Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Οικονομική συνεργασία

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν την Τρίτη συμφωνία για την κατασκευή ενός τμήματος του ρωσικού πετρελαιαγωγού Σιβηρίας - Ειρηνικού προς την Κίνα. Η συμφωνία υπογράφτηκε από την κρατική ρωσική εταιρεία «Transneft» και την κινεζική CNCP, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γουέν Τζιαμπάο. Το τμήμα αυτό των 67 χιλιομέτρων πρόκειται να συνδέσει το Σκοβοροντίνο, περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα, ενώ αναμένεται να διανείμει άμεσα σιβηρικό πετρέλαιο στον τερματικό πετρελαιαγωγό του Ντακίνγκ, στη βόρεια Κίνα, και θα εξυπηρετεί και την Ιαπωνία.

Ταυτόχρονα, στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών κυριάρχησαν τα ζητήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που λαμβάνουν οι δύο χώρες. Ο Β. Πούτιν πρότεινε στον Κινέζο ομόλογό του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο στον υπολογισμό ενός τμήματος των διμερών συναλλαγών τους, και να υπολογίζεται σε ρούβλια ή γιουάν.

Από τη μεριά του ο Γουέν Τζιαμπάο τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ και κατά των προσπαθειών «πολιτικοποίησης» της ένταξης της Ρωσίας σ' αυτόν τον οργανισμό, που επιδιώκουν άλλες δυνάμεις. Συνολικά υπογράφτηκαν 12 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ