Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Τώρα θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον Ιράν...

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί στήριξαν ή ενθάρρυναν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό, ώστε να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες.

Στο Ιράν τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1988, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν απάνθρωπα ή φυλακίστηκαν χιλιάδες προοδευτικοί πατριώτες κομμουνιστές, συνδικαλιστές και δημοκράτες, μεταξύ των οποίων 38 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Tudeh του Ιράν. Γι' αυτούς, βέβαια, δεν υπήρξε τότε η ανάλογη ευαισθησία.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι πράγματι απαράδεκτη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο λαό του Ιράν και πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο λαός πρέπει να θέσει τέρμα σε αυτό το καθεστώς. Υποστηρίζουμε επιπρόσθετα το αίτημα που έχει υποβληθεί στον ΟΗΕ από τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Αυγούστου και Σεπτέμβρη του 1988 να πληροφορηθούν για την τύχη των εξαφανισθέντων συγγενών τους.

Σημειώνουμε, όμως, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σχέδιο τύπου Ιράκ, το οποίο εξαγγέλθηκε από τις ΗΠΑ, ονομάζοντας το Ιράν χώρα - άξονα του κακού, υιοθετήθηκε από το NATO, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο "Μέση Ανατολή" που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο του NATO στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούνιο και έγινε αποδεκτό και από την ΕΕ.

Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιχειρούν, προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την παραγωγή πυρηνικών όπλων από το Ιράν, να εξασφαλίσουν τη συναίνεση ή ανοχή των λαών για την εξαπόλυση νέων πολέμων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι οι λαοί δε θα πέσουν σ' αυτήν την παγίδα. Οσοι ονειρεύονται ένα νέο Ιράκ, να είναι βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουν το γενικό ξεσηκωμό των λαών εναντίον τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ