ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
Παραγραφή χρεών με το... αζημίωτο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα «δώρο» αξίας 31 δισ. δολαρίων πρόσφερε η «Λέσχη των Παρισίων» στο κατοχικό καθεστώς του Ιράκ, παραγράφοντας το 80% του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Στη «Λέσχη των Παρισίων» συμμετέχουν δεκαεννέα αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες απ' όλο τον κόσμο, προς τις οποίες το Ιράκ χρωστάει 38,9 δισ. δολάρια. Μεταξύ των χωρών - μελών της Λέσχης ξεχωρίζουν η Ιαπωνία, με απαιτήσεις 4 δισ. δολ., η Ρωσία (3,5 δισ. δολ.), η Γαλλία (3 δισ. δολ.), η Γερμανία (2,4 δισ. δολ.) και οι ΗΠΑ με απαιτήσεις 2 δισ. δολ. Μετά την παραγραφή, το Ιράκ θα πληρώσει μόνο 7,8 δισ. δολάρια μέχρι το 2008.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση της Λέσχης ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη, δηλαδή μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κατοχικής κυβέρνησης του Ιγιάντ Αλάουι για τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ στις 30 Γενάρη, αλλά και μια μέρα πριν την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης στο Σαρμ αλ - Σεΐχ της Αιγύπτου για την «ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ».

Η παραγραφή του ιρακινού χρέους συνιστά χαριστική πράξη, όχι για το λαό της χώρας που στενάζει κάτω από την κατοχή, αλλά για τις δυνάμεις κατοχής, κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους. Ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται ως μέσο εξαγοράς των Ιρακινών πολιτών για τη συμμετοχή τους στις εκλογές - παρωδία που οργανώνει η δοτή κυβέρνηση Αλάουι.

Εκτός από το χρέος του στα μέλη της «Λέσχης των Παρισίων», το Ιράκ οφείλει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες χώρες, κυρίως στις χώρες του Κόλπου και σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τέλος, το Ιράκ οφείλει άλλα 20 - 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικούς πιστωτές κυρίως τράπεζες και προμηθευτές υποδομών.

Βεβαίως, η απόφαση της «Λέσχης των Παρισίων» δεν είναι εκδήλωση κάποιας ευαισθησίας των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στις φτωχότερες και υπερχρεωμένες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια βρώμικη συναλλαγή αφού έναντι των χρεών που παρέγραψαν απέκτησαν χρυσοφόρα συμβόλαια για την «ανοικοδόμηση» του κατεστραμμένου, από την εισβολή, Ιράκ και την εκμετάλλευση των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας. Δηλαδή βγαίνουν πολλαπλάσια κερδισμένοι...!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες που δε δέχονταν την παραγραφή ήταν η Γαλλία και η Ρωσία, οι κυβερνήσεις των οποίων ζητούσαν ανταλλάγματα για να συμφωνήσουν. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, χωρίς περιστροφές: «H ευελιξία μας θα εξαρτηθεί από τη δική σας και από τη δυνατότητά μας να διεξάγουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράκ»!

Εξαγοράζοντας τους «ανταγωνιστές»

Τον περασμένο Μάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου - μαμούθ, ύψους 646 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Microsoft απαιτώντας από την εταιρία να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα λογισμικού με τους ανταγωνιστές της.

Η απόφαση της Κομισιόν είχε παρουσιαστεί πανηγυρικά ως απόδειξη αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποτροπή «μονοπωλιακών καταστάσεων» στην αγορά και τη διατήρηση του «ελεύθερου ανταγωνισμού».

Σημειώνεται ότι η τιμωρία της Microsoft αποφασίστηκε μετά από καταγγελίες ανταγωνιστών της, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ότι η εταιρία του Μπιλ Γκέιτζ, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά και τα προωθημένα συστήματα λογισμικού, οδηγούσε τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου σε χρεοκοπία.

Η Microsoft άσκησε έφεση και επιδόθηκε σε μια εκστρατεία εξαγοράς των ανταγωνιστών της. Ηδη οι τέσσερις εκ των πέντε ανταγωνιστών δήλωσαν ότι αποσύρονται από την υπόθεση...!

Στις αρχές Νοέμβρη έγινε γνωστό ότι η εταιρία Novell και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (CCIA) ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται, αφού η μεν πρώτη πήρε από την Microsoft 536 εκατομμύρια δολάρια, ο δεύτερος 20 εκατ. δολ.

Λίγους μήνες πριν, άλλοι δύο ανταγωνιστές και ενάγοντες στην Κομισιόν δήλωσαν ότι αποσύρονται. Ηταν η Time Warner και η Microsystems, στις οποίες η Microsoft κατέβαλε συνολικά 2,4 δισ. δολάρια.

Ετσι από τις πέντε εταιρίες, που προσέφυγαν κατά της Microsoft μόνο μία, η RealNetworks, έμεινε (για πόσο ακόμη;) πιστή στις αρχικές της θέση.

Η υπόθεση είναι χαρακτηριστική, γιατί αποδεικνύει ότι έννοιες όπως «ελεύθερος ανταγωνισμός», «αντιμονοπωλιακή πολιτική» είναι κενές περιεχομένου, αφού στον καπιταλισμό υπερισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Χρησιμοποιούνται απλώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς για τη συγκάλυψη της πραγματικότητας.

ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Στα χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, υποχώρησε το Νοέμβρη ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (στο 94.1, από 95,3 που ήταν τον Οκτώβρη). Η εξέλιξη οφείλεται στο ότι το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, έναντι του δολαρίου, απειλώντας τις εξαγωγές, αλλά και την απασχόληση, η οποία περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες των καταναλωτών.

ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ: Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Shell» και της ισπανικής «Repsol», για τις από κοινού εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειωτέον ότι η «Shell», η «Repsol» και η «National IraniaOil Company» είχαν υπογράψει, τον περασμένο Σεπτέμβρη, προκαταρκτική συμφωνία για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, αρχής γενομένης από το 2009.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι της τάξης του 4%, χαμηλότερη, δηλαδή, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,3%, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος των HΠA. «Δε θα έχουμε οριστική εικόνα πριν από τη συνάντησή μας την άνοιξη, αλλά πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω ίσως και πάνω από το 4%», δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Ροντρίγκο ντε Ράτο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πολωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ