Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγελία για την εγκληματική αμερικανική επίθεση
  • Ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον, καταδικάζουν Μόσχα, Παρίσι, Βαγδάτη
  • Διαδήλωση σήμερα στη Δαμασκό

Σε οργισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες των αμάχων χτες

Associated Press

Σε οργισμένες διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες των αμάχων χτες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ν' αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες», ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συριακή κυβέρνηση, μετά από την αιματηρή επιδρομή με ελικόπτερα, την Κυριακή το απόγευμα, επί συριακού εδάφους. Αξιωματούχοι του συριακού υπουργείου Εξωτερικών δε διευκρίνιζαν αν επιθυμούν καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνιζαν, όμως, ότι πρόκειται για «ειδεχθές έγκλημα» και ότι η Δαμασκός «περιμένει εξηγήσεις και διατηρεί το δικαίωμά της ν' απαντήσει καταλλήλως».

Τρεις μέρες μετά την επίθεση, η Ουάσιγκτον έχει αρκεστεί σε δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου καλείται η Δαμασκός «να ελέγξει τα σύνορά της με το Ιράκ», χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει οτιδήποτε. Εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όμως, υπό ανωνυμία, επιβεβαίωναν την επίθεση υποστηρίζοντας ότι πέτυχε τον Αμπού Γκαντίγια, στέλεχος της «αλ Κάιντα».

Εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών «ανταπάντησε» ότι το συγκεκριμένο άτομο δε συμπεριλαμβάνεται στα θύματα και ότι «αν υπάρχουν στοιχεία ας συνεργαστούν μαζί μας και ας μην εφαρμόζουν το νόμο της ζούγκλας». Σήμερα, προγραμματίζεται διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Δαμασκό, ενώ η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι πιθανώς «θα κλείσει για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα». Αργά, χτες βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση ζήτησε να κλείσει άμεσα το Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Δαμασκού και μέχρι τις 6 Νοέμβρη το αμερικανικό σχολείο που λειτουργεί, επίσης, στην κεντρική πρωτεύουσα.

Την αμερικανική επίθεση επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης, που την καταδίκασε σφοδρότατα. Για «πρόκληση επικίνδυνης έντασης» με «καταδικαστέες επιθέσεις κατά εδαφικής κυριαρχίας χωρών» έκανε λόγο η Μόσχα, ενώ το Παρίσι δήλωσε «προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα ανεξάρτητων χωρών», εξέφρασε ανησυχία και θλίψη για τους πολίτες και ζήτησε «όλες τις πληροφορίες». Την καταδίκη της εξέφρασε και η ηγεσία του Κατάρ.

Για «γνωστή τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Συριακό ΚΚ, που καλεί σε ολικό μποϊκοτάζ των αμερικανικών συμφερόντων και τονίζει ότι δεν τρομοκρατείται ο συριακός λαός.

Καταδίκη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΠΟΔΝ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η επίθεση στη Συρία δεν είναι απλώς καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας, αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των ΗΠΑ, της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή, με τους εξελισσόμενους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και την εξελισσόμενη γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Επιπλέον δείχνει πώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ "βλέπουν" τη λεγόμενη Ευρεία Μέση Ανατολή, τις απειλές ενάντια σε κυρίαρχες χώρες και έθνη της περιοχής. Απορρίπτουμε κάθε ιδέα μελλοντικών σχεδίων για επίθεση κατά του Ιράν, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, και καλούμε όλους τους λαούς που επιθυμούν την ειρήνη να είναι σε εγρήγορση.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει αυτές τις πολιτικές και απαιτεί την ολική αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν. Υπογραμμίζουμε ότι ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ίδρυση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

«Κρατική τρομοκρατία κατά πολιτών» χαρακτηρίζει την επίθεση η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα έχει δράσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και παλαιότερα, και εκτιμά ότι πρόκειται για «μήνυμα» προς τους λαούς της περιοχής και προς κάθε αντίσταση στα αμερικανικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ