Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Θάκσιν Σιναουάτρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι δάσκαλοι στο νότο της Ταϊλάνδης ήδη λαμβάνουν «επίδομα κινδύνου» 1.000 μπαχτ (κάπου 20 ευρώ), και αν «δεν αντέχουν τη ζέστη, ας βγουν από την κουζίνα». Αυτή ήταν η ειρωνική απάντηση του εικονιζόμενου πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Θάκσιν Σιναουάτρα, σε απεργούς δασκάλους που διαμαρτύρονταν για τη ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασης στο νότο φέτος. Κατά συντηρητικές εκτιμήσεις, 26 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από μουσουλμάνους σε αντίποινα για τη σφαγή 86 διαδηλωτών από το στρατό και την αστυνομία. Συνολικά, πάνω από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός του 2004.

Προ ημερών, δίπλα στην ακέφαλη σορό ενός δολοφονημένου βουδιστή, εργαζόμενου σε φυτεία, βρέθηκε ένα μήνυμα: «Δεν αρκεί αυτό. Κι άλλοι θα σκοτωθούν σε εκδίκηση για τους αθώους που πέθαναν στη σφαγή του Τακ Μπάι».

Οι ΗΠΑ πρόσφατα παρείχαν στην αστυνομία τουριστικού νησιού της Ταϊλάνδης έκτακτη βοήθεια 50 χιλιάδων δολαρίων, για «εξοπλισμό και εκπαίδευση στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων». Ανήσυχες κυβερνήσεις της περιφέρειας, από τη Μαλαισία ως τη Σιγκαπούρη, καλούν τον Θάκσιν, φοβούμενες επέκταση των ταραχών, να μη συνεχίσει τον καταστροφικό δρόμο της στρατιωτικής αντιμετώπισης κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων μασκαρεύοντάς τα σε «θρησκευτικό φανατισμό».

Αλλά ο Θάκσιν δεν έχει διάθεση να ακούσει, ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Φλεβάρη του 2005. Σκληραίνει ολοένα περισσότερο τη στάση του - σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, προσεταιρίζεται ακροδεξιούς εθνικιστές. Μένει να φανεί αν η προσέγγισή του θα αποδειχτεί «επιτυχής» για τον ίδιο, όμως το σίγουρο είναι πως σηματοδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την Ταϊλάνδη.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ