ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Στο δρόμο των ΗΠΑ ... μέσω Λισαβόνας
  • Το αμερικανικό μοντέλο στην οικονομία θέλουν να αντιγράψουν οι ηγέτες της ΕΕ με τη «στρατηγική της Λισαβόνας»
  • Ετοιμάζουν νέο πενταετές πρόγραμμα τρομοκρατικών μέτρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Το «καρότο» της αύξησης της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας βάζουν μπροστά οι ηγέτες της ΕΕ, προκειμένου να δώσουν αποφασιστική ώθηση στη «στρατηγική της Λισαβόνας», που συνιστά μια ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση κατά των λαών της ΕΕ.

Στα μισά του δρόμου από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας (το 2000) οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών, που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, επιδιώκουν να καλύψουν το «χαμένο έδαφος» προκειμένου να πετύχουν το μεγαλεπήβολο στόχο «να γίνει η ΕΕ το 2010 η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου». Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνουν δείχνουν πως θέλουν να αντιγράψουν το «αμερικανικό μοντέλο» στην οικονομία, γκρεμίζοντας ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Την «πορεία πλεύσης» στην κατεύθυνση αυτή χαράζει η «έκθεση Κοκ» που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της, τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ. Το μήνυμα που στέλνει η έκθεση είναι ότι πρέπει να δοθεί «νέα αίσθηση του επείγοντος των μεταρρυθμίσεων», πράγμα που θα επιχειρηθεί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Η συνταγή της επιτροπής Κοκ είναι απλή καθώς προβλέπει νέα κίνητρα και πλήρη απελευθέρωση στη δράση των πολυεθνικών, «πιο ευέλικτες αγορές εργασίας», με παράλληλο δραστικό περιορισμό και κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων.

Το θέμα θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα γίνουν τρεις παρεμβάσεις-εισηγήσεις: Μία από την πλευρά της Γερμανίας, που θα «αγγίζει», μεταξύ άλλων, θέματα της αγοράς εργασίας και των συντάξεων, μία από τη Φινλανδία (επικοινωνιακές υπηρεσίες) και μία από την πλευρά της Σλοβακίας («ελεύθερη οικονομία της αγοράς»).

Χαρακτηριστική των πολιτικών που θέλουν να εφαρμόσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι η εισήγηση του Γερμανού καγκελάριου, Γκ. Σρέντερ, με την οποία προτείνει «επτά αλλαγές στην εσωτερική αγορά» της ΕΕ. Μεταξύ άλλων προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε «μέχρι τα μέσα του 2007 οι καταναλωτές της ΕΕ να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή ενέργειας».

Παράλληλα, ζητά από τα άλλα κράτη- μέλη να «αντιγράψουν» το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με τίτλο «Ατζέντα 2010» που εφαρμόζει στη χώρα του. «Αν και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση με τον ίδιο ζήλο, τότε η ώθηση που θα προκύψει θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος. Οι οριστικές αποφάσεις για την «ενδιάμεση αναθεώρηση» της στρατηγικής της Λισαβόνας θα παρθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Και «πρόγραμμα Χάγης»

Παράλληλα με τη νεοφιλελεύθερη επίθεση έρχονται και τα αντιδημοκρατικά-αυταρχικά μέτρα που «θωρακίζουν» την ΕΕ από την αντίσταση των λαών. Το νέο πακέτο αυτών των μέτρων φέρει την κωδική ονομασία «Πρόγραμμα της Χάγης» και είναι το νέο πενταετές πρόγραμμα μετά το Τάμπερε, στο πλαίσιο του λεγόμενου Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Το πακέτο αυτό, που θα περιλαμβάνει πλήθος «αντιτρομοκρατικών» μέτρων και ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, θα διαμορφωθεί από την Κομισιόν, η οποία θα το προτείνει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης μέσα στο 2005. Τα μέτρα κατά της «τρομοκρατίας» θα συζητηθούν όμως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Στο αποψινό δείπνο είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της σύνθεσης της Κομισιόν με εισήγηση του νέου προέδρου της, Μ. Μπαρόζο. Επίσης, θα γίνει συζήτηση και για την προπαγανδιστική επιτροπή που θα συντονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να μην απορριφθεί το «ευρωσύνταγμα» στα δημοψηφίσματα.

«Απών» ο Ερντογάν

Στο αυριανό πρόγραμμα του Συμβουλίου προβλέπεται να γίνει παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν (6 του Οκτώβρη) για τη διεύρυνση της ΕΕ, όμως η ολλανδική προεδρία ζήτησε - και έγινε αποδεκτό - να μη γίνει συζήτηση, επικαλούμενη ότι το θέμα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα. Η πραγματικότητα είναι ότι φοβόταν τις αντιδράσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας από ορισμένες χώρες, κυρίως από Κύπρο, Αυστρία και Σλοβενία. Στη μη διεξαγωγή συζήτησης για τη διεύρυνση της ΕΕ αποδίδεται και η απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το αυριανό συμβούλιο, πρώτη φορά από την εκλογή του.

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κριτήριο ψήφου η αναγνώρισή μας από την Τουρκία

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει για το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις και με στόχο η Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις της όχι μόνο έναντι της Κύπρου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία από τις υποχρεώσεις, τόνισε, είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τη διεξαγωγή συνομιλιών. «Πώς είναι δυνατό μια υποψήφια χώρα να διεξάγει διαπραγματεύσεις με όλους εκτός από μια χώρα - μέλος την οποία αρνείται να αναγνωρίσει;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη σε δηλώσεις χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνταξίδευσε στις Βρυξέλλες και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για να πάρει μέρος στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για την αναφορά του Λέοπολντ Μάουρερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς στην Πράσινη Γραμμή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει υποβάλει σειρά εισηγήσεων για να καταστεί πιο εύκολη και πιο δυνατή η εμπορία προϊόντων. Είπε, επίσης, ότι η τουρκική λεγόμενη διοίκηση εμποδίζει τη χρήση της Πράσινης Γραμμής και το καθεστώς αποθαρρύνει την περαιτέρω αξιοποίησή της.

Εκλογολογίας συνέχεια...

Εντείνοντας το κλίμα της ανούσιας αντιπαράθεσης, κορυφαία στελέχη του δικομματισμού, με δηλώσεις τους επιχειρούν να τροφοδοτήσουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, χτες έκανε λόγο για... πρόωρη «διάλυση της Βουλής», ενώ ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ευαγ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματός του, ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να είναι έτοιμα για περίπτωση εκλογών.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθούν να συντηρήσουν την κοκορομαχία τους και να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα, βάζοντας στο επίκεντρο την «προεδρολογία» και την «εκλογολογία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσον θα επικρατήσει τελικά συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «ακολουθεί δύο γραμμές, αλλά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει τις εκλογές».

Μάλιστα για να στηρίξει τη συγκεκριμένη του θέση ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συντονιστών του κόμματός του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην πόλωση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «αυτό φταίει για όλα».

Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τις εξεταστικές και τη σκανδαλολογία, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα της ακρίβειας, της παιδείας, της ανεργίας. Ουσιαστικά συντηρώντας τη δικομματική πόλωση, στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν υπερασπιστές των λαϊκών στρωμάτων, όταν γνωρίζουν ότι ουσιαστικά δεν έχουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να αναδείξει το θέμα των πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι την άνοιξη, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «όλα είναι ανοιχτά, όλα παίζονται».

Νομιμοποίηση της κατοχής στο Ιράκ

Γεύμα στον κουίσλιγκ - «πρωθυπουργό» του Ιράκ και πρώην (;) πράκτορα της CIA Ι. Αλάουι παραθέτουν σήμερα οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, νομιμοποιώντας με αυτό τον κραυγαλέο τρόπο το κατοχικό καθεστώς του Ιράκ.

Παράλληλα, οι «25» θα συζητήσουν «πακέτο μέτρων» για πιο «ενεργό ανάμειξη» στο Ιράκ ενόψει και των «εκλογών» του Γενάρη. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η προοπτική σύναψης εμπορικών σχέσεων με το Ιράκ, η συμμετοχή στην «ανοικοδόμηση», ενώ θα σταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες αποστολής «αστυνομικών δυνάμεων» από την ΕΕ για την «τήρηση της τάξης» στο Ιράκ! Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης πακέτο προτάσεων του Χ. Σολάνα για το Παλαιστινιακό, που θα περιγράφει μεταξύ άλλων και το «τελικό καθεστώς των παλαιστινιακών εδαφών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ