Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το αντιεκπαιδευτικό σύστημα Αρσένη

Ο εκπαιδευτικός ΗΛΙΑΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ, από τη Βέροια, σε επιστολή του σχολιάζει τη νέα αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κάνοντας τις παρατηρήσεις του. Δημοσιεύουμε ορισμένες βασικές: «Είναι γεγονός, γράφει, ότι το προηγούμενο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ήταν ξεπερασμένο, όμως το νέο, το λεγόμενο ''Σύστημα Αρσένη'', είναι εξ ίσου κακό με το προηγούμενο, γιατί περιέχει ψεύδη και οδηγεί σε εξαγορά καθηγητών, πράγμα που είναι ανήθικο.

Τα κυριότερα ψεύδη είναι: Οτι η πρόσβαση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ελεύθερη, η αλήθεια είναι ότι τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 γίνονται 31-33, πράγμα που δε συμβαίνει σε καμιά πολιτισμένη χώρα. Η κατάργηση των φροντιστηρίων. Αυτά όχι μόνο αυξήθηκαν κατά 2.000 τα τελευταία δυο έτη, άλλα τώρα αρχίζουν και από τη Γ' Γυμνασίου ή νωρίτερα. Οτι βελτιώθηκαν τα βιβλία. Ο αντιπρόεδρος του παιδαγωγικού Ινστιτούτου Χ. Τσολάκης παραιτήθηκε από τη θέση, καταγγέλλοντας ότι γράφονται βιβλία μη ενδεδειγμένα, ρίχνοντας τις ευθύνες στον κ. Αρσένη.

Η δήθεν μεταρρύθμιση Αρσένη, οδηγεί σε εξαγορά καθηγητών, γιατί βλακωδώς ορίζει ότι για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, άριστα είναι τα 200 (μόνο)μόρια στα οποία 37% συμμετέχει η προφορική βαθμολογία. Η προφορική βαθμολογία αν και διορθώνεται από το βαθμό του γραπτού, καταλήγει σε μια διαφορά έντεκα μορίων στο σύνολο των διακοσίων υπέρ του ευνοημένου από την προφορική βαθμολογία μαθητή, που έχει ίδιο βαθμό γραπτού μ' έναν άλλο μαθητή. Αυτό μεταβάλλει τον μαθητή σε αγχωτικό «πειραματάκια», στα χέρια κάθε καθηγητή.

Η επισήμανση(για το σύστημα): «Ανήθικο εκπαιδευτικά» ανήκει σε δυο λαμπρούς μαθηματικούς, τον κ. Ι Μαντά και τον Ν. Ιωσηφίδη, ότι 28 εξεταζόμενα μαθήματα έχουν τον ίδιο συντελεστή.

Δηλαδή με το σύστημα Αρσένη, μπορεί να αποτύχει ένα ταλέντο να γίνει φιλόλογος, επειδή δεν έγραψε καλά Θρησκευτικά!

Ακόμη εκπαιδευτικά ανήθικο είναι το προνόμιο που δίνει ο κ. υπουργός στο Αμερικανικό Κολέγιο και πέντε άλλα ιδιωτικά Λύκεια Αθηνών, όπου οι μαθητές τους απαλλάσσονται στη Β' Λυκείου, από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν το δικαίωμα να μπουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με εξετάσεις της Γ' Λυκείου.»

«Αναφορικά με το ως τώρα έργο του κ. Αρσένη-συνεχίζει στο γράμμα του ο Η.Χ-δε με συγκινεί η αρθρογραφία του ΒΗΜΑΤΟΣ ότι "έχει πλούσιο παθητικό και σχεδόν μηδενικό έργο..", αλλά ειλικρινά συγκινήθηκα από τις ρήσεις των: κ.κ Α. Πεπονή, "προδώσαμε τα οράματα του Ανδρέα", του φίλου Κώστα Ζουράρι, "Η μεταρρύθμιση Αρσένη είναι ένα ταξικό εκπαιδευτικό Μπουρδιστάν", του ποιητή Τάκη Γκοσιόπουλου, "Φοβάμαι τον Μεσαίωνα που σήμερα φέρνει η Παιδεία" και της Χαράς Ουλσοτζόγλου ότι, "με το σύστημα Αρσένη το Λύκειο γίνεται εξεταστικό κέντρο... και δε μένει χρόνος στον έφηβο, ακόμη ούτε για να γράφει ερωτικά στιχάκια... Και αυτό ίσως είναι το χειρότερο".

Μετά από όλα τα παραπάνω, είχε δίκαιο ο καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Καζεπίδης που λέει ότι, " για τα χάλια της Παιδείας φταίνε ακόμη και οι μη διεκδικούντες και ανενεργείς γονείς" και ότι " η σιωπηλή πλειοψηφία, είναι καρκίνος της κοινωνίας;"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ