Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γιορτασμοί πριν τις εκλογές

Η επίσκεψη του Πούτιν λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία σημαίνει πως το Κρεμλίνο όχι απλώς ποντάρει στην εκλογή του πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, αλλά ουσιαστικά παίρνει μέρος στην προεκλογική καμπάνια σε ένα ξένο κράτος, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», σχετικά με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου στην Ουκρανία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές της 31ης του Οκτώβρη. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη Βλ. Πούτιν γίνεται με την αιτιολογία των γιορτασμών των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Ουκρανίας και σ' αυτούς πήραν μέρος και άλλοι Πρόεδροι χωρών που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Την ίδια ώρα βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να δώσει πολύωρη συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Αν και απέφυγε την ευθεία υποστήριξη του Γιανουκόβιτς, αναφέρθηκε τουλάχιστον 3 φορές σε αυτόν και στην πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνησή του στις προοπτικές της ρωσο-ουκρανικής συνεργασίας και υποστήριξε την ιδέα της διπλής υπηκοότητας για όσους πολίτες της Ουκρανίας επιθυμούν, την οποία προβάλλει ο Γιανουκόβιτς.

Επίσκεψη Ζιουγκάνοφ

Στην Ουκρανία βρίσκεται και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με την ευκαιρία των 60 χρόνων της απελευθέρωσης της χώρας. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε με τον Α. Μαρτινιούκ, α΄ αντιπρόεδρο του ουκρανικού Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΚΚ Ουκρανίας. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως το κόμμα του υποστηρίζει όλα τα μέτρα που οδηγούν στην ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία, και πρόσθεσε: «Στη Ρωσία καταλαβαίνουμε πως οι αποφάσεις των Ουκρανών και Λευκορώσων ψηφοφόρων προκαθορίζουν τις σχέσεις των λαών μας για πολλά χρόνια. Κρίνεται το ζήτημα της αποκατάστασης των οικονομικών, πολιτικών σχέσεων μεταξύ των αδελφών σλαβικών λαών». Από τη μεριά του ο Α. Μαρτινιούκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα περάσει ο Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας. Σε περίπτωση όμως που στο δεύτερο γύρο βρεθούν οι Γιανουκόβιτς και Γιούσενκο, είπε ο Μαρτινιούκ, «η πολιτική μας απόφαση θα είναι η πιο σοφή. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ούτε υπέρ τους ενός, ούτε υπέρ του άλλου».

Τέλος, και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο, πραγματοποίησε στο Κίεβο συνάντηση με τον Π. Σιμονιένκο, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ