Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
«Κατηγορώ» περί Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου

«Μηχανισμό άτυπης λογοκρισίας του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου» χαρακτηρίζει τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου ο σκηνοθέτης, Κώστας Ζάπας, σε επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή τη μη συμμετοχή της ταινίας του «Μικρές Ελευθερίες» στο θεσμό.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ταινία δε συμμετέχει στα βραβεία γιατί «δεν το επιτρέπει η υπουργική απόφαση που υποχρεώνει τη μετατροπή του φορμάτ μιας ταινίας από ψηφιακό σε αναλογικό (περιττή κάθε αίτηση συμμετοχής που δεν εκπληρώνει αυτό τον όρο)». Η μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό, «πέρα από το δυσβάσταχτο και άσκοπο οικονομικό της κόστος, μειώνει κατά πολύ την αισθητική μιας ταινίας (π.χ. διεύθυνση φωτογραφίας, ποιότητα εικόνας, χρωμάτων κλπ.)», συνεπώς η επιβολή της μετατροπής «είναι αναχρονιστική, δε συμβαδίζει με τα διεθνή στάνταρ της τεχνολογίας του κινηματογράφου και αποτελεί μια άτυπη λογοκρισία».

Προσθέτει ότι σήμερα «το θέμα ψηφιακό ή αναλογικό φορμάτ είναι μόνο παραπλανητικό» και «το ζήτημα είναι αν όλες οι ταινίες είναι όμοια ίσες απέναντι στο νόμο ή κάποιες είναι "λιγότερο ίσες" από τις άλλες. Είναι σαν η προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός βιβλίου στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας να απαιτεί την έκδοσή του με την παραδοσιακή μέθοδο του Γουτεμβέργιου και να απορρίπτονται όσα βιβλία έχουν τυπωθεί σε σύγχρονα πιεστήρια!».

Ο σκηνοθέτης επικαλείται τον κινηματογραφικό νόμο του 1986, σύμφωνα με τον οποίο «κινηματογραφικό έργο είναι εκείνο που αποτυπώνεται σε υλικό φορέα εικόνας ή εικόνας και ήχου και προορίζεται για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ή οποιαδήποτε άλλη οπτικοακουστική μετάδοση, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο και η διάρκειά του και όποιες και αν είναι οι μέθοδοι, τα μέσα και τα υλικά, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή, την αναπαραγωγή ή την προβολή του, είτε είναι ήδη γνωστά είτε θα εφευρεθούν στο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ