ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιορτάζοντας εξόριστοι στον Αϊ - Στράτη

Δεκέμβρης 1960, στον Αϊ - Στράτη. Το στρατόπεδο βρίσκεται σε πολιτιστικό οργασμό. Μου αναθέτουν από την ομάδα συμβίωσης να ζωγραφίσω έναν πίνακα μεγάλων διαστάσεων με τον Λένιν, που να μιλάει στους εργάτες και, ακόμη, τα πορτρέτα των Μαρξ και Ενγκελς, για την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν των 42 χρόνων του ΚΚΕ και των 43 της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Δούλεψα αρκετές μέρες μόνος, γιατί μια σειρά συνεξόριστοι ζωγράφοι είχαν απολυθεί. Επρεπε παράλληλα με την παραπάνω δουλιά να τυπώσω και ευχετήριες κάρτες και να ασχοληθώ με τη διακόσμηση της αίθουσας, της σκηνής του θεάτρου, των σκηνικών κτλ. Γράψαμε κείμενα για άλλα σοσιαλιστικά κράτη, με πίνακες παραγωγικών επιτεύξεων και κείμενα από όλα τα ΚΚ και τα εργατικά κόμματα του κόσμου. Ακόμα και αναπαράσταση του «Σπούτνικ» σ' έναν ειδικό θόλο.

Η συμμετοχή των συνεξορίστων στην πραγματοποίηση όλου αυτού του έργου ήταν ανεκτίμητη. Ολα ήσαν έτοιμα στο στρατόπεδο και στην κορυφή της εισόδου στο Νοσοκομείο μας στήσαμε μια μεγάλη σφαίρα, τη Γη, πλαισιωμένη με το σύνθημα: «Ειρήνη στον κόσμο», ενώ πετούσε ένα περιστέρι. Τη νύχτα φάνταζε φωτεινά, ενώ η Γη έφερνε βόλτα μ' ένα μηχανισμό. Σ' αυτό είχαν βοηθήσει πολύ οι τεχνικοί μας συνεξόριστοι.

Ωσπου έφτασε η μέρα της γιορτής. Η χορωδία μας από τις πλαγιές όπου βρισκόταν, τραγουδούσε τα κάλαντα. Η θεατρική πόρτα είχε ανοίξει από νωρίς και οι εξόριστοι έρχονταν κύματα - κύματα. Στις 9 το πρωί, το θέατρο ήταν κατάμεστο. Τα μάτια όλων των συνεξορίστων μου, παλιών κομμουνιστών, ΕΛΑΣιτών, ΕΠΟΝιτών, ΕΑΜιτών και μαχητών του ΔΣΕ, καρφώθηκαν στον πίνακα με τον Λένιν και στα πορτρέτα του Μαρξ και Ενγκελς και δακρυσμένα, καθώς ήταν, προσπαθούσαν να διαβάσουν τα κείμενα που είχαμε γράψει. Δέσποζαν τα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», «Ζήτω η Οχτωβριανή Επανάσταση» και άλλα πολλά.

Στα πρώτα λόγια του ομιλητή: «Σύντροφοι», άρχισαν παρατεταμένα χειροκροτήματα κι αυθόρμητα όλοι οι εξόριστοι αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν, χέρια έσφιγγαν. Τα δάκρυα έτρεχαν «ποτάμι», ακόμα και οι πέτρες θα ράγιζαν από τη συγκίνηση που επικρατούσε. Τα πιο όμορφα χρόνια τους οι αγωνιστές - εξόριστοι τα είχαν δώσει στον απελευθερωτικό αγώνα 1941 - 1949 και είχαν εισπράξει από το ελληνικό μισαλλόδοξο κράτος, κάτω από τις ξένες εντολές, εξορίες, φυλακές, εκτελέσεις, ενώ χιλιάδες έπεσαν στα πεδία των μαχών...

Φέτος κλείνουν 82 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και 81 από την ίδρυση του ΚΚΕ. Οι «ανατροπές» του σοσιαλιστικού συστήματος στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δεν μπορούν να γυρίσουν την ιστορία πίσω.

Το άστρο του 21ου αιώνα να φωτίσει τον ουρανό της ανθρωπότητας, να δώσει ελπίδα και πίστη, στον άνθρωπο, για τις μέχρι σήμερα θετικές κατακτήσεις του πάνω στη Γη και να τον οδηγήσει σε αγώνες για μια καλύτερη και δικαιότερη ζωή.


ΛΑΜΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτικός εξόριστος στον Αϊ - Στράτη (1954 - 1962)

Το αντιεκπαιδευτικό σύστημα Αρσένη

Ο εκπαιδευτικός ΗΛΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ, από τη Βέροια, σε επιστολή του σχολιάζει τη νέα αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κάνοντας τις παρατηρήσεις του. Δημοσιεύουμε ορισμένες βασικές: «Είναι γεγονός, γράφει, ότι το προηγούμενο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ήταν ξεπερασμένο, όμως το νέο, το λεγόμενο ''Σύστημα Αρσένη'', είναι εξ ίσου κακό με το προηγούμενο, γιατί περιέχει ψεύδη και οδηγεί σε εξαγορά καθηγητών, πράγμα που είναι ανήθικο.

Τα κυριότερα ψεύδη είναι: Οτι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ελεύθερη, η αλήθεια είναι ότι τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 γίνονται 31-33, πράγμα που δε συμβαίνει σε καμιά πολιτισμένη χώρα. Η κατάργηση των φροντιστηρίων. Αυτά όχι μόνο αυξήθηκαν κατά 2.000 τα τελευταία δυο έτη, άλλα τώρα αρχίζουν και από τη Γ' Γυμνασίου ή νωρίτερα. Οτι βελτιώθηκαν τα βιβλία. Ο αντιπρόεδρος του παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χ. Τσολάκης παραιτήθηκε από τη θέση, καταγγέλλοντας ότι γράφονται βιβλία μη ενδεδειγμένα, ρίχνοντας τις ευθύνες στον κ. Αρσένη.

Η δήθεν μεταρρύθμιση Αρσένη, οδηγεί σε εξαγορά καθηγητών, γιατί βλακωδώς ορίζει ότι για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, άριστα είναι τα 200 (μόνο)μόρια στα οποία 37% συμμετέχει η προφορική βαθμολογία. Η προφορική βαθμολογία αν και διορθώνεται από το βαθμό του γραπτού, καταλήγει σε μια διαφορά έντεκα μορίων στο σύνολο των διακοσίων υπέρ του ευνοημένου από την προφορική βαθμολογία μαθητή, που έχει ίδιο βαθμό γραπτού μ' έναν άλλο μαθητή. Αυτό μεταβάλλει τον μαθητή σε αγχωτικό «πειραματάκια», στα χέρια κάθε καθηγητή.

Η επισήμανση(για το σύστημα): «Ανήθικο εκπαιδευτικά» ανήκει σε δυο λαμπρούς μαθηματικούς, τον κ. Ι Μαντά και τον Ν. Ιωσηφίδη, ότι 28 εξεταζόμενα μαθήματα έχουν τον ίδιο συντελεστή.

Δηλαδή με το σύστημα Αρσένη, μπορεί να αποτύχει ένα ταλέντο να γίνει φιλόλογος, επειδή δεν έγραψε καλά Θρησκευτικά!

Ακόμη εκπαιδευτικά ανήθικο είναι το προνόμιο που δίνει ο κ. υπουργός στο Αμερικανικό Κολέγιο και πέντε άλλα ιδιωτικά Λύκεια Αθηνών, όπου οι μαθητές τους απαλλάσσονται στη Β' Λυκείου, από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν το δικαίωμα να μπουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με εξετάσεις της Γ' Λυκείου.»

«Αναφορικά με το ως τώρα έργο του κ. Αρσένη-συνεχίζει στο γράμμα του ο Η.Χ-δε με συγκινεί η αρθρογραφία του ΒΗΜΑΤΟΣ ότι "έχει πλούσιο παθητικό και σχεδόν μηδενικό έργο..", αλλά ειλικρινά συγκινήθηκα από τις ρήσεις των: κ.κ Α. Πεπονή, "προδώσαμε τα οράματα του Ανδρέα", του φίλου Κώστα Ζουράρι, "Η μεταρρύθμιση Αρσένη είναι ένα ταξικό εκπαιδευτικό Μπουρδιστάν", του ποιητή Τάκη Γκοσιόπουλου, "Φοβάμαι τον Μεσαίωνα που σήμερα φέρνει η Παιδεία" και της Χαράς Ουλσοτζόγλου ότι, "με το σύστημα Αρσένη το Λύκειο γίνεται εξεταστικό κέντρο... και δε μένει χρόνος στον έφηβο, ακόμη ούτε για να γράφει ερωτικά στιχάκια... Και αυτό ίσως είναι το χειρότερο".

Μετά από όλα τα παραπάνω, είχε δίκαιο ο καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Καζεπίδης που λέει ότι, " για τα χάλια της Παιδείας φταίνε ακόμη και οι μη διεκδικούντες και ανενεργείς γονείς" και ότι " η σιωπηλή πλειοψηφία, είναι καρκίνος της κοινωνίας;"».

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ  «Ρίζο»

Ρεκόρ παρανομίας

Γεώργιος Τρανταλίδης, δικηγόρος, Πειραιάς. Ευτυχώς υπάρχει και το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ), που χρόνια, με τις αποφάσεις του, δημιούργησε «πονοκέφαλο» στην εκάστοτε κυβέρνηση, καθώς αντιτάχθηκε σε σειρά οικιστικών νομοσχεδίων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Ευτυχώς που γίνεται από το ΣτΕ η επεξεργασία των διαταγμάτων, ως αντίβαρο της κομματικής πελατείας. Οι ετήσιες στατιστικές φανερώνουν πως ο εκάστοτε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ νομοθετεί πρόχειρα και απορρίπτεται στις εξετάσεις συνταγματικότητας, αφού - χρόνια τώρα -επιστρέφονται τα διατάγματα από το ΣτΕ ως μη νόμιμα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να έχει προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος, καταρρίπτει κάθε χρόνο το ρεκόρ της παρανομίας. Ούτε μια χρονιά το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ήρθε δεύτερο. Ειδικότερα, σε σύνολο 174 διαταγμάτων μόνο τα 60 ήταν νόμιμα ενώ 39 ήταν παράνομα. Ακόμη 51 επιστράφηκαν για διορθώσεις, 12 για πρόσθετα στοιχεία και 12 για βελτιώσεις. Μήπως άραγε έχει δίκιο κάποιος σοβαρός δημοσιογράφος, που επιμένει πως υπάρχει συμπαιγνία ΥΠΕΧΩΔΕ υπέρ μεγαλοεργολάβων, σε βάρος πάντοτε του περιβάλλοντος;

Πιστεύω ακράδαντα, πως εάν το ΥΠΕΧΩΔΕ εφάρμοζε πιστά το Σύνταγμα, δε θα θρηνούσαμε 150 νεκρούς από τους σεισμούς. Τέλος, μήπως θα έπρεπε έστω και η απόπειρα εξαπάτησης -παραπλάνησης ενός ανωτάτου Δικαστηρίου να τιμωρείται αυστηρότατα από τον Ποινικό μας Κώδικα;

Περιμένω, με εύλογο ενδιαφέρον, τις απαντήσεις του κ. Λαλιώτη.

Σκληρές τηλεοπτικές σκηνές

Γιώργος Θ. Μιχαήλ,αρχιτέκτονας, βιομηχανικός μελετητής, Μελίσσια Αττικής. Στη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό, οι κάμερες κατέγραψαν τις αναπάντεχες και τραγικές στιγμές του θανάτου του βουλευτή Δημήτρη Τσετινέ. Περισσότερες από 300 μετρήθηκαν οι φορές που τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια προέβαλαν αυτές τις τόσο σκληρές, για την ανθρώπινη ψυχή, σκηνές. Δηλαδή τις σκηνές του θανάτου ενός συνανθρώπου μας. Ποιος στ' αλήθεια ο λόγος αυτής της ωμότητας; Γιατί θα έπρεπε να «εμπεδώσουμε» κάτι τόσο αβάσταχτο;

Μήπως κάποιος μπορεί να μας πει, αν υπάρχει κάτι πιο προσωπικό, μοναδικό, από τη στιγμή της μετάβασης από τη ζωή στο θάνατο;

Ποιος εισαγγελέας θα ασκήσει ποινική δίωξη σ' όλους αυτούς τους κυρίους, που για χάρη των στενών οικονομικών συμφερόντων των καναλιών τους, παραβίασαν τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ στιγμή της τελευταίας μας πνοής; Αίσχος.

Σεισμόπληκτοι Σαντορίνης
Περιμένουν παραχωρητήρια από το ... 1956!

Από το 1956 - επί 45 δηλαδή ολόκληρα χρόνια - εκκρεμεί η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους σεισμόπληκτους της Σαντορίνης! Απόλυτα δικαιολογημένη λοιπόν η παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη και Μπάμπη Αγγουράκη, οι οποίοι με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ ζητούν να μάθουν «πότε επιτέλους θα λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα, δίνοντας παραχωρητήρια στους ιδιοκτήτες που ζουν σε αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τα σπίτια τους».

Μετά τους σεισμούς του 1956 στη Σαντορίνη, το κράτος έκανε σπίτια στους σεισμόπληκτους και τα παραχώρησε σ' αυτούς. Μέχρι σήμερα όμως δεν τους παραχώρησε το οικόπεδο και οι κάτοικοι του νησιού ταλαιπωρούνται κάνοντας συμβόλαια (αγορές, πωλήσεις) χωρίς να ξέρουν αν είναι εντάξει, αφού δεν έχουν το παραχωρητήριο του οικοπέδου.

Το ΚΚΕ - υπενθυμίζουν οι δύο βουλευτές - με την υπ' αριθμόν 1641/18.10.1988 Ερώτηση βουλευτών του προς τον τότε υπουργό Οικονομικών ζητούσε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό. Στην απάντησή του ο τότε υπουργός ανέφερε ότι με τις υπ' αριθμόν Ε78788/20-12-56 και Ε9174/27-2-57 αποφάσεις του υπουργού Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων είχαν απαλλοτριωθεί στη Νήσο Θήρα εκτάσεις προς αποκατάσταση των σεισμοπαθών των ετών 1956 - 1957. Σύμφωνα με τον οικονομικό έφορο Θήρας, ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων είχε εκδώσει στους σεισμόπληκτους της Θήρας προσωρινά παραχωρητήρια τα οποία και μεταγράφηκαν στο οικείο Υποθηκοφυλακείο. «Στη συνέχεια - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - κοινοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως αρμόδιο για τις δικές του παραπέρα ενέργειες σχετικά με την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων στους δικαιούχους. Από τότε όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Επιπλέον, σήμερα με το Κτηματολόγιο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και αδιέξοδο»...

Η κυβέρνηση της βίας

Αφού αναφέρεται - σε γράμμα του - στις παρανομίες του πρωθυπουργού, με τις αποικιοκρατικές ιδιωτικοποιήσεις, κατ' εντολήν της ΕΕ, σε βάρος του ελληνικού λαού, ξεπουλώντας όλη τη δημόσια περιουσία σε ιδιώτες και αντίθετα με τις προεκλογικές του διακηρύξεις, καθώς και προς τον ψευδεπίγραφο τίτλο του κόμματός του, παρανομίες που έχουν να κάνουν και με την παραβίαση του Συντάγματος, ο δικηγόρος ΦΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, από την Αθήνα, καταγγέλλει την κυβέρνηση της βιας, επισημαίνοντας:

«Η δήθεν σοσιαλιστική κυβέρνηση Σημίτη είναι κυβέρνηση της βίας και της αυθαιρεσίας.

Αυτή η αμερικανόδουλη, δουλοπρεπής κυβέρνηση, που χτυπά με χημικά, δακρυγόνα και προβοκάτορες, με εκδικητικό, "εμφυλιοπολεμικό πνεύμα", τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα, κατά την επίσκεψη του αρχιδολοφόνου των λαών, Κλίντον, είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση.

Αυτή η "νεοταξική" κυβέρνηση, που με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, εισαγγελείς και αστυνομικούς χτυπά, τρομοκρατεί, συκοφαντεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι μια κυβέρνηση απάνθρωπη.

Αυτή η κυβέρνηση, με μαθητικά, φασιστικά «ιδιώνυμα», ποινικοποιήσεις αγώνων και καταλήψεων και συλλήψεις γονιών και μαθητών, δεν υπηρετεί την Παιδεία και τη Δημοκρατία γενικότερα.

Αυτή η κυβέρνηση απαξιώνει την πολιτική, τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατική νομιμότητα, οδηγεί τη χώρα στο δικτατορικό κατήφορο και στον πολιτικό γκρεμό και γρήγορα πρέπει να φύγει από την εξουσία.»

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

-ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΥΛΗ,Καρλόβασι Σάμου: Πήραμε το γράμμα σας που αναφέρεται στις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή.

-ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΚΩΣΤΑ, Τσούκα Φθιώτιδος: Πήραμε το γράμμα σας και τα στιχάκια σας. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

-ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΥΡΟ, Μηχανικό - Ηλεκτρονικό. ΖΩΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ. Το θέμα με το οποίο ασχολείστε στα γράμματά σας που μας στείλατε, σχετικά με την αλλαγή της χιλιετίας, το έχουμε ήδη εξαντλήσει.

Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών
Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΕΣΑΕΑ

Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) που θα γίνει στα τέλη Φλεβάρη, γίνονται σήμερα Κυριακή 9 Γενάρη 2000, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ).

Το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) ανέλαβαν το σοβαρό καθήκον της ουσιαστικής λειτουργίας του συλλόγου. Ετσι ένα από τα καθήκοντα ήταν και η σωστή διοργάνωση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των αντιπροσώπων.

Με δεδομένη την πολιτική - στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής - που ακολούθησε και τα τρία τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ, βασικός στόχος που βάζει η ΕΣΚ ενόψει των εκλογών αυτών είναι η επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων των αναπήρων. Τα ουσιαστικά προβλήματα των αναπήρων, άρα και των βαριά κινητικά αναπήρων έμειναν όχι μόνο στο περιθώριο, αλλά μπορούμε να πούμε έκαναν και βήματα οπισθοχώρησης σε όλους τους τομείς. Θεωρούμε πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Επιδίωξη της ΕΣΚ - ΠΑΣΠΑ μέσα από αυτές τις εκλογές είναι η ανάδειξη περισσότερων αγωνιστών αντιπροσώπων, να ορθώσουν φωνή αντίστασης. Που θα προτείνουν ουσιαστικές λύσεις, που θα έχουν το σθένος να συγκρουστούν με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της στο χώρο των αναπήρων, που θα διεκδικήσουν ουσιαστικές λύσεις στα αυξημένα προβλήματα των κινητικά αναπήρων. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η υπερψήφιση των συνδυασμών ΕΣΚ - ΠΑΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων της ΕΣΑΕΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ