ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
«Πικρό το μεροκάματο»

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Πάρε τα λεφτά και τρέχα!

Ετσι κι αλλιώς, δε θα πληρώσεις.

Οχι εσύ, ρε Καραμήτρο...

Αλλους, τους γνωστούς λίγους, αφορά η προτροπή.

Εσύ, εκεί, στο παραμύθι «φασούλι το φασούλι».

Πώς;Πού λεφτά για καταθέσεις; Χρωστάς και σκέφτεσαι να πάρεις κι άλλο δάνειο; Ε, τα 'χουμε ξαναπεί αυτά. Γι' αυτό υπάρχεις! Για να τους κάνεις πλούσιους.

Κι αν είσαι άνεργος, μην το φοβάσαι. Θυμάσαι, που λέγαμε πως το σύστημα ψάχνει και βρίσκει τρόπο την κρίση του να τη μετατρέπει σε θηλιά στο λαιμό των θυμάτων του; Μήπως θυμάσαι, τουλάχιστον, τι λέγανε τότε που κάνανε προσλήψεις συνοροφυλάκων; Που θα υπηρετούσαν στα σύνορα και τους είδαμε να κάνουν μπλόκα στο Μενίδι; Ε, τώρα ανακάλυψαν τους «Εφεδρους Υψηλής Ετοιμότητας», για να αντιμετωπίσουν την ανεργία, λέει...

Κι όσο εσύ δε θυμάσαι, κάποια «Regal Oil», αφού άρπαξε τον Πρίνο, ανακοινώνει περιχαρής ότι υπάρχουν τρελά αποθέματα στην περιοχή.

Αλλά, είπαμε, εσύ ψύχραιμος! Είναι καιρός να αρχίσεις να νιώθεις μέρος της υφηλίου, που κρατά την ανάσα της! Τι κι αν το αμερικάνικο όνειρο αφορούσε πάντα λίγους. Μπορεί να γίνει και δικό σου. Να παραβλέψεις την απελευθέρωση του ωραρίου, να μην καταλαβαίνεις ότι το κλείσιμο που μικρομάγαζου στη γειτονιά σε αφορά. Εσύ να πιστεύεις ότι θα γίνεις μέγας και τρανός.

Ως τότε,τράβα από τη Λέσβο στην Κω μέσω ...Αλικαρνασσού. Ως τότε, άσε την τελευταία σου πνοή σε μια νταλίκα. Ως τότε, κοίτα το παιδί σου να παίζει στην αυλή του σχολείου, πάνω από την οποία περνάνε τα δίκτυα της υπερυψηλής τάσης. Εχει κι ο θάνατος την ομορφιά του.

Καλά, ακόμα ψάχνεις να βρεις στη χτεσινή απογευματινή εφημερίδα τι συνέβη προχτές στο Σπόρτιγκ;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΣΕΣ «ΑΛΗΘΕΙΕΣ»

ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ: «Δεκαπέντε μήνες μετά την απελευθέρωση των ορίων δανεισμού, οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων τρέχουν με ρυθμό της τάξης του 70%. Τους πρώτους επτά μήνες του 2004 τα προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια σημειώνουν αύξηση της τάξης του 440% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και παρά ταύτα τα νοικοκυριά πιεζόμενα από τις τρέχουσες ανάγκες συνεχίζουν να δανείζονται. Ενα σημαντικό μέρος των καταναλωτικών δανείων χρησιμοποιείται και για την αναχρηματοδότηση παλαιοτέρων οφειλών (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ: «Σοβαρό πλήγμα δέχονται εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Οι τρεις αλλαγές που προωθούνται φέρνουν το πάνω κάτω στην αγορά. Αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τις πωλήσεις κάτω του τιμολογιακού κόστους και το καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών» ( το πρώτο θέμα στο «ΕΘΝΟΣ»).

«ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ»: «Σύμφωνα με την ομάδα γεωλόγων και γεωφυσικών της Regal Oil που έχουν έρθει από το εξωτερικό και έχουν εγκατασταθεί στην Καβάλα, κατευθύνοντας τις έρευνες, οι προοπτικές είναι άριστες και ήδη ομιλούν για ένα δεύτερο Πρίνο. Εάν αυτό αληθεύει τότε η νέα παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 30.000-40.000 βαρελιών την ημέρα σε πρώτη φάση» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΕΣ; «"Εφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας" θα προσλαμβάνονται για τους 4 χειμερινούς μήνες νέοι μέχρι 35 ετών που έχουν ήδη υπηρετήσει στο Στρατό και θα είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών (Β. Ελλάδα και νησιά)» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, παύει κάθε δίωξη!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μπους ή Κέρι

Η ΝΙΚΗ: Ρυθμιστής ο... Λάντεν

Η ΑΥΓΗ: Ο Οσάμα ψηφίζει Μπους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΕΠΟΣ των «νταβατζήδων»

ΤΑ ΝΕΑ: Αυτογκόλ Ν.Δ. για τους «νταβατζήδες»

ΑΠΟΦΑΣΗ: Φάουλ της Ρηγίλλης έφερε ξανά... ΠΑΣΟΚ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΩ ΚΑΤΩ Η ΑΓΟΡΑ από τρεις αλλαγές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ χωρίς γρηγορόσημο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟΠ ΣΤΑ Ι.Χ. που παραβιάζουν τον ΚΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για στέγη σε ακριβές περιοχές

Η ΧΩΡΑ: ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΞΠΡΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ DNA των βομβαρδιστών στα χέρια της ΕΛΑΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ οι τσιμεντοβιομήχανοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η Δικαιοσύνη μίλησε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Καίνε» οι εξοπλισμοί

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΜΕ... ΣΠΟΡΤΙΓΚ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αυτοί κρατάνε την ανάσα τους... «Είναι η πρώτη, ίσως, εκλογή στην ιστορία για την οποία όλη η υφήλιος κρατάει την ανάσα της» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...οι δικοί μας αφήνουν την τελευταία «Την τελευταία του πνοή στη σκοτεινή κρύπτη της ολλανδικής νταλίκας που στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επιβιβάστηκε, κενής φορτίου, στο ελληνικό επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "Hellenic Spirit" με προορισμό την Αγκόνα, άφησε ο 30χρονος Κούρδος λαθρομετανάστης που μαζί με άλλους 12 συμπατριώτες του ήθελαν ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς και τις οικογένειές τους» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

Υπουλος θάνατος «Εως και διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, και δη λευχαιμία, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζουν κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης. Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγει μια επταετής έρευνα της Ομάδας Ερευνας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Υγείας. Οι επιστήμονες μελέτησαν 70.000 παιδιά κάτω των 15 ετών τα μισά από τα οποία έπασχαν από καρκίνο. Κάποιοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι τα καλώδια υψηλής τάσης μπορεί να ευθύνονται για τα 20-30 από τα 500 κρούσματα λευχαιμίας που καταγράφονται κάθε χρόνο στη Βρετανία» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Οι «ακρίτες» «Σε συνέδριο αιμοδοτών που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Κω, ο εκπρόσωπος της Λέσβου είπε ότι για να φθάσει στο νησί πήγε από τη Μυτιλήνη στις απέναντι ακτές. Από εκεί με λεωφορείο πήγε μέχρι την Αλικαρνασσό και στη συνέχεια με καΐκι έφθασε στην Κω!» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ