Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δικαστική απόφαση υπέρ των νεοναζί

Η πόλη Λαϊνεφέλντε της Θουριγγίας οφείλει να διαθέσει στους νεοναζί του κόμματος NPD την αίθουσα αθλητισμού, για να πραγματοποιήσουν εκεί το Σαββατοκύριακο το ομοσπονδιακό συνέδριό τους. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του κρατιδίου της Θουριγγίας, ενώ προηγούμενα τόσο η δημοτική αρχή όσο και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης είχαν απορρίψει τη σχετική αίτηση του νεοναζιστικού κόμματος με το αιτιολογικό ότι τις ίδιες μέρες χρειάζεται την αίθουσα ο αθλητικός σύνδεσμος της πόλης.

Το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αιτιολογεί την αντίθετη απόφαση με «αναγκαστικούς συνταγματικούς λόγους ισότιμης μεταχείρισης, των κομμάτων». Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι απαγορεύεται να αξιολογούν κόμματα, που δεν είναι απαγορευμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμά τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το ίδιο αιτιολογικό είχαν επιτραπεί στο παρελθόν σε άλλες γερμανικές πόλεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις νεοναζιστών, παρά το γεγονός ότι δημοτικές και αστυνομικές αρχές καθώς και πρωτοβάθμια δικαστήρια είχαν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης των νεοναζιστικών εκδηλώσεων.

Λίγο πριν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του NPD είχε δηλώσει: «Επιδιώκουμε (να εκδοθεί) μια βασική απόφαση, ώστε να κάνουμε μελλοντικά αδύνατη τέτοιου είδους πολιτική διάκριση» (του NPD).

Αντιφασιστικές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της Θουριγγίας κάλεσαν για το Σαββατοκύριακο εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του νεοναζιστικού συνεδρίου. Συμμετοχή σ' αυτή δήλωσαν και οι «Γιούσος» (η Νεολαία του SPD) της Θουριγγίας.

Μεμονωμένοι βουλευτές αστικών κομμάτων διαβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο από την είσοδο των νεοναζιστικών κομμάτων NPD (στη Σαξονία) και DVU (στο Βρανδεμβούργο) στις τοπικές Βουλές και ισχυρίζονται ότι αυτά έγιναν «του σαλονιού». Καταγγέλλουν επώνυμα ότι πρόκειται «για ναζί και λύκους που φοράνε προβιά», αλλά κατά τη γνώμη νομικών κύκλων, η επίσημη πολιτική υποτιμάει τον κίνδυνο της «νεοναζιστικής ιδεολογίας και δράσης», που βρίσκει κατάλληλο έδαφος στη μόνιμη κρίσιμη κοινωνική κατάσταση της Γερμανίας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ