ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μαζί με την εργατιά!

Εργατοαγροτική αγωνιστική συνεύρεση στις 9 Δεκέμβρη, στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν, από κοινού, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ

Motion Team

Στις 9 Δεκέμβρη η μικρομεσαία αγροτιά συντονίζει αγωνιστικά τα βήματά της με την εργατιά. Οι ξωμάχοι των ελληνικών χωριών καλούνται να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά - μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους - στα μαχητικά συλλαλητήρια που διοργανώνουν, σ' όλη τη χώρα, από κοινού, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ.

Και μ' αυτή την κινητοποίησή τους - όπως και μ' εκείνη που προηγήθηκε στις 13 Νοέμβρη, καθώς και με την κλιμάκωση του αγώνα τους στα μέσα του ερχόμενου Γενάρη - οι αγρότες στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία παλεύουν ν' ανατρέψουν. Ταυτόχρονα, θα ενώσουν την αγωνιστική διαμαρτυρία τους με τους άλλους εργαζόμενους για τον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης που μεγαλώνει τη φτώχεια των μικρομεσαίων αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα εκφραστούν ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της λιτότητας, της ακρίβειας και της φορολογικής επιβάρυνσης, που πλήττει βάναυσα και τους κατοίκους της υπαίθρου, όπως κι αυτούς που κατοικούν στις φτωχογειτονιές των πόλεων.

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε συνεχή αγωνιστική αντιπαράθεση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, καθώς και με τις αντιαγροτικές συμφωνίες που γίνονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Κι αυτό διότι έχει αντιληφθεί πως μέσω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και με τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, προωθείται το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες.

Τ' αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι, πλέον, καταφανή στην ελληνική ύπαιθρο, καθώς:

  • Στα 20 τελευταία χρόνια κοντά στα 200.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν και χιλιάδες «απόκληροι» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, ψάχνοντας για δουλιά στις μεγαλουπόλεις της ανεργίας και στα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς. Η γη των ξεκληρισμένων πέρασε, «αντί πινακίου φακής», στα χέρια μεγαλοαγροτών ή άλλων «επιτηδείων», που καρπώνονται τη «λεόντειο μερίδα» των κοινοτικών ενισχύσεων, εξασφαλίζοντας τεράστια εισοδήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις το ρόλο του «μεταφορέα» της γης από τους φτωχούς στους πλούσιους έπαιξε η Αγροτική Τράπεζα, η οποία προχωρούσε σε απαλλοτριώσεις χωραφιών από αγρότες που είχαν πολλά χρέη και δεν μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν.
  • Η φτώχεια «πλάτυνε και βάθυνε» στην ελληνική ύπαιθρο, αφού το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς κι έχει συρρικνωθεί, η ακρίβεια «καλά κρατεί» και το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία της υποδομής - στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού - που θα διευκολύνει και θα αναβαθμίσει τη ζωή στο χωριό. Η οικονομική δυσπραγία ταλαιπωρεί αφάνταστα τους κατοίκους της υπαίθρου κι είναι χαρακτηριστικό ότι τα καφενεία των χωριών κλείνουν αποβραδίς κι η οποιαδήποτε διασκέδαση είναι «πολυτέλεια» για τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρικών.

ICON

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) έχει εξαγγείλει κλιμάκωση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, υπογραμμίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας και για να έχει προοπτική, πρέπει να συντονίζεται με τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων, που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Και η εργατοαγροτική κινητοποίηση της 9ης Δεκέμβρη είναι η αρχή αυτής της κοινής αγωνιστικής πορείας αγροτών - εργαζομένων...

Motion Team


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που θα προβάλουν οι αγρότες στην κινητοποίηση της 9ης Δεκέμβρη και στις άλλες που θ' ακολουθήσουν είναι:

  • Εγκαιρη διάθεση της παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές και επιδοτήσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής και το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας στην αγορά των γεωργικών μέσων και εφοδίων.
  • Επιχορηγήσεις του κράτους στον ΕΛΓΑ για πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και έγκαιρη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.
  • Κατώτερη αγροτική σύνταξη στα 400 ευρώ.
  • Μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην ύπαιθρο η Δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, καθώς και για τη δημιουργία υποδομών στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.
  • Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την αγροτική οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα προβάλουν την πρόταση της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, χωρίς τις ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ και με τη στήριξη στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που μπορούν να διασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγρότη, να εξασφαλίζουν φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για το λαό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε...

Ο Γ. Πατάκης
Ο Γ. Πατάκης
Στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετέχοντας, μαζί με τους εργαζόμενους, στην κινητοποίηση της 9ης Δεκέμβρη, καθώς και στην απόφασή τους να συνεχίζουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή τους, αναφέρεται, μιλώντας στο «Ρ», ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Η αγροτιά - υπογραμμίζει ο Γ. Πατάκης - χρόνια τώρα αγωνίζεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ. Βγαίνουμε ξανά στους δρόμους, απαιτώντας την κατάργηση αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που πλήττουν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για καλύτερες τιμές κι επιδοτήσεις - φέτος οι τιμές είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές και μεγάλες ποσότητες αγροτικής παραγωγής είτε έμεινε αμάζευτη στα χωράφια ή παραμένει απούλητη στις αποθήκες - μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρη ασφάλιση και δίκαιες αποζημιώσεις, ανθρώπινες συντάξεις, επίλυση των προβλημάτων υγείας, πρόνοιας, παιδείας, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου κ.ά.».

Και συνεχίζει: «Στον δίκαιο αγώνα μας έχουμε συναγωνιστές τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς έχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα και κοινές επιδιώξεις. Οι εργατοαγροτικές κινητοποιήσεις στις 9 Δεκέμβρη είναι η αρχή μιας κοινής αγωνιστικής πορείας που θα συνεχιστεί».

Μακρύς ο δρόμος

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των αγροτικών αγώνων, ο Γ. Πατάκης επισημαίνει: «Εχουμε, ως ΠΑΣΥ, προαναγγείλει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν και ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι στα μέσα Γενάρη.

Περιοδεύουμε συνεχώς στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν πιο μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε εκείνους που "το παίζουν" αγωνιστές της αγροτιάς, αλλά στην πραγματικότητα είναι "εντολοδόχοι" της κυβέρνησης κι επιχειρούν να κάμψουν το αγροτικό αγωνιστικό φρόνημα και να υπονομεύσουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μακρύ δρόμο αγώνα μπροστά τους μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους. Είναι, όμως, αποφασισμένοι να τον βαδίσουν μέχρι τέλους».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Εργατοαγροτική συμπαράταξη

Ο Β. Μπούτας

Ημερήσιος Κήρυκας

Ο Β. Μπούτας
Στην ανάγκη συγκρότησης και ανάπτυξης ενός «νέου» αγροτικού κινήματος, που θα παλεύει, με συνέπεια και αποφασιστικότητα - σε συμπαράταξη με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων - για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, αναφέρεται, μιλώντας στο «Ρ», ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

«Οι κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΑΣΥ - υπογραμμίζει ο Β. Μπούτας - έχουν ενωτικό χαρακτήρα, σωστό διεκδικητικό περιεχόμενο, σαφή στόχο και καθαρή προοπτική. Κι αυτό που προσέχουμε ιδιαίτερα είναι να διασφαλίζουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Απ' αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία η κοινή αγωνιστική κινητοποίηση αγροτών - εργατών, που πραγματοποιείται στις 9 Δεκέμβρη με διοργανωτές, από κοινού, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ.

Αισιοδοξούμε ότι η συμμετοχή της αγροτιάς σ' αυτό τον κοινό αγώνα θα είναι σημαντική, γιατί πιστεύουμε ότι ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί πως μόνο η εργατοαγροτική συμπαράταξη μπορεί να φέρει αγωνιστικά αποτελέσματα, ώστε ν' αλλάξει η μοίρα του».

Αναφερόμενος στην ανάγκη το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, να παίζει πρωτεύοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ο Β. Μπούτας επισημαίνει: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει η ανάγκη συγκρότησης και ανάπτυξης ενός νέου αγροτικού κινήματος που θα δίνει αποτελεσματικά τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Που δε θα βολεύεται στη διεκδίκηση επιμέρους και συγκυριακών αιτημάτων και δε θα "στριμώχνεται" σε αποπροσανατολιστικούς κι αδιέξοδους διαλόγους με την κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά "κονκλάβια". Που θα παραμένει σταθερό και αταλάντευτο στην πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και θα ανοίγει το δρόμο, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, φιλοαγροτικής, φιλολαϊκής. Μιας πολιτικής που θα βοηθάει τους μικρομεσαίους να οργανωθούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς για να παράγουν φτηνά - αλλά ποιοτικά και υγιεινά - προϊόντα για το λαό, εξασφαλίζοντας συνεχή απασχόληση κι ένα καλό εισόδημα για τον παραγωγό.

Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, επιχειρώντας την αναζωογόνηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και τη δημιουργία νέων, καθώς και τη συγκρότηση επιτροπών της ΠΑΣΥ παντού όπου ζουν και εργάζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες».


Κείμενα: Παύλος ΡΙΖΑΡΙΩΤΗΣ

Ο,τι χρειάζεται

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ συνεύρεση εργαζομένων - μικρομεσαίων αγροτών στα συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη, που διοργανώνουν, από κοινού, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την εμπέδωση της αγωνιστικής συμπαράταξης εργατιάς - αγροτιάς, που μπορεί να έχει συμβολή στη συγκρότηση της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας. Απ' αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή των αγροτών στην κοινή κινητοποίηση να είναι μαζική και δυναμική.

ΕΡΓΑΤΗΣ και αγρότης «βράζουν στο ίδιο καζάνι», ο ένας εξαρτιέται από τον άλλο κι έχουν κοινή μοίρα. Ο πρώτος, κύριος καταναλωτής των αγροτικών προϊόντων, έχει συμφέρον αυτά να είναι φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά. Ο δεύτερος, ως παραγωγός, θέλει να είναι καλά τα εργατικά μεροκάματα, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να ψωνίζει περισσότερα προϊόντα του. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και οι κερδοσκόποι «αλωνίζουν» στην περιβόητη «ελεύθερη» αγορά.

ΣΗΜΕΡΑ, ο αγρότης - παραγωγός αναγκάζεται να πουλήσει τα προϊόντα του πάμφθηνα και ο εργαζόμενος - καταναλωτής τα αγοράζει πανάκριβα. Ετσι και οι δυο χάνουν και κερδίζουν οι «ενδιάμεσοι». Κοινός «εχθρός», λοιπόν, εργατών - αγροτών οι κερδοσκόποι εμποροβιομήχανοι και η «ελεύθερη» αγορά και από κοινού θα πρέπει να τους πολεμήσουν. Απέναντί τους, επίσης, η πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κρατάει χαμηλά τα εργατικά μεροκάματα και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα κι επομένως από κοινού θα πρέπει να την αντιπαλέψουν.

ΣΤΟΧΟΣ του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα κι όχι αυτά των εμποροβιομηχάνων που τους εκμεταλλεύονται και των πολυεθνικών που φέρνουν στην ελληνική αγορά ανθυγιεινά και «μεταλλαγμένα» προϊόντα. Για μια άλλη πολιτική, σε φιλοεργατική - φιλολαϊκή κατεύθυνση, ενάντια στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, μάχονται και οι εργαζόμενοι. Επομένως, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο αγώνας.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένες ν' αλλάξουν πολιτική και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν την ίδια, είναι φανερό πως χρειάζεται ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε η δράση του λαϊκού κινήματος να είναι πιο έντονη και αποτελεσματική, για να οδηγήσει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην κατάργηση των φορέων διαχείρισής της.

ΑΥΤΟ για να γίνει απαιτείται η συγκρότηση ενός ισχυρού, πλατιού, αγωνιστικού, κοινωνικοπολιτικού μετώπου, στο οποίο, βεβαίως, θα συμμετέχουν η πρωτοπόρα εργατική τάξη και η φυσική σύμμαχός της μικρομεσαία αγροτιά, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Να, γιατί η αγωνιστική συνεύρεση εργατών - αγροτών της 9ης Δεκέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ