Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα συλλαλητήρια θα σφραγίσουν την ταξική αντεπίθεση

Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλάει στο «Ρ» για τους στόχους, τα αιτήματα και τη σημασία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει στις 9 Δεκέμβρη το Μέτωπο σε όλη τη χώρα

Από τις καθημερινές περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την οργάνωση των συλλαλητηρίων
Από τις καθημερινές περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την οργάνωση των συλλαλητηρίων
-- Το ΠΑΜΕ προχωράει στις 9 Δεκέμβρη στη διοργάνωση εργατικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Τι σηματοδοτεί αυτή η πανελλαδική κινητοποίηση;

-- Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Εκτιμάμε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό. Περνάμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους, με το φορολογικό νομοσχέδιο, τον αναπτυξιακό νόμο, τον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, οι αποφάσεις και οι οδηγίες της ΕΕ είναι πολύ συγκεκριμένες και χτυπάνε στην καρδιά τα εργατικά δικαιώματα, την ίδια την εργατική τάξη. Κανένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται σήμερα να έχει αυταπάτες και να δείχνει ανοχή στην πολιτική που εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει αμείωτα και κλιμακούμενα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα, πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά, η εργατική τάξη πρέπει να δώσει μια πιο αποφασιστική απάντηση σ' αυτή την πολιτική. Από όποια σκοπιά κι αν βλέπει κάθε εργαζόμενος τα ζητήματα, εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Σ' αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύεται και η προοπτική. Δηλαδή, οι κινητοποιήσεις να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που ξέρει τι θέλει, ξέρει να διεκδικεί, ξέρει να παλεύει. Τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη έρχονται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα στη χώρα μας.

-- Ποια πρακτικά μέτρα παίρνει το ΠΑΜΕ για την επιτυχία των συλλαλητηρίων;

-- Σε καθημερινή βάση, οι ταξικές δυνάμεις του Μετώπου πραγματοποιούν περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς. Σωματεία, επιτροπές και συνδικαλιστικά όργανα, κατά κλάδο και κατά περιοχή, συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Εντατικά προγραμματίζεται η δουλιά μας σε κλάδους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, όπως το μέταλλο και η κλωστοϋφαντουργία, όπου ο παραγωγός του πλούτου χαρακτηρίζεται σαν «κόστος» και πετάγεται στο δρόμο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούνε τα κέρδη των εργοδοτών.

-- Οι εργαζόμενοι φαίνεται να καλοδέχονται την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις παρατάξεις που συγκροτούν την ηγεσία της ΓΣΕΕ...

-- Πράγματι, δεχτήκαμε σαν ΠΑΜΕ μια πραγματικά άθλια επίθεση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και από τις άλλες παρατάξεις, κύρια την ΠΑΣΚΕ και τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Το έχουμε κάνει ξεκάθαρο και σε άλλες περιπτώσεις: Εχουμε άλλον προσανατολισμό και διαφορετικούς στόχους από αυτές τις δυνάμεις.

Εχουν το θράσος να μιλάνε σήμερα για το εισόδημα των εργαζομένων και για λιτότητα, αυτοί που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές τους στη δίχρονη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν με το ΣΕΒ. Μιλάνε για ανεργία και μερική απασχόληση, οι ίδιοι που είτε σώπαιναν, είτε βάζανε πλάτη να υλοποιηθούν τα άθλια τρίωρα και τετράωρα. Εχουν το θράσος να μιλάνε για απολύσεις, τη στιγμή που όσες φορές σαν ΠΑΜΕ βάλαμε επιτακτικά το θέμα για κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, για να μπει φραγμός στις απολύσεις, αυτοί διαφώνησαν. Ποτέ δεν αξιοποίησαν τη δύναμη της εργατικής τάξης, που μπορεί όχι μόνο να φρενάρει, αλλά και να ανατρέπει πολιτικές.

Αυτές οι δυνάμεις είναι βαρίδια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τριήμερο κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Πανηγυρικές εκδηλώσεις περισσότερο είναι, παρά κινητοποιήσεις για να αναχαιτίσεις, να σταματήσεις αυτή την αντεργατική πολιτική.

-- Πόσο βοηθάει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων γύρω από τους στόχους που βάζει το Μέτωπο;

-- Πιστεύουμε - και σε κάθε μας βήμα το συναντάμε - ότι το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι αυτό που πραγματικά αγγίζει την καρδιά των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Στις προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η διαρκής αντεπίθεση της εργατικής τάξης της χώρας μας σε συντονισμό με άλλα κοινωνικά λαϊκά στρώματα σε ένα κοινό μέτωπο που θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική. Το κύριο είναι να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτή τη σύγκρουση. Χρειάζονται βαθιές πολιτικές αλλαγές στον τόπο και νομίζουμε ότι αυτό γίνεται σήμερα περισσότερο κατανοητό από ευρύτερες λαϊκές μάζες.

Το ΠΑΜΕ, η ελπίδα και το αποκούμπι της εργατικής τάξης, είναι σε θέση σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενος να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικά αυτή τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική του κεφαλαίου, την πολιτική που υλοποιούν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες. Πιστεύουμε ότι τα συλλαλητήρια θα βάλουν τη σφραγίδα τους για μια μετέπειτα διαρκή αντεπίθεση από την εργατική τάξη, με πρωτοπορία τις ταξικές δυνάμεις.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ