Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Απόφαση ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας

Τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα υπερψήφισε, για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Απόφαση που απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα υπερψήφισε, για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, εκατόν εβδομήντα εννιά χώρες υπερψήφισαν το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας και μόνο τέσσερις τάχθηκαν κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, τα Νησιά Μάρσαλ και Παλάου), ενώ η Μικρονησία απείχε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε μεταδόθηκε ζωντανά στην Κούβα και την παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί. Οπως και σχεδόν όλη τη συζήτηση που ακολούθησε όπου κατά τη διάρκειά της, αρκετοί αρχηγοί κυβερνήσεων και χωρών, που διαδέχτηκαν τον Ρόκε στο βήμα καταδίκασαν απερίφραστα την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον ενάντια στην Κούβα. Ενώ, μετά τον τερματισμό της συζήτησης, η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας έγινε αποδεκτή με πανηγυρισμούς και ζητωκραυγές.

Πάνω από το 75% του πληθυσμού της Κούβας έχει γεννηθεί μετά τη νίκη της Επανάστασης του 1959 και έχουν αναγκαστεί να ζουν κάτω από τις βάρβαρες συνέπειες μιας αδίστακτης οικονομικής και εμπορικής πολιτικής του αποκλεισμού των ΗΠΑ, που δε γνωρίζει κανέναν περιορισμό. Η μονομερής αυτή επιβολή της πολιτικής των ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε μια άρρωστη έμμονη ιδέα και σε έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο, που έχει προκαλέσει απώλειες στη χώρα που φτάνουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κούβα γνωρίζει πως αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και αν δεν τερματιστεί η εχθρότητα που υπάρχει εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα, αλλά όχι ακατόρθωτα και πως η Κούβα θα συνεχίσει, αργά αλλά σταθερά, να χτίζει ένα ευνοϊκό μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, λίγο πριν την ψηφοφορία. Υπερασπιζόμενος την πρόταση ψηφίσματος, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με την καταδίκη του αποκλεισμού, τα 191 κράτη - μέλη του ΟΗΕ θα ψηφίσουν υπέρ του σεβασμού της Χάρτας του ΟΗΕ, των διεθνών νόμων και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Αποκρούοντας δηλώσεις πως η Κούβα χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό, για να δικαιολογήσει τις αδυναμίες της, ο Φελίπε Ρόκε απαίτησε την άρση των περιορισμών των ΗΠΑ, λέγοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον φαίνεται να φοβάται το παράδειγμα ενός μικρού και ανυπότακτου νησιού.

Ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπερψηφίσει το σχέδιο απόφασης εκ μέρους του κουβανικού λαού, του οποίου τα παιδιά διδάσκουν και γιατρεύουν ανθρώπους σε δεκάδες διαφορετικές χώρες. Εκ μέρους των Πέντε Κουβανών που άδικα είναι φυλακισμένοι και είναι πολιτικοί κρατούμενοι στις ΗΠΑ. Εκ μέρους των Κουβανών παιδιών που έχουν το δικαίωμα να ζήσουν και εκ μέρους μιας βασανισμένης μικρής χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα νίκη στον ΟΗΕ (2008-10-30 00:00:00.0)
Να αρθεί ο αποκλεισμός (2008-09-20 00:00:00.0)
Στηρίζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (2008-03-04 00:00:00.0)
Η νέα πρόκληση των ΗΠΑ (2007-10-27 00:00:00.0)
«Μπορούμε να νικήσουμε τον αποκλεισμό» (2006-10-05 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι πιέσεις για άρση του εμπάργκο (2003-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ