Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο,τι χρειάζεται

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ συνεύρεση εργαζομένων - μικρομεσαίων αγροτών στα συλλαλητήρια της 9ης Δεκέμβρη, που διοργανώνουν, από κοινού, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την εμπέδωση της αγωνιστικής συμπαράταξης εργατιάς - αγροτιάς, που μπορεί να έχει συμβολή στη συγκρότηση της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας. Απ' αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή των αγροτών στην κοινή κινητοποίηση να είναι μαζική και δυναμική.

ΕΡΓΑΤΗΣ και αγρότης «βράζουν στο ίδιο καζάνι», ο ένας εξαρτιέται από τον άλλο κι έχουν κοινή μοίρα. Ο πρώτος, κύριος καταναλωτής των αγροτικών προϊόντων, έχει συμφέρον αυτά να είναι φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά. Ο δεύτερος, ως παραγωγός, θέλει να είναι καλά τα εργατικά μεροκάματα, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να ψωνίζει περισσότερα προϊόντα του. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και οι κερδοσκόποι «αλωνίζουν» στην περιβόητη «ελεύθερη» αγορά.

ΣΗΜΕΡΑ, ο αγρότης - παραγωγός αναγκάζεται να πουλήσει τα προϊόντα του πάμφθηνα και ο εργαζόμενος - καταναλωτής τα αγοράζει πανάκριβα. Ετσι και οι δυο χάνουν και κερδίζουν οι «ενδιάμεσοι». Κοινός «εχθρός», λοιπόν, εργατών - αγροτών οι κερδοσκόποι εμποροβιομήχανοι και η «ελεύθερη» αγορά και από κοινού θα πρέπει να τους πολεμήσουν. Απέναντί τους, επίσης, η πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κρατάει χαμηλά τα εργατικά μεροκάματα και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα κι επομένως από κοινού θα πρέπει να την αντιπαλέψουν.

ΣΤΟΧΟΣ του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα κι όχι αυτά των εμποροβιομηχάνων που τους εκμεταλλεύονται και των πολυεθνικών που φέρνουν στην ελληνική αγορά ανθυγιεινά και «μεταλλαγμένα» προϊόντα. Για μια άλλη πολιτική, σε φιλοεργατική - φιλολαϊκή κατεύθυνση, ενάντια στους κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές τους, μάχονται και οι εργαζόμενοι. Επομένως, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο αγώνας.

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένες ν' αλλάξουν πολιτική και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν την ίδια, είναι φανερό πως χρειάζεται ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε η δράση του λαϊκού κινήματος να είναι πιο έντονη και αποτελεσματική, για να οδηγήσει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην κατάργηση των φορέων διαχείρισής της.

ΑΥΤΟ για να γίνει απαιτείται η συγκρότηση ενός ισχυρού, πλατιού, αγωνιστικού, κοινωνικοπολιτικού μετώπου, στο οποίο, βεβαίως, θα συμμετέχουν η πρωτοπόρα εργατική τάξη και η φυσική σύμμαχός της μικρομεσαία αγροτιά, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Να, γιατί η αγωνιστική συνεύρεση εργατών - αγροτών της 9ης Δεκέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ