ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του Δημοκρίτειου, αντιμετωπίζουν και άλλα πανεπιστήμια (εδώ κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ)

Motion Team

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του Δημοκρίτειου, αντιμετωπίζουν και άλλα πανεπιστήμια (εδώ κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ)
Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία, αλλά που η ετήσια χρηματοδότησή του παρέμεινε καθηλωμένη. Με αφορμή αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, με την οποία ζητούν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και να επιλυθούν όλα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης προσωπικού του ιδρύματος.

Τα στοιχεία που παραθέτουν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης είναι καταλυτικά: Το πανεπιστήμιο υπερδιπλασιάστηκε σε όγκο, κτίρια, φοιτητές (από 7.500 έφτασαν τους 18.500), ενώ η κρατική χρηματοδότηση κατά τα έτη 2000 - 2004 περικόπηκε κατά 5%. Σήμερα, το Δημοκρίτειο χρωστά 10.300 ευρώ και απειλείται με «λουκέτο», αδυνατώντας να καλύψει ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό), αλλά και δαπάνες φύλαξης και καθαριότητας. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, ενώ δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις υπαλλήλων που πληρώνονται από τα ΕΠΕΑΕΚ. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμα, καθώς τα επτά νέα τμήματα που επιχορηγούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ περνούν από το 2005 στον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου, από το 1997 ενημέρωνε τον εκάστοτε υπουργό για τα προβλήματα. Ολες, όμως, οι κυβερνήσεις κώφευαν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι με την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή την πολιτική συνεχούς μείωσης των δαπανών για την Παιδεία και προώθησης και όλων των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οδηγούνται σε μαρασμό και διαμορφώνεται το έδαφος για τη δημιουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων.

«Ωστόσο η παροχή προς τους νέους ανθρώπους μόρφωσης και ειδίκευσης μέσα από Ενιαία Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους», καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικός εορτασμός του Πολυτεχνείου

Συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς το αμερικανικό προξενείο αποφάσισε το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ για τις 17 του Νοέμβρη

Από την πλατεία Αριστοτέλους θα ξεκινήσει φέτος η μεγάλη πορεία για την 31η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, όπως αποφάσισε το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ. Η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 17 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, με προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων μιάμιση ώρα νωρίτερα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η πορεία θα περάσει έξω από το αμερικάνικο προξενείο και θα καταλήξει στο χώρο του Πολυτεχνείου. Το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ στις 16 Νοέμβρη η Φοιτητική Ενωση θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Απόφαση για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου θα πάρει τις επόμενες μέρες και ο ΣΦΕΑ.

«31 χρόνια μετά τον ηρωικό Νοέμβρη του '73, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας βρίσκονται μπρος σε εξελίξεις που απειλούν το μέλλον τους», αναφέρει στο ψήφισμά της η ΦΕΑΠΘ. «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με τη συνενοχή, τη στήριξη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, συνεχίζουν τον "αντιτρομοκρατικό αγώνα" με νέες απειλές πολέμου σε λαούς. Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού έχουν σκοπό το ξαναμοίρασμα των αγορών, τους πετρελαϊκούς δρόμους, το γενικότερο γεωστρατηγικό έλεγχο. Ολα δείχνουν ότι τα πραγματικά θύματα είναι και σήμερα, όπως πάντα, οι λαοί, οι ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι το ΝΑΤΟ και η νέα τάξη του ιμπεριαλισμού», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Η ΦΕΑΠΘ επισημαίνει ότι «ο αγώνας που ξεκίνησε πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και βρήκε έκφραση στο μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, χρειάζεται με αντίστοιχη ένταση και πάλη να συνεχιστεί».

«Η εξέγερση και τα συνθήματά της βρίσκουν τη συνέχεια τους στη δική μας δράση, στην αγωνιστική δράση των φοιτητικών μας συλλόγων, στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους. Σε πείσμα όσων θέλουν να μετατρέψουν την επέτειο σε μνημόσυνο, να στρεβλώσουν το νόημά της ή να το αποστεώσουν, πρέπει να βροντοφωνάξουμε: Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!», σημειώνει μεταξύ άλλων στο ψήφισμά του το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ.

ΚΚΕ
Αρση της ομηρίας χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών

Τις προσλήψεις εκπαιδευτικών αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Παναγιώτης Κοσιώνης, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Διατήρησε για άλλη μια χρονιά τον αριθμό των διορισμών πολύ κάτω από τις σύγχρονες απαιτήσεις. Διατήρησε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα. Αρνείται να επαναφέρει την επετηρίδα. Διατηρεί όλο το νομικό πλέγμα που κατοχυρώνει την πολιτική ομηρία των αδιόριστων εκπαιδευτικών και, παράλληλα, με μία νέα σειρά "ρυθμίσεων", συντηρεί και εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια και αβεβαιότητα που βιώνουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και συνεχίζουν: «Μια νέα τέτοια ρύθμιση αφορά στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μουσική στα σχολεία. Ενώ ο Ν.1566/1985 προβλέπει ως προσόν το πτυχίο Τμήματος Μουσικών Σπουδών και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πτυχιούχοι, κάλυψη των αναγκών από πτυχιούχους αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος, η κυβέρνηση με τις εγκυκλίους Φ50/88/57281/Γ1/18-6-2004 και 57510/Δ2/18-6-2004 ανατρέπει τις πρόνοιες του Ν.1566/1985 και θέτει ως βασικό κριτήριο για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων την προϋπηρεσία».

«Είναι επιβεβλημένη η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία για όλους, φυσικά και για τους 1.324 πτυχιούχους αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος, οι οποίοι έχουν ήδη προϋπηρεσία ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαράδεκτη η τακτική της κυβέρνησης να κρατά σε ομηρία χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μεταξύ των οποίων πτυχιούχοι πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσικών Σπουδών και πτυχιούχοι αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος, και να εκμεταλλεύεται κυριολεκτικά την αγωνία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, για τα οποία είναι συνυπεύθυνη τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς αυτόν το στόχο υπηρετούν οι συνεχείς ρυθμίσεις, η προσπάθεια να πραγματοποιούνται διορισμοί πότε από τη μία "δεξαμενή" πολιτικών ομήρων και πότε από την άλλη, ώστε να παραμένουν πάντα όμηροι της κάθε κυβέρνησης», καταλήγει η Ερώτηση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άρση της πολιτικής ομηρίας των χιλιάδων αδιορίστων και αν θα προβεί σε διορισμούς εκπαιδευτικών σε τέτοιο αριθμό που να καλύπτει τις, ιδιαίτερα αυξημένες, σύγχρονες ανάγκες.
  • Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου το εκπαιδευτικό προσωπικό να σπουδάζει σε Ενιαίες Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές, με Τμήματα αντίστοιχα στην ειδικότητα διδασκαλίας και στις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας και οι πτυχιούχοι αυτών των σχολών, που θα έχουν πλήρη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, να διορίζονται - αποκλειστικά μόνιμοι - στην εκπαίδευση με μοναδικό προσόν το πτυχίο τους, μέσα από την επετηρίδα, χωρίς νέους φραγμούς και εξετάσεις που τους υποβαθμίζουν και τους απαξιώνουν, αποσυνδέοντας τις σπουδές από το επάγγελμα;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ