Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Να αρθεί ο αποκλεισμός

Παρουσιάστηκε το σχέδιο απόφασης για την άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, που θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 του Οκτώβρη

Η Κούβα διεκδικεί το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και ακεραιότητα, ενάντια στην επιθετική πολιτική ΗΠΑ και ΕΕ

Associated Press

Η Κούβα διεκδικεί το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και ακεραιότητα, ενάντια στην επιθετική πολιτική ΗΠΑ και ΕΕ
ΑΒΑΝΑ.--

Την παρουσίαση του σχεδίου απόφασης που θα κατατεθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 του Οκτώβρη για την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, παρουσίασε την Πέμπτη ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα. Οπως τόνισε, ο 50χρονος αποκλεισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας, ιδιαίτερα σήμερα μετά τις καταστροφικές συνέπειες από τους κυκλώνες «Γκούσταβ» και «Αϊκ».

Οπως τόνισε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Κούβα έχει ζημιές ύψους 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1962, ενώ μόνο για το 2007 το ποσό αυτό αγγίζει τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημείωσε επίσης ότι ιδιαίτερα τον περασμένο χρόνο ενισχύθηκε η αντικουβανική πολιτική της Ουάσιγκτον με συγκεκριμένα μέτρα που πάρθηκαν ενάντια σε επιχειρήσεις, τράπεζες και πολίτες στις ΗΠΑ, καθώς και σε τρίτες χώρες, και ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης ο αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα κρίνεται ως πράξη γενοκτονίας.

Ο Πέρες Ρόκε, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες της αμερικανικής κυβέρνησης για ...βοήθεια μετά τις καταστροφές από τους κυκλώνες, είπε πως αποτελούν μια σκανδαλώδη καμπάνια διαφήμισης, και υπενθύμισε την πρόσφατη αίτηση της Κούβας να της επιτραπεί να αγοράσει ελεύθερα βασικά υλικά από τις ΗΠΑ αλλά και να χρησιμοποιήσει πιστώσεις, όπως γίνεται σε όλες τις συναλλαγές. Τέλος, αναφέρθηκε στις πάνω από 20 χώρες που έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, δωρεές και έχουν αποστείλει μηνύματα αλληλεγγύης, ύστερα από το πέρασμα των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ