Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παζάρι για τη «συμφωνία» κατοχής

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αισιόδοξος ότι τελικά θα υπογραφτεί η «συμφωνία» περαιτέρω παραμονής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ εμφανίστηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπους υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον «εξετάζει τις ιρακινές τροποποιήσεις», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν αναθεωρούνται οι βασικές αρχές της συμφωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βαγδάτη ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για τη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης της επί Αμερικανών στρατιωτών και μισθοφόρων, αποχώρηση στα τέλη του 2011, δικαίωμα ελέγχου των φορτίων του αμερικανικού στρατού που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ιράκ. Αλλά και σαφή δέσμευση ότι δε θα εξαπολυθεί από ιρακινό έδαφος καμία επίθεση σε γειτονική χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Βαγδάτη ζητά να μπορεί να κηρύξει μονομερώς άκυρη τη συμφωνία.

Στο θέμα αναφέρθηκε, χτες, για μια ακόμη φορά, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, Αγιατολάχ Σιστάνι, επαναλαμβάνοντας ότι «παρακολουθεί με προσοχή τις συνομιλίες» και «ανησυχεί για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας».

Εντός Ιράκ, πάντως, σε ιρακινό έλεγχο πέρασε και η επαρχία Ουασίτ, στο νότο, ενώ εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη Χίλα, στην Ντιγιάλα, στη Μοσούλη και στη Βαγδάτη. Επίσης, νέους βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν, την Τρίτη, τουρκικά μαχητικά εναντίον «στόχων του ΡΚΚ», στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές Χακούρκ, Αβασίν - Μπασιάν και Ζαπ. Ο τουρκικός στρατός στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «επιτυχή επιχείρηση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ