Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα νίκη στον ΟΗΕ

185 χώρες απαιτούν την άρση του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των χωρών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ψήφισαν να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα.

Με 185 χώρες υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, 3 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ και Παλάου) και δύο αποχές (Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ) για 17η φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε την απόρριψη της διεθνούς κοινότητας στην εφαρμοζόμενη πολιτική γενοκτονίας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Κούβα. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος προστέθηκε ακόμη μία χώρα που απαιτεί την άρση του αποκλεισμού, καθώς πέρσι 184 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην «αποτυχημένη» πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και επανέλαβε πως «δε θα μπορέσει ποτέ να κάνει τον κουβανικό λαό να υποταχθεί». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΓΣ του ΟΗΕ, Μιγκέλ ντ' Εσκότο, είχε δήλωσε νωρίτερα ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα αποτελεί μια έκφραση της «αρρωστημένης έμμονης ιδέας» που έχει η Ουάσιγκτον με την Κούβα.

Πάντως, μπορεί η απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ να μην είναι δεσμευτική, ωστόσο δείχνει το αυξανόμενο κύρος που έχει σήμερα η Κούβα, αλλά και την ανάγκη για παραπέρα ενίσχυση της δικής μας αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο Νησί της Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ