Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εκατόμβη αμάχων από την κατοχή

Ετοιμάζεται μεγάλη «εκκαθαριστική» επιχείρηση κατά της Φαλούτζα

Γείτονες σκάβουν με τα χέρια για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις σπίτι στη Φαλούτζα

Associated Press

Γείτονες σκάβουν με τα χέρια για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τις κατοχικές δυνάμεις σπίτι στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αντιδράσεις προκάλεσαν σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί Ιρακινοί, κυρίως γυναικόπαιδα, από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 100.000, με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τις κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περίμετρο της Φαλούτζα, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της πόλης.

Ο κίνδυνος βίαιου θανάτου στο Ιράκ, σήμερα, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την εισβολή. Και η εκτίμηση αυτή πέφτει κατά πολύ, (1,5 μεγαλύτερος), αν δε συνυπολογιστεί η περίπτωση της Φαλούτζα, όπου έχουν καταγραφεί τα 2/3 των βίαιων θανάτων. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των βίαιων θανάτων αμάχων Ιρακινών, κυρίως γυναικοπαίδων, ευθύνονται οι επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων και ιδίως οι αεροπορικές επιδρομές.

Αυτά υποστηρίζει, εν ολίγοις, στα συμπεράσματα της έρευνάς του, ο Λες Ρόμπερτς, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του νοσοκομείου «Τζον Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Ο Ρόμπερτς, μαζί με τους συνεργάτες του και τη βοήθεια Ιρακινών γιατρών, πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο Ιράκ, το Σεπτέμβρη, σε τυχαίο δείγμα 988 νοικοκυριών σε 33 διαφορετικές περιοχές της χώρας. Η ερώτηση που τέθηκε ήταν να απαριθμήσουν πόσους συγγενείς είχαν χάσει από βίαιο θάνατο από το Γενάρη του 2002 μέχρι το Μάρτη του 2003 και από τότε μέχρι σήμερα. Ο Ρόμπερτς σημειώνει ότι «η κατοχή είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στο Ιράκ, σήμερα, καθώς ευθύνεται σε μεγάλο μέρος και για την κατάρρευση των υποδομών υγείας της χώρας».

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, όπως και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, δήλωναν ότι θα μελετήσουν την έρευνα σε βάθος. Εντούτοις, έσπευδαν να συμπληρώσουν ότι πιθανότατα είναι «υπερβολική» στα αποτελέσματά της, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πρόχειρους, πάντα, απολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί σε σειρά ανεξάρτητων ιστοσελίδων. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών αμάχων από την εισβολή μέχρι σήμερα κυμαίνεται ανάμεσα στις 10.000 - 37.000.

Σε κλοιό η Φαλούτζα

Ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται από χθες το πρωί στην περίμετρο της σουνιτικής πόλης. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επισήμως, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι, ήδη, μεγάλα τμήματα των αμερικανικών δυνάμεων που στάθμευαν νοτίως και δυτικά της Βαγδάτης έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στη Φαλούτζα, αφήνοντας τη θέση τους στις βρετανικές δυνάμεις που προωθήθηκαν στην περιοχή της Μαχμουντίγια από το νότο. Αν και δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη ημερομηνία, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή εκτιμούσαν από τη συγκέντρωση των δυνάμεων ότι δεν αποκλείεται η επίθεση να εξαπολυθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, που την Πέμπτη στοίχισαν τη ζωή 3 αμάχων. Στο Μπάλαντ, την ίδια μέρα, από επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης, ενώ στη Βαγδάτη από έκρηξη σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Ιρακινός άμαχος, ενώ τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, επίσης, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών στο νοτιοανατολικό προάστιο Φανταλίγια, ενώ δολοφονήθηκε από αγνώστους ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ.

Χθες, στη Μοσούλη από την έκρηξη 2 παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 3 συμπολίτες του και 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Κοντά στη Μπαακούμπα, επίσης, δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάλα.

Διάψευση από Μόσχα

Κατηγορηματικά διέψευσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κρύβονται πίσω από την εξαφάνιση 350 τόνων εκρηκτικών από αποθήκη του Ιράκ. Αυτό είχε δηλώσει «χωρίς αμφιβολία», στην «Washington Times», ο υφυπουργός Αμυνας Τζον Σόου, τονίζοντας ότι η εξαφάνιση έγινε λίγο πριν από την εισβολή σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ