκάδων άλλων λατρευτικών χώρων, επιχειρήσεων και κατοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ