Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του Δημοκρίτειου, αντιμετωπίζουν και άλλα πανεπιστήμια (εδώ κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ)

Motion Team

Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης του Δημοκρίτειου, αντιμετωπίζουν και άλλα πανεπιστήμια (εδώ κινητοποίηση φοιτητών του ΑΠΘ)
Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ένα από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία, αλλά που η ετήσια χρηματοδότησή του παρέμεινε καθηλωμένη. Με αφορμή αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, με την οποία ζητούν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και να επιλυθούν όλα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και έλλειψης προσωπικού του ιδρύματος.

Τα στοιχεία που παραθέτουν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης είναι καταλυτικά: Το πανεπιστήμιο υπερδιπλασιάστηκε σε όγκο, κτίρια, φοιτητές (από 7.500 έφτασαν τους 18.500), ενώ η κρατική χρηματοδότηση κατά τα έτη 2000 - 2004 περικόπηκε κατά 5%. Σήμερα, το Δημοκρίτειο χρωστά 10.300 ευρώ και απειλείται με «λουκέτο», αδυνατώντας να καλύψει ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό), αλλά και δαπάνες φύλαξης και καθαριότητας. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, ενώ δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις υπαλλήλων που πληρώνονται από τα ΕΠΕΑΕΚ. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να ενταθεί ακόμα, καθώς τα επτά νέα τμήματα που επιχορηγούνταν από το ΕΠΕΑΕΚ περνούν από το 2005 στον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου, από το 1997 ενημέρωνε τον εκάστοτε υπουργό για τα προβλήματα. Ολες, όμως, οι κυβερνήσεις κώφευαν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι με την πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες και η παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή την πολιτική συνεχούς μείωσης των δαπανών για την Παιδεία και προώθησης και όλων των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οδηγούνται σε μαρασμό και διαμορφώνεται το έδαφος για τη δημιουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων.

«Ωστόσο η παροχή προς τους νέους ανθρώπους μόρφωσης και ειδίκευσης μέσα από Ενιαία Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους», καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ