Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις - πλήγμα για την επιδότηση

Τον  επαναπροσδιορισμό των σημερινών όρων και διαδικασιών επιδότησης ανεργίας προτείνει η μελέτη του ΕΙΕ, σε αρνητική κατεύθυνση, όπως αναμένεται

Η μελέτη του ΕΙΕ - η οποία προφανώς βασίζεται σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις των στελεχών του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας - καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αναμορφωθεί το σύστημα επιδότησης της ανεργίας. Μερικές από αυτές τις προτάσεις είναι γενικές και αόριστες, ή τεχνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η ανάγκη μηχανογραφικού συστήματος. Αλλες επηρεάζουν άμεσα την επιδοματική πολιτική του Οργανισμού και τους άνεργους, πλήττοντας το επίπεδο παροχών του, όπως αυτή για τη διάρκεια της επιδότησης ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης.

Για παράδειγμα, έλεγχος υποτίθεται ότι υπάρχει και σήμερα για τις συνθήκες απόλυσης ενός εργαζόμενου. Η πρόθεση αυστηροποίησης της πιστοποίησης των συνθηκών απόλυσης, μόνο ως κατεύθυνση εφαρμογής αποτρεπτικών μέτρων δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Προτείνεται, επίσης, η ενίσχυση των «ενεργητικών μέτρων» και κυρίως της πρακτικής άσκησης, δηλαδή η «ανταλλαγή» της επιδότησης με αμφιβόλου αξίας «πρακτική άσκηση». Το αίτημα για αύξηση της διάρκειας της επιδότησης για όσο διάστημα παραμένει χωρίς δουλιά ο άνεργος, αντιμετωπίζεται με μια αόριστη αναφορά στην επιμήκυνσή της για ορισμένες κατηγορίες ανέργων! Η, ακόμη και νομοθετικά κατοχυρωμένη, αναλογία επιδόματος - μεροκάματου προτείνεται να επιτευχθεί σταδιακά, χωρίς συγκεκριμένα πλαίσια! Προτείνεται η «ομογενοποίηση» των προϋποθέσεων επιδότησης, ωστόσο εκκρεμούν κάποιες ακαθόριστες «προϋποθέσεις». Η πρόταση για ασφαλιστική κάλυψη των ηλικιωμένων ανέργων έχει ήδη αναφερθεί από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί αποσπασματικά να μειώσει ενόψει των εκλογών τους κραδασμούς της οργής των ανέργων, που πολλαπλασιάζει η πολιτική της.

Εχει σημασία να επισημανθεί, ότι και σήμερα ο χρόνος επιδότησης εξαρτάται από τη διάρκεια της ασφάλισης. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι λιγότερος από πέντε μήνες και φτάνει μέχρι τους 12 μήνες. Η ενδεχόμενη αλλαγή αυτών των ορίων προβλέπεται πως θα είναι προς το χειρότερο, θα «σπάσει» δηλαδή το κατώτερο φράγμα των πέντε μηνών!

Συνοπτικά, αυτές οι προτάσεις είναι:

  • Η ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των στοιχείων του συστήματος επιδότησης των ανέργων.
  • Η αυστηρή πιστοποίηση των όρων επιδότησης και των συνθηκών απώλειας της εργασίας στα πρότυπα του βρετανικού, αντίστοιχου με τον ΟΑΕΔ, Οργανισμού.
  • Η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης σε εθελοντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ταμείου Ανεργίας Ελεύθερων Επαγγελματιών, το οποίο θα χορηγεί κυρίως εφάπαξ αποζημιώσεις.
  • Η σύνδεση του ημερήσιου επιδόματος με το βασικό ημερομίσθιο, η διασφάλιση ενός ελάχιστου επιδόματος και η παράλληλη ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής πολιτικής, ιδιαίτερα της πρακτικής άσκησης.
  • Η επιμήκυνση της διάρκειας επιδότησης για ορισμένες κατηγορίες ανέργων, όπως οι άνεργοι άνω των 49 ετών και όσοι έχουν περισσότερα από 4.050 ένσημα.
  • Η σταδιακή επανασύνδεση του κατώτατου επιδόματος με τα 2/3 του βασικού ημερομισθίου.
  • Η ομογενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης δικαιώματος επιδότησης, π.χ., με τη θεμελίωση της πρώτης επιδότησης παροχών ανεργίας για όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων, με την πραγματοποίηση 125 ημερομισθίων το τελευταίο 14μηνο, συμπεριλαμβανομένων των 2 τελευταίων μηνών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
  • Η αύξηση του αριθμού των επιδομάτων που προσμετρούνται ως συντάξιμα για τους εργαζόμενους που διαθέτουν περισσότερα από 4.000 ένσημα ή χρειάζονται λιγότερο από δυο χρόνια για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Το κόστος των εισφορών εργαζόμενου - εργοδότη, προτείνεται να το αναλάβει ο ΟΑΕΔ.

Κείμενα: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ