ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Προετοιμάζει αυξήσεις 3,1% στην τιμή του νερού

Μετά τις τσουχτερές αυξήσεις της ΔΕΗ κατά 2,7%, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αυξήσεις τουλάχιστον κατά 3,1% στα τιμολόγια του νερού εισηγείται προς την κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που θα δημιουργήσει νέα αφαίμαξη στα ήδη πολύ ισχνά πορτοφόλια των νοικοκυριών των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου, μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της στο Χρηματιστήριο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά την επιβολή της αύξησης αυτής, οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ θα είναι πολύ πιο «φουσκωμένοι», καθώς θα επιβληθεί και παράλληλη αύξηση των τελών αποχέτευσης, μια αύξηση προαποφασισμένη από το 1999 με το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη αποχέτευσης από 56% επί της κατανάλωσης νερού που είναι τώρα θα φτάσει στο 60%, δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση κατά 11% του συντελεστή αυτού. Ακόμη πιο τσουχτερές αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο νερό με το οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει τα δίκτυα των δήμων της Αττικής.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ έγινε τον Απρίλη του 2003, οπότε οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν από 2,5% στην τιμή του νερού, και έφτανε στο 7,6% στα τέλη αποχέτευσης ή ακόμη και στο 190% στο μηνιαίο πάγιο!

Κι όλα αυτά όταν τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερά της σημεία (ανέρχονται σε 1.016.006 κυβικά μέτρα), ενώ αρκετά καλά πάει και η κερδοφορία της, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 έφτασε στα 5,8 εκατ. ευρώ (2 δισ. δρχ. περίπου).

Πρόβλημα με ραδιενέργεια στη χωματερή;

Αιφνιδιαστικά ο Δήμος Α. Λιοσίων ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέτοιο πρόβλημα και γι' αυτό την κλείνει μέχρι τη Δευτέρα. Διαψεύδουν ο Δημόκριτος και η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ανω Λιοσίων να κλείσει τη χωματερή επειδή - όπως ισχυρίζεται - εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από πυρηνικά απόβλητα και ραδιενεργά υλικά που θάφτηκαν εκεί παράνομα, κάτι που οι επιστήμονες του Δημόκριτου διέψευσαν. Αιφνιδιαστικά χτες το απόγευμα, η δημοτική αρχή ενημέρωσε, με δελτίο Τύπου, πως για το λόγο αυτό κλείνει τη χωματερή από σήμερα έως και τη Δευτέρα. Ομως, ούτε ο δήμαρχος ούτε άλλος αρμόδιος του δήμου κατέστη δυνατόν να βρεθούν για να διευκρινίσουν πώς εντοπίστηκε το πρόβλημα και γιατί πρέπει να κλείσει η χωματερή, όταν οι μετρήσεις του Δημόκριτου δείχνουν πως η ραδιενέργεια είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Την ίδια ώρα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με έγγραφό του προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ζητά τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών ώστε να λειτουργήσει η χωματερή, ενώ οι εργαζόμενοι δήλωναν πως θα βρίσκονται κανονικά στη δουλιά τους. Τόσο ο ΕΣΔΚΝΑ όσο και οι εργαζόμενοι επικαλούνται τα αποτελέσματα των μετρήσεων κλιμακίου της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕ), σύμφωνα με τα οποία, «η διενεργηθείσα επιφανειακή επισκόπηση και οι πρώτες κατά βάθος μετρήσεις καταδεικνύουν επίπεδα ραδιενέργειας απολύτως εντός των φυσιολογικών ορίων». Χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Ερευνών στο Δημόκριτο, δήλωσε στο «Ρ»: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν ταφεί πυρηνικά απόβλητα και ραδιενεργά υλικά. Οι μετρήσεις δε δείχνουν να είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια».

Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε χτες ο δήμος, αναφέρει ότι «οι πρώτες επιφανειακές ενδείξεις έδειξαν ραδιενέργεια 140, τιμή υπερβαίνουσα κάθε όριο και η έρευνα συνεχίζεται. Πρόκειται για τουλάχιστον ύποπτο ισότοπο, που είναι είτε κέσιο είτε ράδιο». Επίσης σημειώνει ότι ενημέρωσε για τα επικίνδυνα απόβλητα τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Αθηνών, από τις 29 Οκτώβρη.

Κλιμάκια της ΕΑΕ θα συνεχίσουν τις έρευνες με επιπλέον κατά βάθος μετρήσεις σε όλα τα σημεία που υποδεικνύονται από τους εκπροσώπους του δήμου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μέρες.

Πάντως, η υπόθεση αναδεικνύει την αναγκαιότητα να υπάρξει στην είσοδο της χωματερής σύστημα εντοπισμού ραδιενεργών αποβλήτων, κάτι που προβλέπεται για τον σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα.

Δημόσιες υπηρεσίες σε αυθαίρετο κτίριο!

Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι η διοίκηση θα πρέπει να αποδέχεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων. «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο» (άρθρο 95 του Συντάγματος).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε προχτές αυθαίρετη την οκταώροφη οικοδομή του Μπ. Βωβού στο κτήμα Θων. Ειδικότερα, με δύο αποφάσεις του ΣτΕ, κρίθηκαν παράνομες και άκυρες τόσο η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο κτήμα Θων, όσο και η οικοδομική άδεια για την οκταώροφη οικοδομή του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού.

Βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να κατεδαφιστεί το οκταώροφο του Μπ. Βωβού, ο οποίος κατέλαβε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σε κάθε ευνομούμενη πολεοδομικά και χωροταξικά χώρα, η κατεδάφιση του αυθαίρετου θα ήταν η μοναδική λύση.

Στη χώρα μας, όμως, δημόσιες υπηρεσίες στεγάστηκαν και στεγάζονται σ' ένα αυθαίρετο κτίριο και μάλιστα πριν ακόμη η υπόθεση τελεσιδικήσει στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων. Τι θα κάνει τώρα η διοίκηση στην περίπτωση του κτήματος Θων; Θα συνεχίσουν οι δημόσιες υπηρεσίες να στεγάζονται σ' ένα αυθαίρετο κτίριο που δεν έχει νόμιμη οικοδομική άδεια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτίριο του Μπ. Βωβού που είναι παράνομο. Στο ακριβώς διπλανό κτίριο επίσης του Μπ. Βωβού στεγάζονται οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Εξάλλου, είναι γνωστή η εύνοια του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού από την κυβέρνηση (ΥΠΕΧΩΔΕ) και το Δήμο Αθηναίων. Με την ανοχή και τις ευλογίες των δύο αυτών φορέων, ο μεγαλοεργολάβος έκτισε το οκταώρο μεγαθήριο εις βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Προς νέα κινητοποίηση οι αστυνομικοί

Ξανά στους δρόμους κατεβαίνουν οι αστυνομικοί καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί ούτε ένα από τα χρόνια αιτήματά τους. Περίπου ένα μήνα μετά την προηγούμενη συγκέντρωσή τους, στην οποία είχαν συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ακόμα δεν έχουν πάρει κάποια απάντηση σε ό,τι αφορά τόσο τα οικονομικά ζητήματα που του είχαν θέσει όσο και για την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Παράλληλα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς, πρώτοι οι αστυνομικοί και όπως δείχνουν τα πράγματα θα ακολουθήσουν και οι άλλες ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας (Πυροσβεστική και Λιμενικό), αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια του Γενικού και Διοικητικού τους Συμβουλίου, να πραγματοποιήσουν πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία την Πέμπτη 11 Νοέμβρη και ώρα 5:30 το απόγευμα στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ