ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτωπο για την προάσπιση της Πρόνοιας

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία» και «Ερμής»

Από τη χτεσινή επίσκεψη στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία»
Από τη χτεσινή επίσκεψη στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία»
«Οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, αναγνωρίζοντας και τον κοινωνικό σας ρόλο καλείστε να γίνετε πρωταγωνιστές στη συντονισμένη αγωνιστική δράση από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους του χώρου, τους γονείς και κηδεμόνες των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και το ταξικό αναπηρικό κίνημα για την προάσπιση των υπαρχουσών δομών Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας - που οδηγούνται στο κλείσιμο απ' τις κυβερνήσεις του δικομματισμού - αλλά και για την προάσπιση των εργασιακών σας δικαιωμάτων».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυναν στους εργαζόμενους στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής «Επικοινωνία» και «Ερμής» στο Ελληνικό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ σε περιοδεία που πραγματοποίησαν χτες εκεί.

Η περιοδεία ξεκίνησε απ' το «Επικοινωνία», το μοναδικό στη χώρα Κέντρο Εκπαίδευσης Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων που οδηγείται στο κλείσιμο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης που επιβάλλει στο Κέντρο και η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα χρέη του «Επικοινωνία» φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και οι εργαζόμενοι, που διανύουν τον πέμπτο μήνα απλήρωτοι, βρίσκονται για τρίτη φορά μέσα στο 2004 σε επίσχεση εργασίας.

Απ' τη συζήτηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε η απόγνωση στην οποία έχουν οδηγηθεί, αλλά και η αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό απ' την κυβέρνηση της ΝΔ. «Αυτή η κατάσταση με τις καθυστερήσεις πληρωμών ισχύει εδώ και δέκα χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι επιδιώκεται το κλείσιμο του "Επικοινωνία". Πέρυσι, που είχαμε ξανά καθυστερήσεις στις πληρωμές πήραμε δάνεια, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να σταθούμε για να μην κλείσει το Κέντρο. Η πεντάμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές φέτος μας δίνει τη χαριστική βολή», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης του «Επικοινωνία» απ' το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) - που πρόκρινε ως λύση ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος στην πρόσφατη συνάντησή του με το σωματείο των εργαζόμενων - αναβάλλεται από Συμβούλιο σε Συμβούλιο.

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Ερμής», που οδηγούν στη συρρίκνωση των υπηρεσιών που προσφέρει, υπογράμμισαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Κέντρου. Οπως επισήμαναν τουλάχιστον 15 παιδιά απ' την Αττική δεν μπορούν να φοιτήσουν στο «Ερμής», γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μισθώσει λεωφορείο για τη μεταφορά τους, ενώ γίνονται περικοπές και στις πρώτες ύλες για τα εργαστήρια. Επισήμαναν ακόμα τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποφάσεις ασφαλιστικών ταμείων για την περικοπή των θεραπειών σε άτομα άνω των 18 ετών που αναγκάζει τους γονείς να βάζουν απ' την τσέπη τους 300 - 350 ευρώ το μήνα.

Οσα συμβαίνουν στο χώρο της Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής - τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ - αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων για την ελάττωση του κόστους για την Υγεία και Πρόνοια, για τον περιορισμό της όποιας φροντίδας στα πιο εξαθλιωμένα θύματα της ανάλγητης πολιτικής τους. Το ΚΚΕ, επισήμαναν, πιστεύει ότι η παροχή δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και αποκατάστασης αποτελούν ευθύνη του κράτους. «Χρειάζεται - συνέχισαν - η συνεργασία όλων των ανθρώπων και ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Ενα μέτωπο αντίδρασης που να το νιώσουν. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Πρόνοια και Ειδική Αγωγή».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Στη μέγκενη μιας «αδέκαστης» δικαιοσύνης

Σοβαρότατη παρέμβαση σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων και του δικαιώματός τους στη δουλιά αποκαλύπτεται από έγγραφο με τον όρο «εμπιστευτικό» του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, προς τους «Διευθύνοντες τα Πρωτοδικεία του Κράτους» και τους «Διευθύνοντες τα Ειρηνοδικεία του Κράτους» και με το οποίο καλούνται δικαστές σε συμμόρφωση, μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο με ημερομηνία 28 Απρίλη 1999 και αριθμό πρωτοκόλλου 216, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει ότι «κατά τη σαφή έννοια του άρθρου αυτού όσοι έχουν προσληφθεί ως εποχικοί ή για την κάλυψη περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών του δημοσίου και των νομικών προσώπων, που αναφέρονται στο άρθρο 14 παρ. 1 του ίδιου νόμου, τελούν υπό καθεστώς σύμβασης αυστηρώς ορισμένου χρόνου, η οποία λήγει με την πάροδο του χρόνου αυτού. Το άρθρο 8 παρ. 3 του ν.2112/1920 δεν έχει πεδίο εφαρμογής, δεδομένου ότι η ίδια η διάταξη του άρθρου 21 του ν. 2190/94 προβλέπει και επιτάσσει ότι η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, άρα δεν μπορεί να νοηθεί "καταστρατήγηση"».

Σημειώνει επίσης ότι «ενίοτε μάλιστα αποδίδεται σε συγκεκριμένους (κατονομαζόμενους) δικαστές βαρύτατη αμέλεια, αδιαφορία, ακόμη και αθέμιτες συνεννοήσεις και πειθαρχικές ευθύνες». Καλεί δε το Συμβούλιο Επιθεώρησης «να εξεταστεί, βάσει και των αποφάσεων που συνδιαβιβάζονται, αν ανακύπτουν για συγκεκριμένους δικαστές πειθαρχικές ευθύνες...».

Το έγγραφο τεκμηριώνει αυτό που «ο κόσμος το 'χει τούμπανο» για την ταξικότητα της «αδέκαστης» δικαιοσύνης. Ωστόσο, ερωτηματικά προκύπτουν και για τον βουλευτή Αλ. Αλαβάνο και για τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΝ, οι οποίοι με ερωτήσεις τους ορθώς μεν επικαλούνται το παραπάνω σοβαρό έγγραφο, αλλά την ίδια στιγμή περιορίζουν το όλο θέμα στην «κακή» δικαιοσύνη, η οποία υποτίθεται πως αυτή είναι που φταίει για τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 99/70. Μια οδηγία που ξεκάθαρα ορίζει την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ τα στελέχη του ΣΥΝ την παρουσιάζουν σαν οδηγία σωτηρίας των συμβασιούχων. Και ταυτόχρονα «τηρούν σιγήν ιχθύος» στο πάγιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Γεγονός που προσδίδει στις ερωτήσεις περισσότερο χαρακτήρα μικροκομματικής παρέμβασης, παρά υποστήριξης ενός αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΥΡΟΓΕΝΗ»
Απεργούν για το μεροκάματο

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι 200 εργαζόμενοι στο «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και μήνες και την ίδια στιγμή η εργοδοσία έχει σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο παίζοντας στις πλάτες τους ύποπτα παιχνίδια. Η απόφαση πάρθηκε στη χτεσινή γενική συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι και μετά τη συνεχή άρνηση της εργοδοσίας να τους ενημερώσει για τους απλήρωτους μισθούς που συσσωρεύονται και φτάνουν στα τρία μηνιάτικα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο. Την ίδια στιγμή τα σενάρια πώλησης της εταιρίας που υπάρχουν, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της και των θέσεων εργασίας. Η σημερινή απεργία αποφασίστηκε να είναι μια πρώτη απάντηση στην ανάλγητη και προκλητική στάση που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρίας και αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δεδουλευμένων τους.

ΑΜΦΙΣΣΑ
Συμπαράσταση στους συνδικαλιστές

Μεγαλώνει το κίνημα εργατικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους 6 συνδικαλιστές, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες «ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ», που κινδυνεύουν με απόλυση, επειδή η Πρωτοβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας, με πλειοψηφία της προέδρου - πρωτοδίκη Αμφισσας και του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου, έκριναν παράνομη (!!) την επίσχεση εργασίας για μη καταβολή των δεδουλευμένων που πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι και προχώρησαν στην άρση της συνδικαλιστικής ιδιότητας των έξι από τα εφτά μέλη του σωματείου.

Ενόψει και της αυριανής συγκέντρωσης, στις 10 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και της πορείας που θα ακολουθήσει μέχρι το Πρωτοδικείο Αμφισσας, όπου θα εκδικάζεται (σε β` βαθμό) η υπόθεση των 6 συνδικαλιστών της «ΣΕΛΟΝΤΑ», Εργατικά Κέντρα των όμορων νομών και σωματεία, με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ή συνελεύσεων καταδικάζουν την ποινικοποίηση των αγώνων και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν ως άδικη και αντεργατική την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, που στόχο έχει τη διάλυση του σωματείου, την έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και την υποταγή όλων όσοι αντιστέκονται και διεκδικούν.

Ανάμεσα στις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμπαραστέκονται και θα συμμετάσχουν με αντιπροσωπείες τους στο αυριανό συλλαλητήριο είναι: Τα Εργατικά Κέντρα: Φωκίδας (διοργανωτής της κινητοποίησης), Ναυπακτίας - Δωρίδας, Φθιώτιδας, Λιβαδειάς, Μεσολογγίου, Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων: ΑΕΜ Βωξίτες Παρνασσού, ΑΕΜ Δελφοί - Δίστομο, Οικοδόμων Ν. Φωκίδας και Μηχανοτεχνιτών Φωκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ